DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS Codi 19214118
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
elena.gonzalezr@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
GONZÁLEZ ROYO, ELENA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A11 Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
 A8 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
 A9 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
 A10 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
 A11 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos)
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Troba la solució adequada
 B5 Actua constructivament per afrontar els conflictes de l’ equip
 B6 Fa presentacions interessants i convincents
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.Introducció: Historia, legislació i classificació.
2.Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3.El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4.Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5.El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6.La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7.Introducció al control de qualitat.
8.La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A8
A9
A11
B2
B6
47 47 94
Pràctiques de camp/sortides
A7
A9
A10
A11
B5
B6
8 8 16
Pràctiques a laboratoris
A8
A9
A10
A11
B1
15 15 30
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A7
A8
A9
A10
A11
3 3 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Metodologia de l'assignatura
Sessió Magistral Classes teòriques
Pràctiques de camp/sortides Sortida visita caves a Sant Sadurní d'Anoia
Pràctiques a laboratoris Pràctiques al celler MAs dels Frares, una setmana
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar reunions per resolució dubtes. cava@gramona.com i jaume@gramona.com

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A8
A9
A10
A11
B1
Laboratori, Mas dels frares , dues sortides a visites, i informe de practiques amb el tiratge com a base del mateix 24%
Proves objectives de preguntes curtes
A7
A8
A9
A10
A11
Examen final i examen pràctic (cas pràctic) 52%
Altres  

Assistència

24%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es valorarà l'assistencia als tastos que es fan periòdicament durant la tercera hora de classe.

La segona convocatòria serà un examen final amb preguntes curtes i algún problema


Fonts d'informació

Bàsica Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990
Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,

Complementària , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.crcava.es, ,
, www.champagne.com, ,

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent