DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA Codi 19214110
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
miriam.lampreave@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
LAMPREAVE FIGUERAS, MÍRIAM
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A5 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
 A5 Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
 A7 Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A10 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B2 Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B4 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient

Continguts
Tema Subtema
Pràctica - Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares
Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
TAST de baies
Pràctica - Final novembre - segons climatologia
Finca Mas dels Frares
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues
Pràctica - Febrer
Laboratoris FE
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
Pràctica - Març
Sortida
Moviments de terra i Anivellació previa a la plantació
Pràctica - Abril
Sortida
Visita a celler - Gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica
Pràctica - Abril
Sortida
Reproducció del material vegetal. Procés d’obtenció de plantes en el viver.
Pràctica - Abril
Finca Mas dels Frares
Principals herbes anuals i perennes en el vinyet
Pràctica - Abril
Finca Mas dels Frares
Mètode preventiu pel control del cuc del raïm. Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte
Pràctica - Maig
Sortida
Sistemes de conducció. Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció, emparrats i formes lliures en vas
Pràctica - Maig
Finca Mas dels Frares
Poda en verd. Maneig de la vegetació sobrera al cap un mes de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques de camp/sortides
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
50 25 75
Pràctiques a laboratoris
A4
A5
A10
B1
B2
B4
B5
10 10 20
Treballs
C2
C3
3 20 23
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
8 25 33
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies
Pràctiques de camp/sortides Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:

Poda d'hivern
Preparació del terreny abans de la plantació
Plantació d'una vinya
Viticultura biodinàmica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Procés d'obtenció de plantes en el viver
Gestió d'una vinya
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm

Totes les sortides que es pugui, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.

En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia
Pràctiques a laboratoris Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 3h/dia
Treballs S'haurà de lliurar un treball per cadascuna de les pràctiques realitzades. En ell es descriurà el que s'ha realitzat a la pràctica, així com tot allò que el professor demani per a cada cas.
El treball s'haurà de lliurar com a màxim 10 díes després de realitzar la pràctica
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
C2
C3
Informes de cada pràctica realitzada. La mitjana de tots ens informes representa el 30% de la nota final 40% nota final
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades 60% nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

  • Redacció Informes de cada pràctica: 40% nota final.
  • Els informes es lliuraran al professor en un plaç no superior a 15 díes després de realitzar la pràctica.

    2. 2 Exàmens teòric de les pràctiques realitzades: 60% nota final

    Es realitzaran 2 exàmens teòrics, 1 al finalitzar el 1er quadimestre (a establir la data pel professor a l'inici de curs), i l'altre al finalitzar el 2º quadimestre (a establir la data pel professor a l'inici de curs). Aquests exàmens constitueixen la 1ª convocatòria. Qui no aprovi, tindrà dret a una 2ª convocatòria al juny, data establerta la a guia docent.

    Les pràctiques de laboratori son obligatòries. La no assistència justificada a una pràctica/sortida implica que la nota que es tindrà a l'informe serà un 0 però si que este dret a presentar-se a l'examen teòric de preguntes curtes de l'a pràctica a la que no s'ha assistit co ma mínim al 80% de les pràctiques, justificant la no assistència.

    Per fer mitjana de les diferents notes, s'ha de treure un 4 com a mínim en cadascuna.

    Notes inferiors a 4 s'haurà de repetir l'examen/informe, per la 2ª convocatòria.

    No es pot aprovar l'assignatura si no es presenten els treballs en grup/informes de pràctiques. No es pot aprovar l'assignatura si no s'ha assistit a un a les pràctiques.


    Fonts d'informació

    Bàsica Champagnol, F, Elements de physiologie de la vigne et la viticulture génerale, Edita l'autor, Montpellier, 1984
    Dominguez Vivancos, A, Tratado de fertilización, Mundi- Prensa Libros S.A., Madrid 1997
    Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
    Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
    Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
    Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
    Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
    Huglin, P./Schneider, C., Biologie et ecologie de la vigne, Editorial TEC&DOC, Paris, 1998
    Marro, M, Principi di viticultura, EDAGRICOLE, Bologna 1986
    Martínez de Toda, F, Biología de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1991
    Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
    Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
    Nat. Plant Food Ins., Manual de fertilizantes, Editorial LINUSA, Madrid 1999
    Madrid, A, Fertilizantes, Editor A.Madrid Vicente, Madrid 1996
    Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
    Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

    Complementària

    Recomanacions

    Assignatures que es recomana cursar simultàniament
    VITICULTURA DE PRECISIÓ/19214108

    Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
    BIOLOGIA/19214005
    VITICULTURA/19214107
    BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
    EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106
    (*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent