DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PROTECCIÓ SANITÀRIA DE LA VINYA Codi 19214109
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant Descripció de les principals plaques i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Aspectes introductoris Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.

Tema I.2.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Normativa

Tema I.3.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Classificació i característiques de la maquinària més emprades en les aplicacions en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
Tema 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Tema 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Fongs aeris

Tema VI.1- Fongs de les arrels

Tema VI.2- Fongs de la fusta

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.

Tema VIII.2.- Bacteris i podridures del raïm

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Realització de tasques de recerca i exposició d'un tema (oral) - (15% de la nota)

Realització de proves escrites - (85% de la nota)

Cada part avaluada ha d'obtenir una qualificació superior a 4,5, en cas contrari, l'alumne haurà de recuperar la part suspesa en segona convocatòria.

En segona convocatòria l'alumne ha de treure mínim un 5 en totes les parts per a fer mitjana del conjunt de la matèria.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació
Bàsica P. Galet, Précis de pathology viticola, , Déhan, 1991
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es/es/, ,
N. Joly, El vino del cielo a la tierra: la viticultura en biodinámica, , 2008
VV. AA., Decalogo del viticultor, Ediciones Agrotecnicas, 2013
VV. AA., VITICULTURA: PLAGUES I ACCIDENTS METEOROLOGICS, UNIVERSIDAD POLITECNICA DE VALENCIA, 2005

 

Complementària Agrios, C.N., Plant Pathology, , Elesevier, 2005
E.Martinez, G.Barrios, L.Rovesti i R.Santos-Palma, Manejo integrado de plagas. Manual pràctico., , Grupo Bou, 2007
Diversos, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, 1ª edició, DAAIAR, Gencat 2009
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, 28ª edició, Ediciones Agrotécnicas, 2016
J.C. Avenard, L.Bernos i altres, Manuel de production integree en Viticulture., , Feret, 2003
P.Balsari – A. Scienza , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, , Mundi-Prensa, 2004

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent