Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A2 |
Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A2 |
Adquirir un sentit crític a la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi
| | A10 |
Adquirir un sentit crític en la lectura de treballs relacionats amb el temari de l'assignatura.
Ser capaç de determinar analíticament la concentració dels compostos del vi.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B4 |
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
| | B5 |
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C4 |
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
1. Introducció a l’anàlisi instrumental |
Tècniques, instruments i calibració |
2. Espectrofotometria UV-Vis |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos orgànics. Metalls. Compostos fenòlics. Mètodes d’anàlisi. Control de la maduració fenòlica.
|
3. Espectrofotometria d’absorció atòmica (AAS) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Metalls (K, Ca, Fe, Cu, ...)
|
4. Espectrofotometria infraroja (NIR i MIR) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Mètodes multiparamètrics (mètodes ràpids)
|
5. Cromatografia de gasos (GC) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos volàtils. Aromes i defectes. Residus
|
6. Cromatografia de líquids (HPLC) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: Compostos orgànics (àcids, sucres, ...). Compostos fenòlics. Residus
|
7. Anàlisi instrumental sensorial |
Tècniques i instruments
Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electrònica (e-tongue).
|
8. Control de qualitat en el laboratori |
Validació de mètodes |
9. Autentificació |
Tècniques per a l’autentificació dels vins: Relacions isotòpiques (IRMS). Ressonància magnètica nuclear (RMN) |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
15 |
30 |
45 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
10 |
10 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
30 |
15 |
45 |
Fòrums de discussió |
|
5 |
5 |
10 |
Pràctiques a través de TIC |
|
0.1 |
10 |
10.1 |
Treballs |
|
0.1 |
15 |
15.1 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
0 |
3 |
Proves de desenvolupament |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes relacionats amb el temari i simulant casos reals
|
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents analítiques químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i entregar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i la discussió dels mateixos
|
Fòrums de discussió |
Discussió a classe o a través de forums on-line de procediments analítics alguns dels quals es podran desenvolupar en el laboratori
|
Pràctiques a través de TIC |
Elaboració de diferents tasques (cerques bibliogràfiques, discussió d'algun treball, ressolució d'algun problema concret) tot utilitzant les eines TIC.
|
Treballs |
Elaboració d'alguns treballs de format curt relacionats amb el temari de l'assignatura. Aquesta metodologia està molt vinculada a l'anterior
|
Atenció personalitzada |
Temps que cada professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als estudiants. Es recomana concertar cita prèvia a través del Moodle per tal de verificar la disponibilitat dels professors |
Descripció |
Els alumnes poden fer totes les consultes que creguin convenients durant les hores de classe presencial i també durant l’horari d’atenció establert pels professors.
Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle.
|
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
S'avaluarà la preparació dels problemes prèvia a la ressolució a classe així com la participació i la capacitat crítica davant els resultats obtinguts |
7% |
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneitat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. l final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
10% |
Fòrums de discussió |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris. Aquesta metodologia està directament relacionada amb la realització de les tasques. El seu pes a la nota final és variable: pot millorar la nota de la tasca on es participi |
--- |
Pràctiques a través de TIC |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultada, idoneitat i presentació dels treballs. Aquestes tasques s'avaluaran de manera conjunta amb la metodologia anomenada "Treballs" |
4% |
Treballs |
|
S'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneitat i presentació dels treballs. Aquestes tasques s'avaluaran de manera conjunta amb la metodologia anomenada "Pràctiques a través de TIC" |
4% |
Proves mixtes |
|
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com petits càlculs considerats a les mateixes classes |
45% |
Proves de desenvolupament |
|
Avaluació dels conceptes teòrics i de la ressolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques de laboratori |
30% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les pràctiques de laboratori són obligatòries. La segona convocatòria consistirà en un examen escrit final de tota l'assignatura i que contarà el 100% de la nota, en el qual hi haurà una part relacionada amb la teoria i una altra relacionada amb les pràctiques, amb uns pesos respectius del 60 i del 40% sobre la nota final. És obligatori aconseguir una puntuació mínima de 4 en cada part per poder fer la mitjana amb l'altra. En qualsevol cas, i per poder aprovar l'assignatura, la mitjana de les dues parts ha de ser igual o superior a 5. En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre prèvia justificació) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes. Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins, , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury, Wine analysis and production, , Kluwer Academic/Plenum Publishers
Jean L. Jacobson, Introduction to wine laboratory practices and procedures, , Springer
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdieu, Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine. Stabilization and treatments, , John Wiley & Sons
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
J. A. Colomer, J. García, A. Esteve, Técnicas usuales de análisis en enología, , Panreac Química S.A.
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Compendium of international methods of wine and must analysis, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Codex Enológico Internacional, , OIV
|
Manuals pràctics • Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990. • W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990. • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998. |
Complementària |
Mariano Guzmán Alfeo, Manual de espectrofotometría en enología, , AMV Ediciones
Jacques Blouin, Jacqueline Cruège, Analyse et composition des vins, , Dunod
Jacques Blouin, Guy Guimberteau, Maduración y madurez de la uva, , Mundi-Prensa
Riccardo Flamini, Pietro Traldi, Mass spectrometry in grape and wine chemistry, , John Wiley & Sons
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman, Principios de análisis instrumental, , McGraw-Hill
Miguel Valcárcel Cases, Principios de química analítica, , Springer-Verlag Ibérica
|
• B. Doneche (ed). Les acquisitions rècentes en chromatographie du vin. Lavoisier, 1993.
• C.S. Ough, M.A. Amerine. Methods for Analysis of Must and Wines (2nd ed). Wiley, 1988. • H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Wine analysis. Springer-Verlag, 1988. • B.G. Osborne, T Fearn, PH. Hindle. Practical NIR spectroscopy with applications in food and beverage analysis. Longman, 1993. • D. Bertrand, E. Dufour (eds). La spectroscopie infrarouge et ses applications analytiques. Editions Tec & Doc, 2000. • G. Charalambous (ed). Analysis of foods and beverages. Modern techniques. Academic Press, 1984.. • R. Marsily (ed). Techniques for analysing food aroma. Marcel Dekker, 1997. • H.F. Linskens, J.F. Jackson (eds). Analysis of Taste and Aroma. Springer, 2002. • H. Maarse, R. Belz. Isolation, separation and identification of volatile compounds in aroma research. Reidel, 1985. • M.H. Gordon (ed). Principles and applications of gas chromatography in food analysis. Ellis Horwood, 1990. • L.M.L. Nollet (ed). Food analysis by HPLC. Marcel Dekker, 1992 • G. Ramis Ramos, M.C. García Álvarez-Coque. Quimiometría. Síntesis, 2001. • D.A. Skoog, J.J. Leary. Análisis Instrumental (4ª ed). McGraw-Hill/Interamericana, 1994. |
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101 | QUÍMICA/19214003 | QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|