DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) ENOLOGIA GENERAL II Codi 19214115
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
CONDE CHIJEB, MARTA
Adreça electrònica
Professors/es
Web http://moodle.urv.cat
Descripció general i informació rellevant Formar a l'alumne en tots els processos d'estabilització del vi, preparació per a l'embotelalt i l'embotellat mateix.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
1. La clarificació del vi. Estabilització del vi en front de precipitacions coloïdals.
2. Estabilització del vi en front de precipitacions de sals de ferro i coure.
3. Estabilització del vi mitjançant el fred.
4. Filtració del vi.
5. Els taps de suro.

6. L’embotellat del vi.

Atenció personalitzada
Descripció
Contactar amb el professor a través del correu electrònic: fernando.zamora@urv.cat

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final amb inclusió de preguntes corresponents als dos parcials i a les pràctiques.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació
Bàsica

·Application à l'œnologie des progrès récents en microbiologie et en fermentation  Bidan, P. i Bonneviale, J.R.  OIV  París, 1988  Llibre  

·Principles and practices of winemaking  Boulton, R.B.  Chapman & Hall  New York, 1996  Llibre  

·Le vin de l'analyse à l'élaboration  Delanoe, D. Maillard, C. i Maisondieu, D.  Ed. Technologie et Documentation (Lavoisier)  París, 1987  Llibre  

·Tecnología de los vinos blancos  De Rosa, Tulio  Mundi-Prensa  Madrid, 1998  Llibre  

·Œnologie; Fondements scientifiques et technologiques  Flancy, C.  Ed. Lavoisier  París, 1998  Llibre  

·Wine microbiology and biotechnology  Fleet, G.H.  Harwood academic publishers  Sidney, 1993  Llibre  

·Wine science: principles and applications  Jackson, R. S.  Academic Press  San Diego, 1994  Llibre  

·Wine and Brandy  Lafon-Lafourcade, S.  Institut d'Œnologie de Bordeaux  Burdeos, 1983  Llibre  

·Manual de enologia Pràctica  Madrid, A.  Ed. A. Madrid Vicente  Madrid, 1987  Llibre  

·Tecnología y legislación del vino y bebidas derivadas  Madrid, A; Cenzano, J.M. y Cenzano, A.M.  Ed. Mundi Prensa  Madrid, 1994  Llibre  

·Clarificación de mostos y vinos  Molina, Rafael  A. Madrid Vicente, ediciones  Madrid, 1994  Llibre  

·L'Œnologie  Navarre, C.  Collection Agriculture d'ajourd'hui. Ed. Lavoisier  Paris, 1988  Llibre  

·Enologia pràctica  Peynaud, E.  Ed. Mundi-Prensa  Madrid, 1989  Llibre  

·Sciences et Techniques du vin, 4 toms  Ribéreau-Gayon, J., Peynaud, E., Sudraud,P. y Ribérau-Gayon, P.  Ed. Dunod  Paris (1975-76)  Llibre  

·Traité d'Œnologie. 2 Toms  Ribéreau-Gayon, P., Dubourdieu, D. Doneche, B., Lonvaud, A., Glories, Y. Bertrand, A., Maujean, A.  Ed. Dunod  París, 1998  Llibre  

·Microbiologia enològica  Suarez. y Iñigo  Mundi-Prensa  Madrid, 1990  Llibre  

·Tecnologia del vino  Troost, G.  Ed. Omega  Barcelona, 1992  Llibre  

·Elaboración y crianza del vino tinto  Zamora, F.  Mundi-Prensa. AMV Ed.  Madrid, 2003  Llibre  

·Wine: their sensory evaluation  M. A. Amerine  Ed. Freeman  New York, 1983  Llibre  

·La Cata de Vinos  J. Bangorri Anguiano  Ed. Agricola Española  Madrid, 1985  Llibre  

·La degustation: conaitre et comprendre le vin  G. Fribourg  Edisud  Aix-en-Provence, 1989  Llibre  

·Una initiation a la degustation des grans vins  M. Leglise  Ed. Laffitte  Marseille, 1984  Llibre  

·Œnologie: Index de 1700 vocables de la degustation  J. Rabourdin  Ed. Elvire  La Chapelle-Saint-Mesmin, 1989  Llibre  

·La Cata y el conocimiento de los vinos  M. Ruiz Hernández  A. Madrid Vicente, Ediciones  1995  Llibre  

·La Degustation  S. Spurrier  Ed. Bordas  Paris, 1984  Llibre  

·Enología práctica (primera parte)  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1984  Llibre  

·El Gusto del Vino  E. Peynaud  Mundi-Prensa  Madrid, 1987  Llibre  

·Wine tasting  RS Jackson  Academic Press  2002  Llibre  

·Introducción al análisis de los alimentos  J. Sancho  Edicions Universitat de Barcelona  1999  Llibre  

·La degustació: estudis sobre la percepció del gust i l’acceptació dels aliments  J. Pich  Ed. UIB  2001  Llibre 

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent