DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) VITICULTURA Codi 19214107
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant En aquesta assignatura l'alumne ha d'aprendre els fonaments bàsics de la viticultura, conèixer el medi vitícola i observar i jutjar el comportament del cep en diverses condicions. També ha de ser capaç de plantejar una plantació, tenint en compte el medi vitícola, i resoldre situacions que poden tenir lloc en una plantació.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles.
 A6 Participar en programes d'investigació vitivinícola.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
 A6 Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A7 Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
 A8 Planificar el cultiu de precisió per a obtenir una òptima qualitat del raïm, considerant els factors del mitjà, clima i sòls, i les variacions interanuals. Coneixement de monitoratge en camp i interpretació de sensors.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
Reflexiona sobre les noves formes de fer les coses
Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. Història del conreu vitícola
1.1 Orígens de Vitis, expansió i actualitat
1.2 Dades mundials sobre l'extensió de la vinya
2. Estudis previs a la plantació 2.1 Factors climàtics
2.2 Factors edàfics
2.3 Factors topogràfics
2.4 Factors agronòmics
3. Disseny de la plantació 3.1 Marc de plantació
3.2 Elecció del peu i la varietat
4. Tècniques i sistemes de plantada 4.1 Tècniques i sistemes de plantada
4.2 Preparació de la planta
5. Tècniques postplantació 5.1 Tècniques postplantació
6. Sistemes de conducció 6.1 Criteris d'elecció
6.2 Tipus de sistemes de conducció
6.3 Característiques dels sistemes de conducció
7. La poda d'hivern 7.1 Etapa de formació
7.2 Etapa de producció
7.3 Etapa de rejoveniment
7.4 Tècniques de realització
8. La poda en verd 8.1 Operacions i èpoques de realització
9. El conreu del sòl 9.1 Tipus de labors i característiques
9.2 Sistemes de no-conreu
10. Nutrició i adobat de la vinya 10.1 Necessitats minerals
10.2 Classificació dels adobs
11. Règim hídric 11.1 Efectes de l'assecada en la vinya
11.2 Paràmetres que condicionen el reg
11.3 Sistemes de reg
11.4 Fertirrigació
12. Collita del raïm 12.1 Maduració del raïm
12.2 Verema manual vs. Verema mecanitzada

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
C4
1 0 1
Sessió Magistral
A5
A6
A7
A8
45 22.5 67.5
Pràctiques de camp/sortides
B3
15 0 15
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
B3
12 0 12
Presentacions / exposicions
B3
15 7.5 22.5
Atenció personalitzada
B3
1 1 2
 
Proves de desenvolupament
A5
A6
B3
C4
12 12 24
Proves mixtes
A5
A6
B3
C4
6 0 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura
Sessió Magistral Exposició teòrica dels continguts de l'assignatura
Pràctiques de camp/sortides Realització de visites a vinyes per a observar "in situ" els diferents casos que s'han explicat a l'aula (tipus d'emparrats, poda, plantacions, etc)
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària Anàlisi crític de bibliografia i/o articles, posta en comú i debat entre els alumnes, aportant solucions i alternatives
Presentacions / exposicions Exposició per part dels alumnes d'un tema concret

Atenció personalitzada
Descripció
L'atenció personalitzada tindrà lloc tenint en compte les necessitats de l'alumne, amb cita prèvia via mail o telefònica.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
B3
Elaboració d'un informe descriptiu del que s'ha visitat 10
Supòsits pràctics/ estudi de casos a l'aula ordinària
B3
Resolució de problemes, posta en comú de calculs, estudi d'alternatives i solucions a diferents casos 10
Presentacions / exposicions
B3
Posta en comú d'un treball bibliogràfic o crític d'un tema en concret 10
Proves de desenvolupament
A5
A6
B3
C4
Presentació de treballs escrits, informes o estudis bibliogràfics 20
Proves mixtes
A5
A6
B3
C4
Exàmens parcials i/o finals amb temes a desenvolupar i preguntes curtes o tipus test 50
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Nicolas Joly, Le vin du ciel à terre, 17 avril 2003, Sang de la Terre
Jean Cordeau, Création d'un vignoble, 1998, Éditions Féret
D. Jackson & D. Schuster, The production of grapes & wine in cool climates, 2001, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press
Guillaume Girard, Bases Scientifiques et technologiques de la viticulture, 2007, Europe Media Duplication SAS
Ambrosi H., et al, Guide des cépages. 300 cépages et leurs vins, 1997, Ed. Eulgen Ulmer
Boon, K.F. et. Al, Seasons of Change. A guide to succesful vineyard investment in a changing world, 1999, Primary Industries and Ressources, S.A
Bourrié, B., Las carencias minerales de la viña, 1999, SADEF- Pôle Agro-Environmental d´Aspach. Aspach-le
José Hidalgo Togores, Tratado de Enología. Tomo I, 2003, Mundi-Prensa
Branas, J., Viticulture, 1974, Déhan
Blouin, J. et G. Guimberteau, Maturation et Maturité des raisins, 2000, Éditions Féret
Champagnol, F., Eléments de physiologie de la vigne et de viticulture générale, 1984, Saint-Gely-du-Fesc

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19214005
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent