DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA Codi 19214109
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
VILLARROYA SERAFINI, AGUSTIN
Adreça electrònica agusti.villarroya@urv.cat
Professors/es
VILLARROYA SERAFINI, AGUSTIN
Web
Descripció general i informació rellevant Descripció dels principals flagella i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
 A7 Aplicar un programa de bones pràctiques fitosanitàries en viticultura
Planificar un programa de protecció sanitària en una situació vitícola concreta
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B3 Analitza riscos i beneficis de la innovació
 B4 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B7 Coneix i avalua els riscs pel medi dels diferents tipus de fitosanitaris
És capaç de trobar alternatives a les aplicacions que puguin comportar riscs pel medi
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús

Continguts
Tema Subtema
I. Classificació de les principals alteracions i patògens que poden afectar la sanitat de les vinyes. Factors mediambientals (climàtics, edàfics ).Factors originats per fitoparàsits (Fongs, Àcars, Insectes,..)
II.- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita contra les principals adversitats climàtiques ( Fred, secada, vent , pedregades,..).
Descripció, simptomatologia, nivell de danys i formes de prevenció i control de patologies lligades a causes edàfiques ( Asfixia radicular, mancances minerals, toxicitats,...).
III,- Descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció i lluita en viticultura contra: Virus, Plasmidis i Bacteris. Estudi específic de la FD.
Descripció, danys directes o indirectes, formes de prevenció, control o lluita dels principals Nematodes d’interès vitícola.
IV.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys originats, prevenció, control i formes de lluita dels fongs que afecten a les arrels i la fusta de la vinya.
Estudi específic de l’Armillària, Eutipiosi i Esca.
V.- Classificació descripció, simptomatologia, danys originats, formes de prevenció, control o lluita dels principals fongs que afecten a la vinya durant el cicle vegetatiu anual.
Estudi específic del Míldiu, Oïdi i la Botriti.
VI.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats i formes de prevenció, control o lluita dels principals Àcars d’interès vitícola.
Estudi específic de l’Erinosi, Acariosi i Aranya groga.
VII.- Classificació, descripció, simptomatologia, danys ocasionats, control, prevenció i sistemes d’orientació de la lluita dels principals insectes que afecten la producció vitícola.
Estudi específic de Cuc de raïm, Mosquit verd i Altica.
VIII.- Classificació, descripció, simptomatologia i danys originats per Invertebrats i Vertebrats diversos a la viticultura ( Mol•luscs, ocells, rosegadors,...).
IX.- Història i evolució de la fitopatologia vitícola. Sistemes de prevenció i lluita fitopatològica en viticultura ( Lluita directa, lluita indirecta o preventiva i lluita biològica ). Les estacions d’avisos, evolució i la seva importància vitícola. Els fitosanitaris en viticultura, evolució històrica, classificació i principis i normes que regeixen l’actual legislació.
X.- Principis, descripció i reglamentació dels models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica.
XI.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris, la seva importància i formes d’expressió. Legislació i normes de bones pràctiques en l’aplicació dels fitosanitaris .

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A7
B3
B4
C3
15 15 30
Seminaris
A4
A7
B1
B3
B4
B7
C3
10 15 25
Pràctiques de camp/sortides
B3
B7
C3
10 0 10
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A4
A7
5 0 5
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El professor farà una breu introducció a l'assignatura.
Sessió Magistral Sessions a l'aula
Seminaris Els seminaris seran els següents:
- Normes d'aplicació de fitosanitaris en viticultura"
- La lluita biològica en viticultura"
Pràctiques de camp/sortides Sortida per identificar flagells i malalties i mètodes de prevenció i control fitosanitaris.

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor, abans o després de l'horari de classe.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A4
A7
B1
B3
B4
B7
C3
Assistència i posterior treball en grup als dos seminaris. 25%
Pràctiques de camp/sortides
B3
B7
C3
Sortida d'un dia 25%
Proves mixtes
A4
A7
Es realitzarà una prova que inclourà una part tipus test i una altra de desenvolupament. 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

J.C. Avenard, L.Bernos i altres                    Manuel de production integree en Viticulture.

                                                              Editions: Feret.

                                                              Bordeaux – 2003

 

P.Balsari – A. Scienza                             Formas de cultivo de la vid  y modalidades de  distribució de los productos fitosanitàrios.

                                                              Bayer – Mundiprensa

                                                              Madrid – 2004.

 

J.M.Cuadrat – Mª F.Pita                             Climatología.

                                                              Ediciones Cátedra S.A.

                                                              Madrid - 1997

 

De Liñán Carral -De Liñán Vicente               Vademecum de productos fitosanitários i nutricionales 2010.

                                                              Ediciones Agrotécnicas, S.L.

                                                              Madrid - 2009

                                                             

B.Dubos                                                  Maladies cryptogamiques de la vigne: les Champignons parasites des organes herbacés et du bois de la vigne.

                                                              Editions Féret.

                                                              Bordeaux – 1999.

 

M. Fregoni.                                              Viticoltura di Qualità.

                                                              Editoriali Autor

                                                              Bologna -  1998

 

M.Fregoni, C. Fregoni, R.Ferrarini i F. Spagnolli         Chimica viticolo-enologica

                                                                              Editoriali REDA

                                                                              Torino - 2008

              

P.Galet.                                           Precís de viticulture.

                                                       Editorial Déhan.

                                                       Montpellier - 2000.

 

P.Galet.                                              Precís de pathologie viticole.

                                                         Editorial Déhan.

                                                         Montpellier - 1991.

 

N.Joly.                                          “El vino del cielo a la Tierra”- “La Viticultura en Biodinámica”

                                                       Ediciones fertilidad de la tierra.

                                                       Estella ( Navarra ) 2008.         

                              

 

E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma

                                               Manejo integrado de plagas. Manual pràctico.

                                               Grupo Bou

                                               Tarragona - 2007.

 

MºAgricultura.                          Los parásitos de la vid.

                                              Editorial Mundi-Prensa Libros,S.A.

                                              Madrid - 1998.

 

 

Servei d'Extensió Agrària           El conreu de la vinya a Catalunya.

                                              Editorial DARP / Caixa de Catalunya                                                                                   

                                              Barcelona - 1990.



 

Complementària

Recomanacions


 
Altres comentaris
Coneixements previs de viticultura: Adaptació de la planta al medi, característiques varietals,equilibri productiu labors de conreu.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent