DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL II Codi 19214115
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CONDE CHIJEB, MARTA
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
marta.conde@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
jmcanals@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
CONDE CHIJEB, MARTA
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Formar a l'alumne en tots els processos d'estabilització del vi, preparació per a l'embotelalt i l'embotellat mateix.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A14 Ser capaç de participar a la concepció o a la renovació d'una sala de vinificació i d'embotellament, a investigacions tecnològiques i experimentacions sobre nous equips o productes enològics.
 A15 Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes,).
Disposar dels criteris necessaris per a decidir segons l'estat de maduració del raïm, la data de verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A9 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa al celler.
 A10 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa en celler.
 A14 Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos,)
 A15 Disposar dels coneixements necessaris per a l'estabilització, filtració i embotellat del vi.
Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
 B4 Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Analitza les seves limitacions i possibilitats per desenvolupar la seva tasca/treball
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
1. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.
2. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.
3. Estabilització del vi mitjançant el fred.
4. Filtració del vi.
5. Els taps de suro.

6. L’embotellat del vi.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A9
A10
A15
B4
C3
20 30 50
Pràctiques a laboratoris
A9
A10
A14
B5
C3
12 7 19
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves de desenvolupament
A8
A9
A10
A14
A15
B3
C4
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura, de la bibliografia i els criteris d'avaluació.
Sessió Magistral Introduir els conceptes corresponents als processos d'estabilització, clarificació, filtració, embotellat i taponat del vi, tant des del punt de vista teòric com de les seves implicacions pràctiques.
Pràctiques a laboratoris Pràctiques de determinació d'indexos d'estabilitat tartàrica, proteica i de la matèria colorant, determinació de l'índex de colmatació, i determinació d'àcid màlic per cromatografia de paper.
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Contactar amb el professor a través del correu electrònic: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A9
A10
A14
B5
C3
Avaluació de l'informe de pràctiques, verificant els resultats obtinguts, així com la interpretació dels mateixos. 20%
Proves de desenvolupament
A8
A9
A10
A14
A15
B3
C4
Es realitzaran dues proves parcials eliminatòries de continguts, en les que es faran entre 4 i 6 preguntes de desenvolupament i/o de ressolució de problemes. 80%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final amb inclusió de preguntes corresponents als dos parcials i a les pràctiques.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica

·Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation  Bidan, P. i Bonneviale, J.R.  OIV  París, 1988  Llibre  

·Principles and practices of winemaking  Boulton, R.B.  Chapman & Hall  New York, 1996  Llibre  

·Le vin de l'analyse à l'élaboration  Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D.  Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier)  París, 1987  Llibre  

·Tecnología de los vinos blancos  De Rosa, Tulio  Mundi-Prensa  Madrid, 1998  Llibre  

·Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques  Flancy, C.  Ed. Lavoisier  París, 1998  Llibre  

·Wine microbiology and biotechnology  Fleet, G.H.  Harwood academic publishers  Sidney, 1993  Llibre  

·Wine science: principles and applications  Jackson, R. S.  Academic Press  San Diego, 1994  Llibre  

·Wine and Brandy  Lafon-Lafourcade, S.  Institut d'Œnologie de Bordeaux  Burdeos, 1983  Llibre  

·Manual de enologia Pràctica  Madrid, A.  Ed. A. Madrid Vicente  Madrid, 1987  Llibre  

·Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas  Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M.  Ed. Mundi Prensa  Madrid, 1994  Llibre  

·Clarificación de mostos y vinos  Molina, Rafael  A. Madrid Vicente, ediciones  Madrid, 1994  Llibre  

·L'Œnologie  Navarre, C.  Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier  Paris, 1988  Llibre  

·Enologia pràctica  Peynaud, E.  Ed. Mundi-Prensa  Madrid, 1989  Llibre  

·Sciences et Techniques du vin, 4 toms  Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P.  Ed. Dunod  Paris (1975-76)  Llibre  

·Traité d'Œnologie. 2 Toms  Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A.  Ed. Dunod  París, 1998  Llibre  

·Microbiologia enològica  Suarez. y Iñigo  Mundi-Prensa  Madrid, 1990  Llibre  

·Tecnologia del vino  Troost, G.  Ed. Omega  Barcelona, 1992  Llibre  

·Elaboración y crianza del vino tinto  Zamora, F.  Mundi-Prensa. AMV Ed.  Madrid, 2003  Llibre  

·Wine: their sensory evaluation  M. A. Amerine  Ed. Freeman  New York, 1983  Llibre  

·La Cata de Vinos  J. Bangorri Anguiano  Ed. Agricola Española  Madrid, 1985  Llibre  

·La degustation: conaitre et comprendre le vin  G. Fribourg  Edisud  Aix-en-Provence, 1989  Llibre  

·Una initiation a la degustation des grans vins  M. Leglise  Ed. Laffitte  Marseille, 1984  Llibre  

·Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation  J. Rabourdin  Ed. Elvire  La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989  Llibre  

·La Cata y el conocimiento de los vinos  M. Ruiz Hernández  A. Madrid Vicente, Ediciones  1995  Llibre  

·La Degustation  S. Spurrier  Ed. Bordas  Paris, 1984  Llibre  

·Enología práctica (primera parte)  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1984  Llibre  

·El Gusto del Vino  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1987  Llibre  

·Wine tasting  RS Jackson  Academic Press  2002  Llibre  

·Introducción al análisis de los alimentos  J. Sancho  Edicions Universitat de Barcelona  1999  Llibre  

·La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments  J. Pich  Ed. UIB  2001  Llibre 

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19214113
ANÀLISI SENSORIAL I/19214114
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent