DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) VINS ESCUMOSOS I GASIFICATS Codi 19214118
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
GRAMONA MARTÍ, JAUME
Adreça electrònica jaume.gramona@urv.cat
laura.medina@urv.cat
Professors/es
GRAMONA MARTÍ, JAUME
MEDINA TRUJILLO, LAURA
Web http://moodle.urv.net
Descripció general i informació rellevant Conèixer els vins escumosos i saber com s’elaboren.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A7 Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A9 Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A11 Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A7 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
 A8 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
 A9 Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
 A10 Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
 A11 Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos)
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
 B2 Troba la solució adequada
 B5 Actua constructivament per afrontar els conflictes de l’ equip
 B6 Fa presentacions interessants i convincents
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1.Introducció: Historia, legislació i classificació.
2.Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos.
3.El diòxid de carboni. Propietats, escuma.
4.Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos.
5.El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma.
6.La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals.
7.Introducció al control de qualitat.
8.La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A8
A9
A11
B2
B6
47 47 94
Pràctiques de camp/sortides
A7
A9
A10
A11
B5
B6
8 8 16
Pràctiques a laboratoris
A8
A9
A10
A11
B1
15 15 30
Atenció personalitzada
1 1 2
 
Proves objectives de preguntes curtes
A7
A8
A9
A10
A11
3 3 6
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Metodologia de l'assignatura
Sessió Magistral Classes teòriques
Pràctiques de camp/sortides Sortida visita caves a Sant Sadurní d'Anoia
Pràctiques a laboratoris Pràctiques al celler MAs dels Frares, una setmana
Atenció personalitzada

Atenció personalitzada
Descripció
Concertar reunions per resolució dubtes. cava@gramona.com i jaume@gramona.com

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A8
A9
A10
A11
B1
Laboratori, Mas dels frares , dues sortides a visites, i informe de practiques amb el tiratge com a base del mateix 24%
Proves objectives de preguntes curtes
A7
A8
A9
A10
A11
Examen final i examen pràctic (cas pràctic) 52%
Altres  

Assistència

24%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Es valorarà l'assistencia als tastos que es fan periòdicament durant la tercera hora de classe.

La segona convocatòria serà un examen final amb preguntes curtes i algún problema.

El professor podrà establir a la Guia Docent aquelles mesures que consideri oportunes per al bon desenvolupament de les activitats avaluatives. Les mesures podrien incloure limitacions pel que fa a l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster).

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.

Fonts d'informació

Bàsica Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990
Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
Revistes:

-La revue des Oenologues et des techniques vitivinicoles

-Le Blanc et le Rouge

-Le Vigneron Champenoise

-La revue française d’œnologie

 

Libres:

- Champagne : Une historie inatendue (les editions de l’atelier).

-Les Grans Vins sans sulfites de Arnaud Immelé.

-Les parfums du Vin. Richard Pfister.

-Le sol, la terre et les champs de Claude et Lydia Bourguignon.

-Champagne, Le vin secret sous la direction de Richard Marchal. Ed. Épure.

-Condicionantes nitrogenados en la elaboración de cava. Csic-Urv. Fac Enología-

-Noirs et Blancs en Champagnes. Michèle Jolyot. Atelier Michèle Jolyot 2007.

-Les méthodes biologiques apliquées a la vinification et à l'oenologie, conservation -traitements emboutellaige champagnisation artisanale "le courrier du livre". Max Léglise. 

Complementària , Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.crcava.es, ,
, www.champagne.com, ,

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004
BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006
ENOLOGIA GENERAL/19042007
PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent