Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B3 |
Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
| | A7 |
Aplicar un programa de bones pràctiques fitosanitàries en viticultura
Planificar un programa de protecció sanitària en una situació vitícola concreta
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B3 |
Analitza riscos i beneficis de la innovació
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B7 |
Coneix i avalua els riscs pel medi dels diferents tipus de fitosanitaris
És capaç de trobar alternatives a les aplicacions que puguin comportar riscs pel medi
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C3 |
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Aspectes introductoris |
Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.
Tema I.2.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normativa
Tema I.3.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació. |
Tema 2. Les plagues de la vinya |
Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.
Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.
Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
|
Tema 3. Les malalties de la vinya |
Tema V.- Fongs aeris
Tema VI.1- Fongs de les arrels
Tema VI.2- Fongs de la fusta
Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.
Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.
Tema VIII.2.- Bacteris i podridures del raïm
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
15 |
30 |
Seminaris |
|
12 |
12 |
24 |
Treballs |
|
4 |
6 |
10 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
3 |
7 |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
1 |
0 |
1 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una breu introducció a l'assignatura. |
Sessió Magistral |
Sessions a l'aula |
Seminaris |
Treballs en profunditat de temes relacionats amb els continguts donats a les sessions magistrals. |
Treballs |
Realització i discussió de documents diversos sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
Atenció personalitzada |
Per resoldre dubtes sobre qualsevol aspecte relacionat amb l'assignatura |
Descripció |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
15% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Proves objectives sobre els documents treballats. |
10% |
Proves mixtes |
|
Es realitzarà una prova dels continguts teòrics de l'assignatura a final de curs |
75% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Cada part avaluada ha d'obtenir una qualificació superior a 4,5, en cas contrari, l'alumne haurà de recuperar la part suspesa en segona convocatòria. En segona convocatòria l'alumne ha de treure mínim un 5 en totes les parts per a fer mitjana del conjunt de la matèria. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es/es/, ,
P. Galet, Précis de pathology viticola, , Déhan, 1991
N. Joly, El vino del cielo a la tierra: la viticultura en biodinámica, , 2008
VV. AA., Decalogo del viticultor, Ediciones Agrotecnicas, 2013
VV. AA., VITICULTURA: PLAGUES I ACCIDENTS METEOROLOGICS, UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA, 2005
|
|
Complementària |
J.C. Avenard, L.Bernos i altres, Manuel de production integree en Viticulture., , Feret, 2003
Diversos, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, 1ª edició, DAAIAR, Gencat 2009
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, 28ª edició, Ediciones Agrotécnicas, 2016
E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma, Manejo integrado de plagas. Manual pràctico., , Grupo Bou, 2007
P.Balsari – A. Scienza , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, , Mundi-Prensa, 2004
Agrios, C.N., Plant Pathology, , Elesevier, 2005
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19214005 | VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 |
|
|
Altres comentaris |
Coneixements previs de biologia, biologia i fisiologia de la vinya i viticultura
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|