DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL II Codi 19214115
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
jmcanals@urv.cat
mariona.gil@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
GIL CORTIELLA, MARIONA HERMINIA
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Formar a l'alumne en tots els processos d'estabilització del vi, preparació per a l'embotelalt i l'embotellat mateix.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A14 Ser capaç de participar a la concepció o a la renovació d'una sala de vinificació i d'embotellament, a investigacions tecnològiques i experimentacions sobre nous equips o productes enològics.
 A15 Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes,).
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A9 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa al celler.
 A10 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A14 Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos,)
 A15 Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
 B4 Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.
2. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.
3. Estabilització del vi mitjançant el fred.
4. Filtració del vi.
5. Els taps de suro.

6. L’embotellat del vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A9
A10
A15
B4
C3
20 30 50
Pràctiques a laboratoris
A9
A10
A14
B5
C3
12 7 19
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A8
A9
A10
A14
A15
B3
C4
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, de la bibliografia i els criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Introduir els conceptes corresponents als processos d'estabilització, clarificació, filtració, embotellat i taponat del vi, tant des del punt de vista teòric com de les seves implicacions pràctiques.
Pràctiques a laboratoris Pràctiques de determinació d'indexos d'estabilitat tartàrica, proteica i de la matèria colorant, determinació de l'índex de colmatació, i determinació d'àcid màlic per cromatografia de paper.

Atenció personalitzada
Descripció
Contactar amb el professor a través del correu electrònic: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A9
A10
A14
B5
C3
Avaluació de l'informe de pràctiques, verificant els resultats obtinguts, així com la interpretació dels mateixos. 20%
Proves de desenvolupament
A8
A9
A10
A14
A15
B3
C4
Es realitzaran dues proves parcials eliminatòries de continguts, en les que es faran entre 4 i 6 preguntes de desenvolupament i/o de ressolució de problemes. 80%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final amb inclusió de preguntes corresponents als dos parcials i a les pràctiques.


Fonts d'informació

Bàsica

·Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation  Bidan, P. i Bonneviale, J.R.  OIV  París, 1988  Llibre  

·Principles and practices of winemaking  Boulton, R.B.  Chapman & Hall  New York, 1996  Llibre  

·Le vin de l'analyse à l'élaboration  Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D.  Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier)  París, 1987  Llibre  

·Tecnología de los vinos blancos  De Rosa, Tulio  Mundi-Prensa  Madrid, 1998  Llibre  

·Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques  Flancy, C.  Ed. Lavoisier  París, 1998  Llibre  

·Wine microbiology and biotechnology  Fleet, G.H.  Harwood academic publishers  Sidney, 1993  Llibre  

·Wine science: principles and applications  Jackson, R. S.  Academic Press  San Diego, 1994  Llibre  

·Wine and Brandy  Lafon-Lafourcade, S.  Institut d'Œnologie de Bordeaux  Burdeos, 1983  Llibre  

·Manual de enologia Pràctica  Madrid, A.  Ed. A. Madrid Vicente  Madrid, 1987  Llibre  

·Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas  Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M.  Ed. Mundi Prensa  Madrid, 1994  Llibre  

·Clarificación de mostos y vinos  Molina, Rafael  A. Madrid Vicente, ediciones  Madrid, 1994  Llibre  

·L'Œnologie  Navarre, C.  Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier  Paris, 1988  Llibre  

·Enologia pràctica  Peynaud, E.  Ed. Mundi-Prensa  Madrid, 1989  Llibre  

·Sciences et Techniques du vin, 4 toms  Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P.  Ed. Dunod  Paris (1975-76)  Llibre  

·Traité d'Œnologie. 2 Toms  Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A.  Ed. Dunod  París, 1998  Llibre  

·Microbiologia enològica  Suarez. y Iñigo  Mundi-Prensa  Madrid, 1990  Llibre  

·Tecnologia del vino  Troost, G.  Ed. Omega  Barcelona, 1992  Llibre  

·Elaboración y crianza del vino tinto  Zamora, F.  Mundi-Prensa. AMV Ed.  Madrid, 2003  Llibre  

·Wine: their sensory evaluation  M. A. Amerine  Ed. Freeman  New York, 1983  Llibre  

·La Cata de Vinos  J. Bangorri Anguiano  Ed. Agricola Española  Madrid, 1985  Llibre  

·La degustation: conaitre et comprendre le vin  G. Fribourg  Edisud  Aix-en-Provence, 1989  Llibre  

·Una initiation a la degustation des grans vins  M. Leglise  Ed. Laffitte  Marseille, 1984  Llibre  

·Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation  J. Rabourdin  Ed. Elvire  La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989  Llibre  

·La Cata y el conocimiento de los vinos  M. Ruiz Hernández  A. Madrid Vicente, Ediciones  1995  Llibre  

·La Degustation  S. Spurrier  Ed. Bordas  Paris, 1984  Llibre  

·Enología práctica (primera parte)  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1984  Llibre  

·El Gusto del Vino  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1987  Llibre  

·Wine tasting  RS Jackson  Academic Press  2002  Llibre  

·Introducción al análisis de los alimentos  J. Sancho  Edicions Universitat de Barcelona  1999  Llibre  

·La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments  J. Pich  Ed. UIB  2001  Llibre 

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19214113
ANÀLISI SENSORIAL I/19214114
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent