DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II Codi 19214103
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
GUASCH TORRES, JOSEP
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
josep.guasch@urv.cat
montserrat.mestres@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
GUASCH TORRES, JOSEP
MESTRES SOLÉ, MARIA MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'aprofunditza en els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi dels principals components químics del vi, tot posant una especial atenció en els mètodes instrumentals. Es pretén que l'alumne aprengui no tan sols a interperetar un protocol d'anàlisi enològica sinó que també pugui interpretar enològicament els resultats analítics obtinguts al laboratori (ja sigui bàsic o especialitzat) en aplicar un protocol determinat.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A2 Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A2 Adquirir un sentit crític a la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi
 A10 Adquirir un sentit crític en la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura.
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B5 S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C4 Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l’anàlisi instrumental Tècniques, instruments i calibració
2. Espectrofotometria UV-Vis Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos orgànics. Metalls. Compostos fenòlics Mètodes d’anàlisi. Control de la maduració fenòlica.
3. Espectrofotometria d’absorció atòmica (AAS) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Metalls (K, Ca, Fe, Cu, ...)
4. Espectrofotometria infraroja (NIR i MIR) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Mètodes multiparamètrics (Mètodes ràpids)
5. Cromatografia de gasos (GC) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos volàtils. Aromes i defectes. Residus
6. Cromatografia de líquids (HPLC) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos orgànics (àcids, sucres, ...). Compostos fenòlics. Residus
7. Anàlisi instrumental sensorial. Tècniques i instruments
Aplicacions enològiques: cromatografia de gasos-olfatimetria (GCO), nas i llengua electrònica.
8. Control de qualitat en el laboratori Validació de mètodes
9. Autentificació Tècniques per a l’autentificació dels vins: Relacions isotòpiques (IRMS). Ressonància magnètica nuclear (RMN)

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
A2
A10
0.5 0 0.5
Sessió Magistral
A2
A10
15 30 45
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A10
B1
B4
10 10 20
Pràctiques a laboratoris
A2
A10
B1
B4
B5
C4
20 15 35
Fòrums de discussió
A2
A10
B1
C2
C4
5 5 10
Pràctiques a través de TIC
A2
A10
B1
C2
C4
0.1 20 20.1
Treballs
A2
A10
B1
B4
C4
0.1 15 15.1
Atenció personalitzada
0.5 0 0.5
 
Proves mixtes
A2
A10
C4
0 5 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes relacionats amb el temari i simulant casos reals
Pràctiques a laboratoris Pràctiques a laboratoris Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i discussió dels mateixos

Fòrums de discussió Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori

Pràctiques a través de TIC Elaboració de diferents tasques (cerques bibliogràfiques, discussió d'algun treball, ressolució d'algun problema concret) tot utilitzant les eines TIC.
Treballs Treballs Elaboració d'alguns treballs de format curt relacionats amb el temari e l'assignatura. Aquesta metodologia està molt vinculada a l'anterior

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant les hores de classe presencial i també durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A2
A10
S'avaluaran els coneixements teòrics adquirits tenint com a base els fonaments exposats a les casses magistrals 20%
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A2
A10
B1
B4
S'avaluarà la preparació dels problemes prèvia a la ressolució a classe així com la participació i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts 20%
Pràctiques a laboratoris
A2
A10
B1
B4
B5
C4
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. l final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat 20%
Fòrums de discussió
A2
A10
B1
C2
C4
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris 10%
Pràctiques a través de TIC
A2
A10
B1
C2
C4
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultada, idoneitat i presentació dels treballs 10%
Treballs
A2
A10
B1
B4
C4
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs 20%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final de tota l'assignatura i que contarà el 100% de la nota.


Fonts d'informació

Bàsica

Bibliografia bàsica

 

•         W. Zoecklein, K.C. Fuselsang, B.H. Gump, F.S. Nury. Wine Analysis and Production. Chapman & Hall, 1990.

•         P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu. Handbook of Enology. Wiley, 2000.

•         J.L. Jacobson. Introduction to wine laboratory practices and procedures. Springer, 2006

•         P. Iland, N. Bruer, G. Edwards, S.Weeks, E. Wilkes. Chemical analysis of grapes and wine. Techniques and conceptes. Patrick Iland Wine Promotions, 2004

•         J. Blouin. Techniques d’analyses des moûts et des vins. Dujardin-Salleron, 1992

 

Manuals pràctics

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des vins et des moûts. OIV, 1990 (web)

•         Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.

•         W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990.

•         J. Garcia Barceló. Tècnicas analíticas para vinos. GAB, 1990.

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons. OIV, 1994.

•         Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998.

•         Office Internacional de la Vigne et du Vin. Codex Œnologique International. OIV, 2000.

Complementària

•         J. Blouin, G. Guimberteau. Maduración y madurez de la uva. Mundi-Prensa, 2004

•         B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.

•         C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988.

•         B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis. Longman, 1993.

•         D. Bertrand, E. Dufour (eds). La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Editions Tec & Doc, 2000.

•         G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques. Academic Press, 1984..

•         R. Marsily (ed). Techniques for analysing food aroma. Marcel Dekker, 1997.

•         H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Analysis of Taste and Aroma. Springer, 2002.

•         H. Maarse, R. Belz.  Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research. Reidel, 1985.

•         M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis. Ellis Horwood, 1990.

•         L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992

•         G. Ramis Ramos, M.C. García Álvarez-Coque. Quimiometría. Síntesis, 2001.

•         D.C. Harris. Análisis Químico Cuantitativo (2ª ed). Reverté, 2001.

•         D.A. Skoog, J.J. Leary. Análisis Instrumental (4ª ed). McGraw-Hill/Interamericana, 1994.

•         D.A. Skoog, D.M. West, F.J. Holler. Fundamentos de Química Analítica (4ª ed). Reverté, 1997.

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101
QUÍMICA/19214003
QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent