Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A5 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles. |
| A6 |
Participar en programes d'investigació vitivinícola. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A5 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
| | A6 |
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A7 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
| | A8 |
Planificar el cultiu de precisió per a obtenir una òptima qualitat del raïm, considerant els factors del mitjà, clima i sòls, i les variacions interanuals. Coneixement de monitoratge en camp i interpretació de sensors.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B3 |
Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
Reflexiona sobre les noves formes de fer les coses
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
1. Història del conreu vitícola
|
1.1 Orígens de Vitis, expansió i actualitat
1.2 Dades mundials sobre l'extensió de la vinya |
2. Estudis previs a la plantació |
2.1 Factors climàtics
2.2 Factors edàfics
2.3 Factors topogràfics
2.4 Factors agronòmics |
3. Disseny de la plantació |
3.1 Marc de plantació
3.2 Elecció del peu i la varietat |
4. Tècniques i sistemes de plantada |
4.1 Tècniques i sistemes de plantada
4.2 Preparació de la planta |
5. Tècniques postplantació |
5.1 Tècniques postplantació |
6. Sistemes de conducció |
6.1 Criteris d'elecció
6.2 Tipus de sistemes de conducció
6.3 Característiques dels sistemes de conducció |
7. La poda d'hivern |
7.1 Etapa de formació
7.2 Etapa de producció
7.3 Etapa de rejoveniment
7.4 Tècniques de realització
|
8. La poda en verd |
8.1 Operacions i èpoques de realització |
9. El conreu del sòl |
9.1 Tipus de labors i característiques
9.2 Sistemes de no-conreu |
10. Nutrició i adobat de la vinya |
10.1 Necessitats minerals
10.2 Classificació dels adobs |
11. Règim hídric |
11.1 Efectes de l'assecada en la vinya
11.2 Paràmetres que condicionen el reg
11.3 Sistemes de reg
11.4 Fertirrigació |
12. Collita del raïm |
12.1 Maduració del raïm
12.2 Verema manual vs. Verema mecanitzada |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
45 |
22.5 |
67.5 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
15 |
0 |
15 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
12 |
0 |
12 |
Presentacions / exposicions |
|
15 |
7.5 |
22.5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves de desenvolupament |
|
12 |
12 |
24 |
Proves mixtes |
|
6 |
0 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica dels continguts de l'assignatura |
Pràctiques de camp/sortides |
Realització de visites a vinyes per a observar "in situ" els diferents casos que s'han explicat a l'aula (tipus d'emparrats, poda, plantacions, etc) |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
Anàlisi crític de bibliografia i/o articles, posta en comú i debat entre els alumnes, aportant solucions i alternatives |
Presentacions / exposicions |
Exposició per part dels alumnes d'un tema concret |
Descripció |
L'atenció personalitzada tindrà lloc tenint en compte les necessitats de l'alumne, amb cita prèvia via mail o telefònica. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques de camp/sortides |
|
Elaboració d'un informe descriptiu del que s'ha visitat |
10 |
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària |
|
Resolució de problemes, posta en comú de calculs, estudi d'alternatives i solucions a diferents casos |
10 |
Presentacions / exposicions |
|
Posta en comú d'un treball bibliogràfic o crític d'un tema en concret |
10 |
Proves de desenvolupament |
|
Presentació de treballs escrits, informes o estudis bibliogràfics |
20 |
Proves mixtes |
|
Exàmens parcials i/o finals amb temes a desenvolupar i preguntes curtes o tipus test |
50 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
Nicolas Joly, Le vin du ciel à terre, 17 avril 2003, Sang de la Terre
Jean Cordeau, Création d'un vignoble, 1998, Éditions Féret
D. Jackson & D. Schuster, The production of grapes & wine in cool climates, 2001, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press
Guillaume Girard, Bases Scientifiques et technologiques de la viticulture, 2007, Europe Media Duplication SAS
Ambrosi H., et al, Guide des cépages. 300 cépages et leurs vins, 1997, Ed. Eulgen Ulmer
Boon, K.F. et. Al, Seasons of Change. A guide to succesful vineyard investment in a changing world, 1999, Primary Industries and Ressources, S.A
Bourrié, B., Las carencias minerales de la viña, 1999, SADEF- Pôle Agro-Environmental d´Aspach. Aspach-le
José Hidalgo Togores, Tratado de Enología. Tomo I, 2003, Mundi-Prensa
Branas, J., Viticulture, 1974, Déhan
Blouin, J. et G. Guimberteau, Maturation et Maturité des raisins, 2000, Éditions Féret
Champagnol, F., Eléments de physiologie de la vigne et de viticulture générale, 1984, Saint-Gely-du-Fesc
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 | EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|