Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A7 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A10 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B4 |
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Decideix com ha de fer el treball previst perquè tingui la màxima qualitat possible.
| | B5 |
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Accepta i compleix les normes del grup
Col·labora activament en la planificació del treball en equip, en la distribució de les tasques i terminis requerits
| | B6 |
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
| | C4 |
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
|
Tema |
Subtema |
TEMA 1:
Introducció. |
Introducció a la viticultura. Breu història de la vinya i del vi. La fil.loxera i les seves repercussions. |
TEMA 2:
Ampelografia |
La família de les Vitàcies. El gènere Vitis. Rol de les espècies americanes. Morfologia i anatomia de la vinya. |
TEMA 3:
Mètodes ampelografics |
Els mètodes i caràcters ampelogràfics. Mètode ampelomètric de Galet. Codi ampelogràfic internacional de l’OIV. |
TEMA 4:
Caracterització varietal
|
La identificació de varietats i portaempelts. Caràcters agronòmics i culturals. |
TEMA 5
Reproducció |
Reproducció sexual i asexual. El treball en el viver. Categories i comercialització del material vegetal. |
TEMA 6:
Selecció genètica i sanitària |
Heterogeneïtat genètica i sanitària del gènere Vitis. La millora vegetal. La selecció clonal. La millora sanitària. Diagnosi i sanejament de les virosis. Característiques principals de les malalties víriques.
|
TEMA 7:
Cicle biològic |
Cicle biològic de la vinya. Cicle vegetatiu: El plor. La brotada. El creixement. L’agostament. Cicle reproductor: La iniciació floral. La floració. El quallat. La fructificació. El repòs hivernal. La latència dels borrons. |
TEMA 8:
Fisiologia de la maduració |
Fases del procés de maduració del raïm. Fisiologia de la maduració. Maduració fenòlica. Determinació de la data de verema. |
TEMA 9:
Fisiologia de la nutrició |
Fisiologia de la nutrició. Funció dels elements minerals en la vinya i necessitats al llarg del cicle anual. La clorosi fèrrica. |
TEMA 10:
Fisiologia hídrica |
Fisiologia hídrica en la vinya. Necessitats hídriques durant el cicle vegetatiu. Causes de l’estrès hídric i mesures. Repercusions del reg en la composició del raïm i del vi. |
TEMA 11:
Fotosíntesi i creixement |
Fotosíntesi. Respiració. Factors interns i externs que influeixen en l’eficàcia fotosintètica. Fotorespiració. Mesures de la superfície foliar i vigor del cep. |
TEMA 12:
Qualitat de la verema |
Repercussions de la modifcació del ratio vegetació/ producció en la maduració del raïm. Maneig de la poda i vegetació per obtenir un raïm de qualitat. Efectes de mesoclima i microclima en la composició del raïm. Factors del medi i culturals que afecten la producció d'aromes i fenols. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
42 |
52.5 |
94.5 |
Seminaris |
|
10 |
20 |
30 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
6 |
12 |
18 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
2 |
2 |
4 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves de desenvolupament |
|
2 |
0 |
2 |
Proves orals |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
programa |
Sessió Magistral |
teoria |
Seminaris |
activitat teòrico-pràctica |
Pràctiques de camp/sortides |
activitat pràctica |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
aclariment de conceptes |
Atenció personalitzada |
de dubtes sobre la matèria impartida teòrico pràctica |
Descripció |
Via moodle i correu electrònic.
Cita: prèvia comunicació via mail. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
treball en equip- presentacions |
20% |
Pràctiques de camp/sortides |
|
informes |
20% |
Proves de desenvolupament |
|
Dos parcials que poden ser de desenvolupament, tipus test,etc. |
50% |
Proves orals |
|
Proves orals i debats |
10% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les activitats de seminaris i pràctiques tenen l'assistència obligatòria. En la presentació del programa de cada part (p1- ampelografia i cilce anual del cep) (i part 2, fisiologia de la vinya) es detallarà especificament l'avaluació dels informes, debats i el treball realitzat en equip pels estudiants (tant realitzats individuals com en grup) En primera convocatòria, les diferents proves mixtes fan mitjana per sobre de 4; en cas contrari, s'ha de presentar l'alumne amb aquesta part en segona convocatòria. En segona convocatòria el parcial a recuperar ha de superar la nota de 5. |
Bàsica |
|
- Branas, J., Viticulture, ed. Dehan, Montpellier, 1974.
- Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale, editat per l'autor, Montpellier, 1984.
- Galet, P., Précis d'ampélographie practique, ed. l'autor, Montpellier, 1991.
- Galet, P., Précis de Viticulture, ed. l'autor, Montpellier, 2000.
- García Luján, A., et al., Variedades de vid en Andalucia, Junta de Andalucia, Dirección General de Investigación y Extensión Agrarias, Sevilla, 1990.
- Hidalgo L., Viticultura general, Mundi-prensa, Madrid, 2003.
- Huglin P., Biologie et écologie de la vigne, 2a edició, Paris, Lavoisier, 1998.
- OIV, Codes des caractères descriptifs des varietés et espéces de Vitis, 1983.
- "Raïm de taula, El", Servei de Promoció a la Qualitat, Direcció General d'Innovació i Promoció Agrària. Generalitat de València, 1992.
- Reynier, A., Manual de viticultura, Mundi prensa, Madrid 2002.
- Ribéreau-Gayon i Peynaud, Ciencias i técnicas de la viña (Vol I), Hemisferio Sur, Buenos Aires, 1982.
- Sotés Ruiz, V., et al., Manual de Variedades y Patrones de Vid, MAPA, Madrid 1990.
- Winkler, A., Viticultura, Continental, Mèxic, 1984.
|
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|