DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA Codi 19214110
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
mireia.giralt@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
GIRALT ESTEVE, MIREIA
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A4 Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura.
 A5 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles.
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A4 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
 A5 Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
 A7 Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A10 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B2 Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B4 Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient

Continguts
Tema Subtema
Pràctiques 1, 2, 3- Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares
1 Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
2 Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
3 TAST de baies
Pràctica 4 - Desembre o gener - segons climatologia
Finca Mas dels Frares
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues
Pràctica 5 - Febrer - Anàlisi de sòls
Laboratori 103 FE
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
Pràctica 6 - Març - Moviment de terres i plantació
Sortida
Treballs previs a la plantació. Plantació d'una vinya
Pràctica 7 - Abril - Principals herbes anuals i perennes en la vinya
Finca Mas dels Frares
Observació, recompte i reconeixement de les principals males herbes
Pràctica 8 - Abril - Reproducció del material vegetal i pràctica de l'empèlt
Sortida
Visita a un viver vitícola per a observar la reproducció del material vegetal i el procés d’obtenció de plantes en el viver. Empèlt en el camp
Pràctica 9 - Abril. Patologia i mètodes preventius contra Lobesia botrana.
Finca Mas dels Frares
Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte
Pràctica 10 - Abril - Visita a un celler biodinàmic o ecològic
Sortida
Visita a un celler amb gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica
Pràctica 11 - Maig - Poda en verd
Finca Mas dels Frares
Maneig de la vegetació sobrera al cap un temps de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles. Definició de les operacions en verd
Pràctica 12 - Maig -Sistemes de conducció
Sortida
Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i formes lliures. Elements dels emparrats, funcions i tipus

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Pràctiques de camp/sortides
A5
A7
B4
B5
50 25 75
Pràctiques a laboratoris
A4
A10
B4
B5
10 10 20
Treballs
C2
C3
3 20 23
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
8 25 33
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies
Pràctiques de camp/sortides Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:

Poda d'hivern
Preparació del terreny abans de la plantació
Plantació d'una vinya
Viticultura biodinàmica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Procés d'obtenció de plantes en el viver
Gestió d'una vinya
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm

Es formaran grups de dues persones, tot i que cadascuna treballarà sobre una varietat diferent, de la vinya ubicada a Mas dels Frares, Constantí.
Cada alumne, amb la seva varietat i sobre un mínim de 10 ceps, realitzarà les pràctiques de l’assignatura (diferents tècniques vitícoles....).


Totes les sortides que sigui possible, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.

En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia
Pràctiques a laboratoris Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 3h/dia
Treballs S'haurà de lliurar un treball per cadascuna de les pràctiques realitzades. En ell es descriurà el que s'ha realitzat a la pràctica, així com tot allò que el professor demani per a cada cas.
El treball s'haurà de lliurar com a màxim 10 díes després de realitzar la pràctica
Atenció personalitzada Els alumnes poden contactar amb els professors a travès del correu electrònic per a resoldre els dubtes que tinguin de l'assignatura

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
C2
C3
Informes de cada pràctica realitzada. La mitjana de tots ens informes representa el 30% de la nota final 40% nota final
Proves objectives de preguntes curtes
A4
A5
A7
A10
B1
B2
B4
B5
C2
C3
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades 60% nota final
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació:

- 60% de prova escrita i d'aptitud a realitzar i interpretar els resultats pràctics (de la pràctica de diferents tècniques vitícoles al camp i de les anàlisis al laboratori)

a) 70%, avaluació en una prova escrita curtes raonades i de desenvolupament.

b) 30%, avaluació de l'aptitud sobre la realització de pràctiques en la varietat individualment (mas dels Frares) i; l'aptitud i participació en la interpretació de les pràctiques d'estiu i anàlisis de sòls en la posta en comú en tota la classe; fòrums....

- 40% Informes sobre les pràctiques.

Treballs a realitzar en grups de dos alumnes de les pràctiques (4, 5, 6, 7, 8, 10, 12).

Informes individuals de pràctiques (1, 2, 3, 9, 11).

Tant en les proves escrites com en els informes, s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 4 per realitzar mitjana amb les altres avaluacions.

Si algun parcial o part del contingut d'un parcial no es supera, l'alumne podrà anar a segona convocatòria per recuperar l'esmentada temàtica. Ha d'obtenir un mínim de 5 en la segona convocatòria.


Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor


Continguts i matèria a superar en el Primer parcial

Informe dels treballs de:

- Maduració i creixement

- Tast de baies

- Poda hivern

- Anàlisis de sòls

Prova escrita

Avaluació dels ceps podats i interpretació d'anàlisis

Continguts i matèria a superar en el Segon parcial

Informe dels treballs de:

- Moviment de terres i plantació

- Principals herbes que creixen en terrenys vitícoles

- Viver

- Mètode preventiu pel cuc del raïm.

- Viticultura biodinàmica

- Poda en verd

- Sistemes de Conducció

Prova escrita

Avaluació dels ceps podats en verd, del creixement d'herbes i del risc d'atac del cuc del raïm


Fonts d'informació

Bàsica Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
VITICULTURA DE PRECISIÓ/19214108

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19214005
VITICULTURA/19214107
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent