DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) PRÀCTIQUES INTEGRADES D'ENOLOGIA Codi 19214117
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Adreça electrònica fernando.zamora@urv.cat
marta.conde@urv.cat
josemaria.llaurado@urv.cat
jmcanals@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
Professors/es
ZAMORA MARÍN, FERNANDO
CONDE CHIJEB, MARTA
LLAURADÓ REVERCHON, JOSÉ MARÍA
CANALS BOSCH, JUAN MIGUEL
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A11 Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Disposar dels criteris necessaris per a decidir, controlar i dirigir la verema i l'entrada de la mateixa en celler.
Disposar del coneixement suficient de maquinària i equips d'elaboració propis del celler
 A8 Disposar dels coneixements necessaris per a dirigir els processos de fermentació i vinificació en funció de la qualitat de la matèria primera i tipologia de vi a elaborar.
 A9 Disposar dels coneixements necessaris sobre materials d'elaboració (llevats, activadores, enzims, clarificants...) i processat (suro, roure, barriques ampolles, etiquetes, caixes).
 A10 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
 A11 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Contrasta els esquemes mentals propis amb els dels demés i ho aprofita com a oportunitat d’aprenentatge
 B5 S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
 B6 Planifica la comunicació: genera idees, busca informacions, selecciona i ordena la informació, fa esquemes, determina el tipus de públic i els objectius de la comunicació,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Entrada de verema
2. Elaboració de vins blancs
3. Elaboració de vins negres
4. Seguiment de maduració
5. Control de qualitat en verema

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Pràctiques a laboratoris
A7
A8
A9
A10
A11
B1
B5
B6
64 64 128
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A7
3 11 14
Treballs
A11
B5
2 2 4
Presentacions / exposicions
B6
1 1 2
Atenció personalitzada
1 1 2
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació del desenvolupament de les pràctiques, horaris, distribució dels alumnes, organització.
Pràctiques a laboratoris Celler
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Com realitzar els càlculs per les operacions prefermentatives, preparació d'additius i coadjuvants
Treballs
Presentacions / exposicions
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Resolució de dubtes

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A11
B5
Informe de les pràctiques realitzades, incloent una discussió dels resultats 45%
Presentacions / exposicions
B6
Presentació del treball realitzat durant les pràctiques. 50%
Altres  

Assuïditat durant les pràctiques

5%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria s'avaluarà per mitjà d'un examen final amb preguntes curtes


Fonts d'informació

Bàsica Riebereau-Gayon, P, Glories, Y, Maujean, A, Dubourdieu, D, Traité d'Oenologie, Dunod, Paris

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
ENOLOGIA GENERAL/19042007

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
BIOLOGIA DE LA VINYA/19042001
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19042003
ENOLOGIA GENERAL/19042007

 
Altres comentaris
Cal portar calçat de seguretat per anar pel celler.
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent