DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA Codi 19214110
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
Adreça electrònica agusti.villarroya@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
VILLARROYA SERAFINI, AGUSTIN
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
GIRALT ESTEVE, MIREYA
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A5 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
 A5 Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
 A7 Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A10 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B2 Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B4 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient

Continguts
Tema Subtema
Pràctica (1er Q.) La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes.
Pràctica (1er Q.) La poda d'hivern. Descripció i realització de podes mixtes i llargues.
Pràctica (1er Q.) Moviments de terra i Anivellació previa a la plantació
Pràctica (1er Q.) Realització d'una nova plantació de vinya
Pràctica (1er Q.) Viticultura Biodinàmica
Pràctica (1er Q.) Reproducció del material vegetal. Procés d’obtenció de plantes en el viver.
Pràctica (1er Q.) Sistemes de conducció. Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i emparrats.
Pràctica (1er Q.) Gestió d'una vinya
Pràctica (1er Q.) Poda en verd. Descripció i realització de les diferents operacions.
Pràctica (2on Q.) Control de maduració del raïm i creixement del cep
Pràctica (2on Q.) Caracterització de varietats II
Pràctica (1er Q.) Estudi dels principals paràmetres a avaluar en un sòl vitícola: Anàlisi de sòls

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques de camp/sortides
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
50 25 75
Pràctiques a laboratoris
A4
A5
A10
B1
B2
B4
B5
10 10 20
Treballs
C2
C3
3 20 23
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
8 25 33
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies
Pràctiques de camp/sortides Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:

Poda d'hivern
Preparació del terreny abans de la plantació
Plantació d'una vinya
Viticultura biodinàmica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Procés d'obtenció de plantes en el viver
Gestió d'una vinya
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm

Totes les sortides que es pugui, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.

En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia
Pràctiques a laboratoris Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 3h/dia
Treballs S'haurà de lliurar un treball per cadascuna de les pràctiques realitzades. En ell es descriurà el que s'ha realitzat a la pràctica, així com tot allò que el professor demani per a cada cas.
El treball s'haurà de lliurar com a màxim 10 díes després de realitzar la pràctica

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
C2
C3
Informes de cada pràctica realitzada. La mitjana de tots ens informes representa el 30% de la nota final 30% nota final
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades 70% nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

H


Fonts d'informació

Bàsica Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent