Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
| | A7 |
Aplicar un programa de bones pràctiques fitosanitàries en viticultura
Planificar un programa de protecció sanitària en una situació vitícola concreta
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B3 |
Analitza riscos i beneficis de la innovació
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B7 |
Coneix i avalua els riscs pel medi dels diferents tipus de fitosanitaris
És capaç de trobar alternatives a les aplicacions que puguin comportar riscs pel medi
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
|
Tema |
Subtema |
I. Classificació de les principals alteracions i patògens que poden afectar la sanitat de les vinyes. Factors mediambientals (climàtics, edàfics ).Factors originats per fitoparàsits (Fongs, Àcars, Insectes,..) |
|
II.- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita contra les principals adversitats climàtiques ( Fred, secada, vent , pedregades,..).
Descripció, simptomatologia, nivell de danys i formes de prevenció i control de patologies lligades a causes edàfiques ( Asfixia radicular, mancances minerals, toxicitats,...).
|
|
III,- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita en viticultura contra: Virus, Plasmidis i Bacteris. Estudi específic de la FD.
Descripció, danys directes o indirectes, formes de prevenció, control o lluita dels principals Nematodes d’interès vitícola.
|
|
IV.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys originats, prevenció, control i formes de lluita dels fongs que afecten a les arrels i la fusta de la vinya.
Estudi específic de l’Armillària, Eutipiosi i Esca.
|
|
V.- Classificació descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció, control o lluita dels principals fongs que afecten a la vinya durant el cicle vegetatiu anual.
Estudi específic del Míldiu, Oïdi i la Botriti.
|
|
VI.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats i formes de prevenció, control o lluita dels principals Àcars d’interès vitícola.
Estudi específic de l’Erinosi, Acariosi i Aranya groga.
|
|
VII.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats, control, prevenció i sistemes d’orientació de la lluita dels principals insectes que afecten la producció vitícola.
Estudi específic de Cuc de raïm, Mosquit verd i Altica.
|
|
VIII.- Classificació, descripció, simptomatologia i danys originats per Invertebrats i Vertebrats diversos a la viticultura ( Mol•luscs, ocells, rosegadors,...). |
|
IX.- Història i evolució de la fitopatologia vitícola. Sistemes de prevenció i lluita fitopatològica en viticultura ( Lluita directa, lluita indirecta o preventiva i lluita biològica ). Les estacions d’avisos, evolució i la seva importància vitícola. Els fitosanitaris en viticultura, evolució històrica, classificació i principis i normes que regeixen l’actual legislació. |
|
X.- Principis, descripció i reglamentació dels models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. |
|
XI.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris, la seva importància i formes d’expressió. Legislació i normes de bones pràctiques en l’aplicació dels fitosanitaris . |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
15 |
30 |
Seminaris |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
10 |
0 |
10 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
5 |
0 |
5 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una breu introducció a l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Sessions a l'aula |
Seminaris |
Els seminaris seran els següents:
- Normes d'aplicació de fitosanitaris en viticultura"
- La lluita biològica en viticultura" |
Pràctiques de camp/sortides |
Sortida per identificar flagells i malalties i mètodes de prevenció i control fitosanitaris. |
Descripció |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor, abans o després de l'horari de classe. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Assistència i posterior treball en grup als dos seminaris. |
25% |
Pràctiques de camp/sortides |
|
Sortida d'un dia |
25% |
Proves mixtes |
|
Es realitzarà una prova que inclourà una part tipus test i una altra de desenvolupament. |
50% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
|
Bàsica |
|
J.C. Avenard, L.Bernos i altres Manuel de production integree en Viticulture.
Editions: Feret.
Bordeaux – 2003
P.Balsari – A. Scienza Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios.
Bayer – Mundiprensa
Madrid – 2004.
J.M.Cuadrat – Mª F.Pita Climatología.
Ediciones Cátedra S.A.
Madrid - 1997
De Liñán Carral -De Liñán Vicente Vademecum de productos fitosanitários i nutricionales 2010.
Ediciones Agrotécnicas, S.L.
Madrid - 2009
B.Dubos Maladies cryptogamiques de la vigne: les Champignons parasites des organes herbacés et du bois de la vigne.
Editions Féret.
Bordeaux – 1999.
M. Fregoni. Viticoltura di Qualità.
Editoriali Autor
Bologna - 1998
M.Fregoni, C. Fregoni, R.Ferrarini i F. Spagnolli Chimica viticolo-enologica
Editoriali REDA
Torino - 2008
P.Galet. Precís de viticulture.
Editorial Déhan.
Montpellier - 2000.
P.Galet. Precís de pathologie viticole.
Editorial Déhan.
Montpellier - 1991.
N.Joly. “El vino del cielo a la Tierra”- “La Viticultura en Biodinámica”
Ediciones fertilidad de la tierra.
Estella ( Navarra ) 2008.
E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma
Manejo integrado de plagas. Manual pràctico.
Grupo Bou
Tarragona - 2007.
MºAgricultura. Los parásitos de la vid.
Editorial Mundi-Prensa Libros,S.A.
Madrid - 1998.
Servei d'Extensió Agrària El conreu de la vinya a Catalunya.
Editorial DARP / Caixa de Catalunya
Barcelona - 1990.
|
Complementària |
|
|
|
Altres comentaris |
Coneixements previs de viticultura: Adaptació de la planta al medi, característiques varietals,equilibri productiu
labors de conreu.
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|