DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II Codi 19214103
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura s'aprofundeix en els fonaments dels mètodes generals d'anàlisi dels principals components químics del vi, tot posant una especial atenció en els mètodes instrumentals. Es pretén que l'alumne aprengui no tan sols a interperetar un protocol d'anàlisi enològica sinó que també pugui interpretar enològicament els resultats analítics obtinguts al laboratori (ja sigui bàsic o especialitzat) en aplicar un protocol determinat.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1. Introducció a l’anàlisi instrumental Tècniques, instruments i calibració
2. Espectrofotometria UV-Vis Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos orgànics, metalls, compostos fenòlics. Mètodes d’anàlisi. Control de la maduració fenòlica.
3. Espectrofotometria d’absorció i emissió atòmiques (AAS i AES) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: metalls (K, Ca, Fe, Cu, ...)
4. Espectrofotometria infraroja (NIR i MIR) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: mètodes multiparamètrics (mètodes ràpids)
5. Cromatografia de gasos (GC) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos volàtils, aromes i defectes. Residus.
6. Cromatografia de líquids (HPLC) Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos orgànics (àcids, sucres, ...), compostos fenòlics. Residus.
7. Anàlisi instrumental sensorial Tècniques i instruments
Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electrònica (e-tongue).
8. Control de qualitat en el laboratori Validació de mètodes
9. Autentificació Tècniques per a l’autentificació dels vins: relacions isotòpiques (IRMS), ressonància magnètica nuclear (RMN)

Atenció personalitzada
Descripció
Totes les consultes i comunicacions entre estudiants i profesor es faran via Moodle. L'atenció a l'estudiant al despatx del professor es farà una vegada s'hagi demanat cita prèvia via Moodle.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'avaluarà tant el contingut teòric com el pràctic de l'assignatura (50 i 50% de la nota final, respectivament). És obligatori aconseguir una puntuació mínima de 4 en cada part per poder fer la mitjana amb l'altra. En qualsevol cas, i per poder aprovar l'assignatura, la mitjana de les dues parts ha de ser igual o superior a 5.

Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació
Bàsica Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins, , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Compendium of international methods of wine and must analysis, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Recueil des mèthodes internationales d'analyse des boissons spiritueuses, des alcools et de la fraction aromatique des boissons, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Codex Enológico Internacional, , OIV

Manuals pràctics

• Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990.

• J. A. Colomer, J. García, A. Esteve. Técnicas usuales de análisis en enología. Panreac Química S.A., 1996.

• W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990.

• Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998.

Complementària Mariano Guzmán Alfeo, Manual de espectrofotometría en enología, , AMV Ediciones
Jacques Blouin, Jacqueline Cruège, Analyse et composition des vins, , Dunod
Jacques Blouin, Guy Guimberteau, Maduración y madurez de la uva, , Mundi-Prensa
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdie, Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine, , John Wiley & Sons
Jean L. Jacobson, Introduction to wine laboratory practices and procedures, , Springer
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman, Principios de análisis instrumental, , McGraw-Hill
Miguel Valcárcel Cases, Principios de química analítica, , Springer-Verlag Ibérica
Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury, Wine analysis and production, , Kluwer Academic/Plenum Publishers

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent