DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA Codi 19214109
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant Descripció de les principals plaques i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
 A7 Aplicar un programa de bones pràctiques fitosanitàries en viticultura
Planificar un programa de protecció sanitària en una situació vitícola concreta
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B3 Analitza riscos i beneficis de la innovació
 B4 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B7 Coneix i avalua els riscs pel medi dels diferents tipus de fitosanitaris
És capaç de trobar alternatives a les aplicacions que puguin comportar riscs pel medi
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Aspectes introductoris Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.

Tema I.2.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normativa

Tema I.3.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
Tema 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Tema 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Fongs aeris

Tema VI.1- Fongs de les arrels

Tema VI.2- Fongs de la fusta

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.

Tema VIII.2.- Bacteris i podridures del raïm

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A4
A7
C3
15 15 30
Seminaris
A4
A7
B1
B7
C3
12 12 24
Treballs
B7
C3
4 6 10
Atenció personalitzada
2 0 2
 
Proves mixtes
A4
A7
B3
4 3 7
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
1 0 1
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El professor farà una breu introducció a l'assignatura.
Sessió Magistral Sessions a l'aula
Seminaris Treballs en profunditat de temes relacionats amb els continguts donats a les sessions magistrals.
Treballs Realització i discussió de documents diversos sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya.
Atenció personalitzada Per resoldre dubtes sobre qualsevol aspecte relacionat amb l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
B7
C3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 15%
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A7
Proves objectives sobre els documents treballats. 10%
Proves mixtes
A4
A7
B3
Es realitzarà una prova dels continguts teòrics de l'assignatura a final de curs 75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Cada part avaluada ha d'obtenir una qualificació superior a 4,5, en cas contrari, l'alumne haurà de recuperar la part suspesa en segona convocatòria.

En segona convocatòria l'alumne ha de treure mínim un 5 en totes les parts per a fer mitjana del conjunt de la matèria.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica , http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es/es/, ,
P. Galet, Précis de pathology viticola, , Déhan, 1991
N. Joly, El vino del cielo a la tierra: la viticultura en biodinámica, , 2008
VV. AA., Decalogo del viticultor, Ediciones Agrotecnicas, 2013
VV. AA., VITICULTURA: PLAGUES I ACCIDENTS METEOROLOGICS, UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA, 2005

 

Complementària J.C. Avenard, L.Bernos i altres, Manuel de production integree en Viticulture., , Feret, 2003
Diversos, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, 1ª edició, DAAIAR, Gencat 2009
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, 28ª edició, Ediciones Agrotécnicas, 2016
E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma, Manejo integrado de plagas. Manual pràctico., , Grupo Bou, 2007
P.Balsari – A. Scienza , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, , Mundi-Prensa, 2004
Agrios, C.N., Plant Pathology, , Elesevier, 2005

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19214005
VITICULTURA/19214107
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
 
Altres comentaris
Coneixements previs de biologia, biologia i fisiologia de la vinya i viticultura
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent