DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) VITICULTURA DE PRECISIÓ Codi 19214108
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Aplicació dels coneixements de Biologia i Fisiologia Vitícola en la gestió del vinyet. Especial èmfasi en l'estrés.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
1. Conceptes de viticultura de precisió. Establiment d’una viticultura de precisió: avaluació de las possibilitats de monitorització. Sistemes geogràfics d’informació
2. Ecofisiologia: resposta fisiològica de la vinya front situacions d’estrès. Resposta hídrica varietal i reg.
3. A) Influència del reg de suport deficitari en sòls pobres i ambient sec.


A) Repercussió en la fisiologia de la planta i producció.
B) Repercussió en la composició del raïm i vi. (exemple de la DO Montsant).
4, La Petjada de carboni. Viabilitat i sostenibilitat. Consideracions sobre les despeses en la producció de raïm, producció de vi i embotellament del vi.
5. Canvi climàtic Global i mesures pal•liatives.
Canvi climàtic: Evolució i situació actual. Prediccions futures a nivell mundial. Adaptacions en el maneig vitícola, mesures pal•liatives.
Exemple del Priorat: Vulnerabilitat de la vinya en situacions d’estrès hídric sever. Efectes de l’estrès en la fenologia i maduració fenòlica.
P1- Caracterització de varietats autòctones i influència de l’ecosistema vitícola en l'expressió enològica i sensorial del vi

P2. Tractament en excel de dades de sensors del sòl i Realització de Gràfics.

P3- Visita a Raïmat. Aplicació dels sistemes geogràfics d’informació a la gestió de qualitat del vinyet. Visita a empresa amb ampli regsitre varietal

Atenció personalitzada
Descripció
Els alumnes poden contactar amb la professora a través del correu electrònic (montserrat.nadal@urv.cat)

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

prova única perquè és pla antic i no hi ha docència. nota 5 per aprovar


Fonts d'informació
Bàsica

Referències bibliogràfiques

- Argillier JP, Interdépendence des facteurs de la qualité, CAH, Montpellier, 1989.

- Azcón-Bieto, J., Talón, M., Fundamentos de Fisiología Vegetal , Mc Graw-Hill, U Barcelona, 2000l

- Champagnol, F., Élements de physiologie de la vigne et viticulture générale , editat per l'autor, Montpellier, 1984.

- García de Luján, A., Bustillo, JM., Puertas, B., INIA , Sèrie Producción Vegetal, Comportamiento de variedades de vid universales en zona cálida española, Madrid, 1991

- Gladstones, J., Viticulture and environment, Ed Wine Titles, 1992

- Jackson, D., Climate, Monographs in Cool Climate Viticulture-2, Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Jackson, D., Schuster, D., The production of Grapes and wine in cool climates , Daphne Brasell Associates, New Zealand, 2001

- Junta de Andalucía, Consejería de Agriculltura y Pesca , Aptitudes agronómicas y enológicas de cultivares de vinos tintos en clima cálido (Montilla Moriles), Red andaluza de experimentación agraria 2/96, 2002

- Hidalgo L., Viticultura general , Mundi-prensa, 1993.

- Huglin P., Biologie et écologie de la vigne , Paris, Lavoisier, 1986

- Nilsen, E., Orcutt, D. Physiology of Plants Under Stress, John Wiley and Sons, 1996

- Krstic, M., Moulds, G., Panagliotopoulos, B., West, S. Growing Quality Grapes to Winery Specification , Ed Wine Titles, 2003

- Reigosa, M., Pedrol, N., Sánchez, A., La Ecofisiología, Una ciència de síntesis , Ed Thomson, 2004

- Proceedings of the fifth International Synposium on Grapevine Physiology, 25-30 may 1997, Jerusalem Ed BA Bravdo, 2000

- Smart R., Robinson M, Sunlight into wine , MAF of New Zealand, Adelaide, 1991

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent