Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
| | A7 |
Aplicar un programa de bones pràctiques fitosanitàries en viticultura
Planificar un programa de protecció sanitària en una situació vitícola concreta
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B3 |
Analitza riscos i beneficis de la innovació
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B7 |
Coneix i avalua els riscs pel medi dels diferents tipus de fitosanitaris
És capaç de trobar alternatives a les aplicacions que puguin comportar riscs pel medi
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Aspectes introductoris |
Tema I.- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya. Classificació del fitosanitaris en la protecció dels cultius. |
Tema 2. Les plagues de la vinya |
Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola. Estudi específic del corc del raïm.
Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.
Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
|
Tema 3. Les malalties de la vinya |
Tema V.- Els principals fongs que afecten la part aèria edl cep. Estudi específic del míldiu, oïdi i Botrytis.
Tema VI.- Els principals fongs que afecten les arrels i la fusta a la vinya. Estudi específic de l’armillària, eutipiosi i esca.
Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.
Tema VIII.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola. Cas de la flavescència daurada.
|
Tema 4. Estratègies de protecció de la vinya |
Tema IX.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normes que regeixen l’actual legislació. |
Tema 5. Els fitosanitaris |
Tema X.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
15 |
30 |
Seminaris |
|
12 |
12 |
24 |
Treballs |
|
4 |
6 |
10 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
3 |
7 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una breu introducció a l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Sessions a l'aula |
Seminaris |
Treball en profunditat d'un tema relacionat amb els continguts donats a les sessions magistrals. |
Treballs |
Realització i discussió de fitxes tècniques sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
Atenció personalitzada |
per resolució de dubtes sobre les activitats avaluatòries |
Descripció |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor, abans o després de l'horari de classe. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Realització i discussió de fitxes tècniques sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
20% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Proves objectives sobre les fitxes tècniques treballades. |
20% |
Proves mixtes |
|
Es realitzaran dues proves dels continguts teòrics de l'assignatura al llarg del curs. |
60% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Cada part avaluada ha d'obtenir una qualificació mínima de 4. En primera convocatòria, les diferents proves avaluatives fan mitjana per sobre de 4; en cas contrari, l'alumne haurà de recuperar la part suspesa en segona convocatòria. En segona convocatòria l'alumne ha de treure mínim un 5, sigui d'una part o del total de la matèria. |
Bàsica |
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es/es/, ,
B.Dubos , Maladies cryptogamiques de la vigne: les Champignons parasites des organes herbacés et du bois de la vigne., , Féret, 1999
P. Galet, Précis de pathology viticola, , Déhan, 1991
Diversos, Los parásitos de la vid. Estrategias de protección razonada, 5ª edició, Mundi-Prensa, 2004
|
|
Complementària |
J.C. Avenard, L.Bernos i altres, Manuel de production integree en Viticulture., , Feret, 2003
Diversos, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, 1ª edició, DAAIAR, Gencat 2009
Diversos, VIDA: La ciencia de la Biología, 8ª edició, Medica Panamericana, 2009
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, 28ª edició, Ediciones Agrotécnicas, 2012
M. Fregoni, Viticoltura di Qualità., , Editoriali Autor, 1998
E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma, Manejo integrado de plagas. Manual pràctico., , Grupo Bou, 2007
P.Balsari – A. Scienza , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, , Mundi-Prensa, 2004
M.Fregoni, C. Fregoni, R.Ferrarini i F. Spagnolli, Chimica viticolo-enologica, , Reda, 2008
N.Joly. , “El vino del cielo a la Tierra”- “La Viticultura en Biodinámica”, , Ediciones fertilidad de la tierra, 2008
Agrios, C.N., Plant Pathology, , Elesevier, 2005
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19214005 | VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 |
|
|
Altres comentaris |
Coneixements previs de biologia, biologia de la vinya i viticultura
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|