DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA Codi 19214110
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer AN
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Web
Descripció general i informació rellevant Realització de les tècniques i labors més freqüents en el conreu vitícola.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Pràctiques 1, 2, 3- Aquesta pràctica es realitzarà a l'agost, abans d'iniciar el curs lectiu al setembre.
Finca Mas dels Frares
1 Control de maduració del raïm. Caracterització de la mida i pes del raïm (agost)
2 Estimació de la biomassa del cep:
Càlcul de l´àrea foliar i estimació de la collita
3 TAST de baies
Pràctica 4 - Desembre o gener - segons climatologia
Finca Mas dels Frares
La poda d'hivern. Descripció i reconeixement dels òrgans del cep. Descripció i realització de podes curtes, mixtes i llargues
Pràctica 5 - Febrer - Anàlisi de sòls
Laboratori 103 FE
Caracterització edàfica d’una parcel·la destinada a vinya. Paràmetres físics i químics a avaluar en un sòl vitícola
Pràctica 6 - Març - Moviment de terres i plantació
Sortida
Treballs previs a la plantació. Plantació d'una vinya
Pràctica 7 - Abril - Principals herbes anuals i perennes en la vinya
Finca Mas dels Frares
Observació, recompte i reconeixement de les principals males herbes
Pràctica 8 - Abril - Reproducció del material vegetal i pràctica de l'empèlt
Sortida
Visita a un viver vitícola per a observar la reproducció del material vegetal i el procés d’obtenció de plantes en el viver. Empèlt en el camp
Pràctica 9 - Abril. Patologia i mètodes preventius contra Lobesia botrana.
Finca Mas dels Frares
Distribució de fernomones (control sexual) i trampes de recompte
Pràctica 10 - Abril - Visita a un celler biodinàmic o ecològic
Sortida
Visita a un celler amb gestió vitícola Biodinàmica o Ecològica
Pràctica 11 - Maig - Poda en verd
Finca Mas dels Frares
Maneig de la vegetació sobrera al cap un temps de la brotada. Eliminació de xupons, rebrots, cavalls i fulles. Definició de les operacions en verd
Pràctica 12 - Maig -Sistemes de conducció
Sortida
Descripció i característiques de diferents sistemes de conducció i formes lliures. Elements dels emparrats, funcions i tipus

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes, contactar amb els professors a travès de l'adreça e-mail

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació:

-prova escrita única. tutoria perquè és de pla antic. Nota 5 per aprovar


Fonts d'informació
Bàsica Fregoni, M, Viticultura generale, REDA, Roma 1987
Galet, P, Precis de viticulture, Editorial Déhan, Montpellier 2000
Hidalgo, L, Tratado de viticultura general, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2002
Hidalgo, L, Ingeniería y mecanización Vitícola, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 2001
Hidalgo, L, Poda de la Vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1999
Martínez de Toda, F, Mecanización integral del viñedo, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1995
Mº Agricultura, Los parásitos de la vid, Editorial Mundi-Prensa Libros SA, Madrid 1998
Reynier, A, Manuel de viticulture, Editorial TEC&DOC, Paris, 1999
Servei d'Extensió Agraria, El conreu de la vinya a Catalunya, Edit. DARP/Caixa de Catalunya, Barcelona 1990

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent