Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A12 |
Ser capaç d'administrar i dirigir el conjunt de la qualitat d'una empresa vitivinícola. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B8 |
Gestionar projectes tècnics o professionals complexes. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A12 |
Conèixer i aplicar els sistemes de gestió de la qualitat i de la seguretat de la indústria vitivinícola
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
| | B3 |
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Analitza riscos i beneficis de la innovació
| | B8 |
Els objectius del projecte són coherents amb les necessitats detectades en el context
Fa una estimació de l’ eficàcia i l’ eficiència de les accions, aprofitant els recursos que té a la seva disposició
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Introducció |
La industría vitivinícola en el segle XXI. Normativa i legislació alimentària i normativa i legislació específica del vi. Introducció a la qualitat alimentària. |
Tema 2. La Qualitat |
Definició. Antecedents històrics. Característiques de la qualitat. Qualitat i conformitat. Paràmetres de la qualitat. La gestió de la qualitat. Control de qualitat. Assegurament de la qualitat. Millora de la qualitat. |
Tema 3. Organitzacions i entitats relacionades amb la qualitat |
Reglament de la infraestructura per a la qualitat i la seguretat industrial. L'Entitat Nacional d'Acreditació (ENAC). L'Associació Espanyola de Normalització i Certificació (AENOR). L'Associació Espanyola per a la Qualitat (AEC). El Comitè Europeu de Normalització (CEN). L'Organització Internacional de Normalització (ISO). La qualitat a Internet. |
Tema 4. La qualitat del producte |
Protecció de la genuïnitat i la qualitat del vi i dels productes relacionats. Objectius. Legislació alimentària. Denominacions d'origen, IGP, vins de la terra i vins de taula. La gestió de la prevenció |
Tema 5. La traçabilitat |
Implementació de la traçabilitat en l'empresa. Sistemes de traçabilitat i identificació. Legislació aplicable. |
Tema 6. Sistema de gestió de la seguretat alimentària |
Introducció al sistema APPCC: El sistema d'APPCC. Origen i objectius. Normativa i legislació aplicable. Glossari de termes i conceptes bàsics. |
Tema 7. Implantació i manteniment del sistema APPCC |
Accions necessàries per a la implantació del sistema APPCC. Documentació i registres del sistema APPCC. Verificació del sistema APPCC. Objectius i beneficis. Desenvolupament de les auditories. Avantatges i limitacions del sistema APPCC. Sistemes de gestió de la qualitat |
Tema 8. Gestió de la qualitat |
Introducció: Fonaments de la Gestió de la Qualitat. L'estandardització de la qualitat: sistemes de gestió de la qualitat. Terminologia de la qualitat. Normes de qualitat. Guies d'ajuda per a la implantació de les normes / sistemes de qualitat. El procés de certificació: documentar, implantar i auditar.
Normes UNE-EN-ISO 9000 de gestió de la qualitat:
Models de gestió de la qualitat. Termes i definicions. Implantació del sistema de qualitat. Requisits generals de la documentació. El manual de qualitat. La identificació de processos i les seves interaccions. Eines de suport a la gestió de la qualitat i mètodes d'obtenció de dades per a la millora del sistema de qualitat en l'empresa
Certificació:
Objectius i tipus. Procediment de certificació: diagrama de flux. Informació preliminar. Sol.licitud de certificació. Auditoria de sistemes de qualitat. Funcionament i acreditació de les entitats de certificació de sistemes de qualitat: norma EN 45012. |
Tema 9. Protocols específics de qualitat per al sector agroalimentari |
EUREP-GAP. BRC (British Retail Council), IFS (International Food Standard), ISO 22.000, Q turística. |
Tema 10. Laboratoris d'assaig i calibració |
Definició de termes. Implantació de sistemes de qualitat en laboratoris d'assaig i calibratge (Norma EN ISO 17025). La sistemàtica analítica en l'acreditació. El control intern de la qualitat: gràfics de control. Bones Pràctiques de Laboratori. Acreditació dels laboratoris. |
Tema 11. Combinació dels sistemes APPCC i de gestió de la qualitat |
Similituds i diferències. Utilització del sistema de gestió de la qualitat per gestionar el sistema APPCC. Beneficis del sistema combinat. El concepte de qualitat total. Paper dels consumidors. |
Tema 12. La gestió mediambiental |
Concepte. Objectius. Antecedents. Política mediambiental. La família de normes ISO 14000. Requeriments de l'estàndard ISO 14001. Implantació i funcionament de l'estàndard ISO 14001. Certificació ISO 14001. Reglament EMAS 761/01. Integració amb un sistema de qualitat ISO 9000 |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
10 |
20 |
30 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
