Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A4 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera integrant els coneixements d’edafologia, climatologia i viticultura. |
| A5 |
Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles. |
| A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B4 |
Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C3 |
Gestionar la informació i el coneixement. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A4 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
| | A5 |
Conèixer les aptituds dels principals porta-empeltats i varietats productores de raïm per a vinificació.
| | A7 |
Conèixer els factors causants d'estrès en el vinyer, les respostes fisiològiques de la planta i en funció de la seva interpretació, manejar les tècniques vitícoles adequades per a pal·liar els seus efectes del canvi climàtic
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
| | A10 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig del vinyer en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu i els sistemes adequats per a la protecció sanitària de la vinya amb la finalitat d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B2 |
Troba la solució adequada
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
| | B4 |
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
| | B5 |
Accepta i compleix les normes del grup
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
| | C3 |
Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
|
Tema |
Subtema |
Pràctiques 1, 2, 3- Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares |
1 Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
2 Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
3 TAST de baies |
Pràctica 4 - Desembre o gener - segons climatologia
Finca Mas dels Frares |
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues |
Pràctica 5 - Febrer - Anàlisi de sòls
Laboratori 103 FE |
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
|
Pràctica 6 - Març - Moviment de terres i plantació
Sortida |
Treballs previs a la plantació. Plantació d'una vinya |
Pràctica 7 - Abril - Principals herbes anuals i perennes en la vinya
Finca Mas dels Frares |
Observació, recompte i reconeixement de les principals males herbes |
Pràctica 8 - Abril - Reproducció del material vegetal i pràctica de l'empèlt
Sortida |
Visita a un viver vitícola per a observar la reproducció del material vegetal i el procés d’obtenció de plantes en el viver. Empèlt en el camp |
Pràctica 9 - Abril. Patologia i mètodes preventius contra Lobesia botrana.
Finca Mas dels Frares |
Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte |
Pràctica 10 - Abril - Visita a un celler biodinàmic o ecològic
Sortida |
Visita a un celler amb gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica |
Pràctica 11 - Maig - Poda en verd
Finca Mas dels Frares |
Maneig de la vegetació sobrera al cap un temps de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles. Definició de les operacions en verd |
Pràctica 12 - Maig -Sistemes de conducció
Sortida |
Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i formes lliures. Elements dels emparrats, funcions i tipus |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
50 |
25 |
75 |
Pràctiques a laboratoris |
|
10 |
10 |
20 |
Treballs |
|
3 |
20 |
23 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
8 |
25 |
33 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
El professor farà una introducció de com es desenvoluparà el curs, quines sortides es faràn, sistemes d'avaluació i metodologies |
Pràctiques de camp/sortides |
Al llarg del curs està previst realitzar les següents pràctiques de camp/sortides:
Poda d'hivern
Preparació del terreny abans de la plantació
Plantació d'una vinya
Viticultura biodinàmica
Descripció de diferents sistemes de conducció
Poda en verd
Procés d'obtenció de plantes en el viver
Gestió d'una vinya
Caracterització de varietats
Creixement i maduració del raïm
Es formaran grups de dues persones, tot i que cadascuna treballarà sobre una varietat diferent, de la vinya ubicada a Mas dels Frares, Constantí.
Cada alumne, amb la seva varietat i sobre un mínim de 10 ceps, realitzarà les pràctiques de l’assignatura (diferents tècniques vitícoles....).
Totes les sortides que sigui possible, es realitzaran a la finca de Mas dels Frares (Finca experimental de la Facultat d'Enologia a Constantí (Tarragona)), i a finques particulars de l'entorn quan no sigui possible realitzar les sortides a Mas dels Frares.
En principi, la durada màxima de cada sortida serà de 5h, excepte:
* Les pràctiques de creixement i maduració es realitzaran a principis de setembre durant 3 díes a 2.5 h/día
* Les pràctiques de sols als laboratoris es faràn durant 3 dies als lab de la Facultat durant 3h/dia |
Pràctiques a laboratoris |
Pràctiques d'anàlisi de sòls als laboratoris experimentals de la Facultat d'Enologia.
Es realitzaràn durant 3 dies, a 3h/dia |
Treballs |
S'haurà de lliurar un treball per cadascuna de les pràctiques realitzades. En ell es descriurà el que s'ha realitzat a la pràctica, així com tot allò que el professor demani per a cada cas.
El treball s'haurà de lliurar com a màxim 10 díes després de realitzar la pràctica |
Atenció personalitzada |
Els alumnes poden contactar amb els professors a travès del correu electrònic per a resoldre els dubtes que tinguin de l'assignatura |
Descripció |
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Informes de cada pràctica realitzada. La mitjana de tots ens informes representa el 30% de la nota final |
40% nota final |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Preguntes curtes de les diferents pràctiques realitzades |
60% nota final |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Avaluació: - 60% de prova escrita i d'aptitud a realitzar i interpretar els resultats pràctics (de la pràctica de diferents tècniques vitícoles al camp i de les anàlisis al laboratori) a) 70%, avaluació en una prova escrita curtes raonades i de desenvolupament. b) 30%, avaluació de l'aptitud sobre la realització de pràctiques en la varietat individualment (mas dels Frares) i; l'aptitud i participació en la interpretació de les pràctiques d'estiu i anàlisis de sòls en la posta en comú en tota la classe; fòrums.... - 40% Informes sobre les pràctiques. Treballs a realitzar en grups de dos alumnes de les pràctiques (4, 5, 6, 7, 8, 10, 12). Informes individuals de pràctiques (1, 2, 3, 9, 11). Tant en les proves escrites com en els informes, s'ha d'obtenir una puntuació mínima de 4 per realitzar mitjana amb les altres avaluacions. Si algun parcial o part del contingut d'un parcial no es supera, l'alumne podrà anar a segona convocatòria per recuperar l'esmentada temàtica. Ha d'obtenir un mínim de 5 en la segona convocatòria.
Es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves a excepció del consentiment exprés del professor
Continguts i matèria a superar en el Primer parcial Informe dels treballs de: - Maduració i creixement - Tast de baies - Poda hivern - Anàlisis de sòls Prova escrita Avaluació dels ceps podats i interpretació d'anàlisis Continguts i matèria a superar en el Segon parcial Informe dels treballs de: - Moviment de terres i plantació - Principals herbes que creixen en terrenys vitícoles - Viver - Mètode preventiu pel cuc del raïm. - Viticultura biodinàmica - Poda en verd - Sistemes de Conducció Prova escrita Avaluació dels ceps podats en verd, del creixement d'herbes i del risc d'atac del cuc del raïm |
Bàsica |
Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
VITICULTURA DE PRECISIÓ/19214108 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
BIOLOGIA/19214005 | VITICULTURA/19214107 | BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105 | EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|