Tema |
Subtema |
1. Introducció a l’anàlisi instrumental |
Tècniques, instruments i calibració |
2. Espectrofotometria UV-Vis |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos orgànics, metalls, compostos fenòlics. Mètodes d’anàlisi. Control de la maduració fenòlica.
|
3. Espectrofotometria d’absorció i emissió atòmiques (AAS i AES) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: metalls (K, Ca, Fe, Cu, ...)
|
4. Espectrofotometria infraroja (NIR i MIR) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: mètodes multiparamètrics (mètodes ràpids)
|
5. Cromatografia de gasos (GC) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos volàtils, aromes i defectes. Residus.
|
6. Cromatografia de líquids (HPLC) |
Fonament i instrumentació
Aplicacions enològiques: compostos orgànics (àcids, sucres, ...), compostos fenòlics. Residus.
|
7. Anàlisi instrumental sensorial |
Tècniques i instruments
Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electrònica (e-tongue).
|
8. Control de qualitat en el laboratori |
Validació de mètodes |
Descripció |
Totes les consultes i comunicacions entre estudiants i profesor es faran obligatòriament via Moodle o via correu electrònic: laura.acena@urv.cat
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
S'avaluarà tant el temari teòric com el temari pràctic de l'assignatura (50 i 50% de la nota final, respectivament). És obligatori aconseguir una puntuació mínima de 4 en cada part per poder fer la mitjana amb l'altra. En qualsevol cas, i per poder aprovar l'assignatura, la mitjana de les dues parts ha de ser igual o superior a 5. Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins, , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes, Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos, , OIV
Organisation Internationale de la Vigne et du Vin, Codex Enológico Internacional, , OIV
|
Manuals pràctics • Reglamento (CEE) n° 2676/90. Mètodos de análisis comunitarios aplicables en el sector del vino. Oficina de Publicaciones Oficiales de las Comunidades Europeas, 1990. • J. A. Colomer, J. García, A. Esteve. Técnicas usuales de análisis en enología. Panreac Química S.A., 1996. • W. Horwitz (ed). Official Methods of the Association of Official Analytical Chemist (15th ed). AOAC, 1990. • Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación. Métodos Oficiales de Análisis en la Unión Europea. Diario Oficial de las Comunidades Europeas. MAPA, 1998. |
Complementària |
Mariano Guzmán Alfeo, Manual de espectrofotometría en enología, , AMV Ediciones
Jacques Blouin, Jacqueline Cruège, Analyse et composition des vins, , Dunod
Jacques Blouin, Guy Guimberteau, Maduración y madurez de la uva, , Mundi-Prensa
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdie, Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine, , John Wiley & Sons
Jean L. Jacobson, Introduction to wine laboratory practices and procedures, , Springer
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman, Principios de análisis instrumental, , McGraw-Hill
Miguel Valcárcel Cases, Principios de química analítica, , Springer-Verlag Ibérica
Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury, Wine analysis and production, , Kluwer Academic/Plenum Publishers
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|