10 |
20 |
30 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
10 |
20 |
30 |
Treballs |
|
1 |
25 |
26 |
Atenció personalitzada |
|
0.5 |
1 |
1.5 |
|
Proves objectives de tipus test |
|
1 |
1 |
2 |
Proves orals |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
S'explicarà en què consisteix l'assignatura i la seva importància en el món professional |
Sessió Magistral |
S'explicaran els principals models de sistemes de gestió de la qualitat, la seguretat alimentària i els sistemes de gestió mediambiental |
Resolució de problemes, exercicis |
Es plantejaran exercisis curts per treballar a classe sobre problemes reals relacionats amb aquest àmbit |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Es plantejaran supòsits reals (PBL) d'implementació de normes de qualitat, seguretat i gestió mediambiental en empreses enològiques |
Treballs |
Es plantejaran treballs per a desenvolupar individualment o en grup |
Atenció personalitzada |
S'atendran les consultes relacionades amb el desenvolupament formal i de continguts de l'assignatura |
Descripció |
S'atendran les consultes dels alumnes presencialment i virtual mitjançant el correu-e institucional a través de Moodle |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
Estudi de casos reals d'implementació de normes en una indústria del sector enològic. Lluirament d'un manual integrat de la qualitat, seguretat alimentària i control mediambiental |
20 |
Treballs |
|
Lliurament dels treballs encomenats al llarg del curs correctes en fons i forma |
40 |
Proves objectives de tipus test |
|
Revisió de conceptes relatius als continguts del curs |
5 |
Proves orals |
|
Exposició d'un projecte d'implementació de norma de qualitat o seguretat en una indústria |
20 |
Altres |
|
Participació en debats i fòrums de discussió en Moodle |
15 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La segona convocatòria consistirà en un examen de tipus test on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts de l'assignatura |
Bàsica |
Compañó Beltrán, R., Rios Castro, A., Garantía de la Calidad en los Laboratorios Analíticos, Síntesis, Madrid
, Métodos de Análisis Comunitarios Aplicables en el Sector del Vino, A. Madrid Vicente, Madrid
Salazar Mato, José Francisco, Trazabilidad y seguridad alimentaria en frutas y hortalizas, , Almería
, htpp://www.agrodigital.com, ,
, http://www.mapa.es/es/alimentacion/pags/alimentos_calidad/calidad.htm, ,
, http://ec.europa.eu/agriculture/index_es.htm, ,
, http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp, ,
, http://www.fao.org, ,
, http://www.codexalimentarius.net/web/index_es.jsp, ,
Francisco Polledo, Juan José, Gestión de la seguridad alimentaria análisis de su aplicación efectiv, Mundi-Prensa, Madrid
Frutos Fernández, M¯ José, Aseguramiento de la calidad en la industria agroalimentaria, Uniiversidad Miguel Hernández, Elche
Frutos Fernández, María José, Control estadístico de la calidad en la industria agroalimentaria, Universidad Miguel Hernández, Elche
, Gestión de la calidad en la industria agroalimentaria, Ministerio de Agricultura, Pesca y Alimentación, Madrid
, HACCP manual del auditor de calidad, Acribia, Zaragoza
, Etiquetado de los alimentos- normas bàsiques _ Codex alimentarius, ,
, El APPCC elemento clave para garantizar la seguridad alimentaria UPV, ,
Edwars Deming, Calidad, productividad y competitividad , Ed Diaz de Santos,
, ISO 9001:2008, ,
, ISO 17025, ,
|
|
Complementària |
, FOOD RESOURCE. ANALISIS SENSORIAL (http://food.oregonstate.edu/faq/sensory/card.html), ,
, LEGISLACION ALIMENTARIA (http://www.ainia.es/bases/gema/normasGenerales.nsf), ,
, Revista Consumer (http://revista.consumer.es), ,
, Servicio de Seguridad Alimentaria. Islas Baleares (http://dgsalut.caib.es/user/portal_salut/AlimentaciPortada.es.htm), ,
, ISO. Normas de Análisis sensorial (http://www.iso.ch/iso/en/CatalogueListPage.CatalogueList?ICS1=67&ICS2=240&ICS3=), ,
, Rapid Alert System for Food and Feed. RASFF. EC.(http://europa.eu.int/comm/food/food/rapidalert/index_en.htm), ,
, Análisis sensorial. Guía general para el personal de los laboratorios de evaluación sensorial. Parte 1: Responsabilidades del personal. (ISO 13300-1:2006), , AENOR
, Còdigo alimentario español, ,
, CGA-ENAC-LE, ,
, www.gencat.es/mediamb/qamb/ciso.htm , ,
, http://www.iso.ch/9000e/iso14000.pdf , ,
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101 | QUÍMICA/19214003 | QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102 | ANÀLISI SENSORIAL I/19214114 | ECONOMIA I GESTIÓ D'EMPRESES/19214125 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19214103 | MARKETING VITIVINÍCOLA/19214126 | NORMATIVA I LEGISLACIÓ VITIVINÍCOLA/19214128 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|