DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES Codi 19214106
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica miriam.lampreave@urv.cat
Professors/es
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
 A7 Planificar el cultiu de precisió per a obtenir una òptima qualitat del raïm, considerant els factors del mitjà, clima i sòls, i les variacions interanuals. Coneixement de monitoratge en camp i interpretació de sensors.
 A10 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
 B6 Es presenta voluntari per fer presentacions oportunes en públic
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
1. El Sòl Vitícola

Ecosistema Vitícola
El sòl vitícola: enfocs, funcions
Gènesi del sòl
Classificació dels sols
Components del sòl
Propietats del sòl
L'aigua en el sòl
Qualitat del sòl
Climatologia Vitícola
Conceptes de macroclima, mesoclima, microclima
Paràmetres climàtics
Classificacions climàtiques vitícoles
Sistema de classificació climàtica Multicriteria

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A7
A10
16 19 35
Presentacions / exposicions
B4
B6
C4
3 0 3
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A4
B6
3 0 3
Treballs
B4
B6
C4
6 14 20
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A10
6 6 12
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Descripció del programa de l'assignatura i de com s'estructurarà el curs: treballs a realitzar, pràctiques, avaluació
Sessió Magistral Mitjançant classes magistrals s'explicaran els continguts que figuren al programa de l'assignatura. Durant les classes la descripció dels continguts s'alternaran amb proposta de casos, discussió dels mateixos, debats, resolució de problemes en grups, etc.
Presentacions / exposicions Presentacions orals en grups de 2/3 alumnes: Comentari recerca bibliogràfica sobre temari del curs d`entre una llista de temes (que van variant cada any) Posterior a l’exposició es crea un debat a la classe sobre el tema.

Debat a l'aula sobre temes proposats pel professor i que integrin els coneixements teòric-pràctics de l'assignatura.
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Resolució de casos pràctics a l'aula, proposats per la professora, en grups o de manera individual. Casos relacionats en cada cas amb la teoria explicada
Treballs Realització d'un treball en grup sobre temes proposats pel professor i que integrin els coneixements teòric-pràctics de l'assignatura
Atenció personalitzada Atenció personalitzada al alumne per qualsevol consulta o dubte

Atenció personalitzada
Descripció
Consulta al professor per part de l'alumne de tots aquells dubtes i qüestions relacionades amb les sessions magistrals i amb els treballs que ha de realitzar l'alumne durant el curs.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentacions / exposicions
B4
B6
C4
Presentacions de treballs en grup:
* Diagrama ombrotèrmic
* Fitxa hídrica
* Integral tèrmica
En tots els casos es valorarà el lliurament en el temps requerit i la correcta realització dels exercissis plantejats pel professor: recerca de les dades i realització del diagrama ombrotèrmic
15%
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
A4
B6
Avaluació de la participació activa dels alumnes en el debat plantejat pel professor. Es valorarà la correcta expressió, la capacitat de resolució de casos pràctics i la participació 5%
Treballs
B4
B6
C4
Se supera amb nota superior a 5. Es valorarà:
El correcte desenvolupament del contingut
La coherència de les diferents parts
L’aportació original en l’anàlisi crític i propostes de millora
Els aspectes formals de la presentació La incorporació de bibliografia, fonts consultades, annexes
El lliurament en el temps requerit
20%
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
A10
Avaluació de la part teòrica mitjançant 3 exercicis control teòrics, no eliminatoris de matèria, a partir d’una nota superior a 5.
Els exercicis control teòrics constaran de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d’articles científics.
Es valorarà el coneixements de la matèria, la correcta expressió i la utilització adequada del llenguatge científic.
60%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Criteris d'avaluació de la segona convocatòria: segons l'Article 29.3 Qualificació per avaluació continuada de la Normativa de Docència la segona convocatòria no representarà el 100% de la qualificació, sinó que incorpora el 30% de la nota corresponents a les activitats realitzades en el procés d'avaluació continua, de treball i pràctiques camp/sortides.

Per tant, la 2ª convocatòria es resoldrà amb una prova de preguntes de tipus test, i/o de resposta lliure, i/o comentari d'articles científics i resolució de casos pràctics. El pes de l aprova serà del 70% de la nota total.


Fonts d'informació

Bàsica FAO, World Referente Base for Soil Resources. World Soil Resources Reports, FAO, 1998
Jones, G.V, Climate and Terroir: Impacts of Climate Variability and Change on Wine., In Macqueen, R.W., and Meinert, L.D. (eds.) In Fine Wine and Terroir - The Geoscience Perspective. S, 2006
Hidalgo, L, La calidad del vino desde el viñedo, Ediciones Mundiprensa, Madrid, 2006
Delas, Jacques Bordeaux : Féret,, La Fertilisation de la vigne , , 2000
Jackson, David, Climate, , 2001
Baeza, Lissarrague, Nadal Montserrat, Lampreave, Miriam, Riego en la vid, Fundamentos, aplicación y consecuencias del, Editorial Agrícola Española S.A, 2007
Lampreave, Miriam, Fisologia de l'absorció en l'Ecosistema vitícola sòl-planta-atomesfera i repercussions en la qualitat del raïm, , tesis doctoral, 2002
Nadal, De Herralde, Edo, Aranda, Biel, Lampreave, Savé, Enologia avui, 2009, Efectes del microclima d'una parcel·la en la fisiologia de la planta i composició del raïm: exemples a la Terra Alta i al Priorat, Publicacions URV, 2010

Complementària

Rescursos electrònics:
www.sigpac.es, http://xarxes.meteocat.com/, http://www.ruralcat.net, http://cienciadelsuelo.es/index1.html, Institut cartográfic de Catalunya, http://www.icc.es/portal, Instituto Geológico y minero

Los suelos de la vid en España, Luis Hidalgo, MAPYA, 1986

Anàlisi de sòls i foliars : interpretació i fertilització , Villalbí i Forcadell, Isabel, Barcelona : Fundació Caixa de Pensions, 1988

 

La Fertilisation de la vigne  Delas, Jacques, Bordeaux : Féret, cop. 2000

 

Manual práctico de fertilización : calidad de los mostos y vinos , Crespy, André, Chaintré : Oenoplurimédia, 2007

Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribución de los productos fitosanitarios , Madrid [etc.] : Mundi-Prensa; Valencia : Bayer CropScience, cop. 2004

 

Soil tillage in vineyards , Department of Agricultural Development (Republic of South Africa), cop. 1990

 

Viticulture and environment : a study of the effects of environment on grapegrowing and wine qualities, with emphasis on present and future areas for growing winegrapes in Australia , Gladstones, John, Adelaide [Austràlia] : Winetitles, 1992

 

Climate , Jackson, David, Wellington, N.Z. : Daphne Brasell Associates Ltd, 2001

 

L'Erosion des sols de vignoble : manifestations, mécanismes, remèdes , [Macon] : Service viticole Chambre d'agriculture de Saone et-Loire, 1988

Edafologia aplicada, Cobertera, E, Ed. Cátedra, Madrid 1993

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
VITICULTURA/19214107
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19214005
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent