DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL I Codi 19214113
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Web
Descripció general i informació rellevant Desenvolupar els coneixements científics i tecnològics necessaris per a l’elaboració i l’anàlisi sensorial del vi.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A11 Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional.
 A14 Ser capaç de participar a la concepció o a la renovació d'una sala de vinificació i d'embotellament, a investigacions tecnològiques i experimentacions sobre nous equips o productes enològics.
 A15 Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
 A8 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes,).
 A9 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar del coneixement suficient de maquinària i equips d'elaboració propis del celler.
Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
 A10 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A11 Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa en celler.
Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos)
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
 A14 Disposar del coneixement suficient de maquinària i equips d'elaboració propis del celler.
Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
 A15 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos,)
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Adapta els objectius d’aprenentatge proposats pel professor/a
 B2 Segueix un mètode lògic per identificar les causes d’ un problema i no quedar-se amb els símptomes
Troba la solució adequada
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
Tema Subtema
TECNOLOGIA 0. Introducció

1. Composició del raïm; Controls de maduressa

2. Les malaties de la vinya; Incidència enològica; Sistemes per a la detecció de la podridura.

3. Sistemes de verema i de transport de la verema.

4. Correccións del most.

5. Normativa de la CEE; sistemes de detecció de fraudes en les correccions del most.

6. Transformacions prefermentatives.

7. Influència de les condicions edafoclimàtiques, genètiques, culturals i enològiques sobre la qualitat del raïm i del vi.

8. Recepció i tractament de la verema.

9. Vinificació en blanc

10.Vinificacions especials en blanc: Hiperoxidació; Maceració Pelicular; Fermentació i criança en barrica del vi blanc.

11: Els compostos fenòlics en relació amb les sensacions organolèptiques i la capacitat del vi per envellir.

12. Vinificació en negre

13. Aturades de fermentació. Mesures preventives i curatives.

14. Vinificació en rosat.

16. Elaboració de vins generosos.

17. Elaboració de vins espumosos i gasificats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
4 0 4
Sessió Magistral
A7
A8
A9
A10
A11
A14
A15
B1
35 52.5 87.5
Seminaris
A7
A8
A9
A10
A11
A14
A15
B1
B2
C3
C4
15 30 45
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A7
A8
A9
A10
A11
A14
A15
5 5 10
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Introducció a l'assignatura, al sistema docent, bibliografia isistema d'avaluació.
Sessió Magistral Disertació sobre els continguts necessaris per aprendre a elaborar el vi.
Seminaris Presentació per part del professor, de convidats experts en certs temes o pels alumnes en grup de temes específics dins de l'àmbit de l'enologia.

Atenció personalitzada
Descripció
L’alumne pot fer les consultes que cregui convenients durant l’horari d’atenció dels professors.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A7
A8
A9
A10
A11
A14
A15
B1
B2
C3
C4
Presentació de resseneyes de cadascuna de les sessións. 25%
Proves de desenvolupament
A7
A8
A9
A10
A11
A14
A15
Realització de proves objectives per a avaluar el grau d'assoliment dels coneixements de l'assignatura. 75%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica Bidan, P. i Bonneviale, J.R., Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation, OIV, París, 1988
Boulton, R.B., Principles and practices of winemaking, Chapman & Hall, New York, 1996
Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D., Le vin de l'analyse à l'élaboration, Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier), París, 1987
De Rosa, Tulio, Tecnología de los vinos blancos, Mundi-Prensa, Madrid, 1998
Flancy, C., Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques, Ed. Lavoisier, París, 1998
Fleet, G.H., Wine microbiology and biotechnology, Harwood academic publishers, Sidney, 1993
Jackson, R. S., Wine science: principles and applications, Academic Press, San Diego, 1994
Lafon-Lafourcade, S., Wine and Brandy, Institut d'Œnologie de Bordeaux, Burdeos, 1983
Madrid, A., Manual de enologia Pràctica, Ed. A. Madrid Vicente, Madrid, 1987
Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M., Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas, Ed. Mundi Prensa, Madrid, 1994
Molina, Rafael, Clarificación de mostos y vinos, A. Madrid Vicente, ediciones, Madrid, 1994
Navarre, C., L'Œnologie, Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier, Paris, 1988
Peynaud, E., Enologia pràctica, Ed. Mundi-Prensa, Madrid, 1989
Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P., Sciences et Techniques du vin, 4 toms, Ed. Dunod, Paris (1975-76)
Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A., Traité d'Œnologie. 2 Toms, Ed. Dunod, París, 1998
Suarez. y Iñigo, Microbiologia enològica, Mundi-Prensa, Madrid, 1990
Troost, G., Tecnologia del vino, Ed. Omega, Barcelona, 1992
Zamora, F., Elaboración y crianza del vino tinto, Mundi-Prensa. AMV Ed., Madrid, 2003
M. A. Amerine, Wine: their sensory evaluation, Ed. Freeman, New York, 1983
J. Bangorri Anguiano, La Cata de Vinos, Ed. Agricola Española, Madrid, 1985
G. Fribourg, La degustation: conaitre et comprendre le vin, Edisud, Aix-en-Provence, 1989
M. Leglise, Una initiation a la degustation des grans vins, Ed. Laffitte, Marseille, 1984
J. Rabourdin, Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation, Ed. Elvire, La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989
M. Ruiz Hernández, La Cata y el conocimiento de los vinos, A. Madrid Vicente, Ediciones, 1995
S. Spurrier, La Degustation, Ed. Bordas, Paris, 1984
E. Peynaud, Enología práctica (primera parte), Mundi-Prensa, Madrid, 1984
E. Peynaud, El Gusto del Vino, Mundi-Prensa, Madrid, 1987
RS Jackson, Wine tasting, Academic Press, 2002
J. Sancho, Introducción al análisis de los alimentos, Edicions Universitat de Barcelona, 1999
J. Pich, La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments, Ed. UIB, 2001

Complementària

Recomanacions

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
OPERACIONS BÀSIQUES/19214121
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA/19214005
MICROBIOLOGIA/19214120
VITICULTURA/19214107
BIOQUÍMICA/19214008
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
QUÍMICA/19214003
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19214106
QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102
ANÀLISI SENSORIAL I/19214114
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent