Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A7 |
Ser capaç de fer produir i recol•lectar raïm de qualitat en funció del tipus de producte buscat i dels imperatius reglamentaris. |
| A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
| A9 |
Ser capaç d'utilitzar els seus coneixements sobre la composició química del vi i la seva evolució per a dominar les pràctiques enològiques i els tractaments dels vins. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
| A11 |
Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B2 |
Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A7 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
| | A8 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos, ?)
| | A9 |
Disposar dels coneixements necessaris per a interpretar les analítiques químiques i sensorials del producte i actuar en conseqüència.
| | A10 |
Disposar de la capacitat d'associar percepcions sensorials amb composició del producte a fi i efecte de modificar processos, catalogar qualitats i comunicar sensacions.
| | A11 |
Disposar dels coneixements específics necessaris per a l'elaboració de vins especials (espumosos, vins de criança, generosos)
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Fa preguntes intel·ligents que qüestionen el que ha après i mostra iniciativa en la cerca d’ informació
| | B2 |
Troba la solució adequada
| | B5 |
Actua constructivament per afrontar els conflictes de l’ equip
| | B6 |
Fa presentacions interessants i convincents
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1.Introducció: Historia, legislació i classificació. |
|
2.Diferents tipus d’elaboració de vins escumosos. |
|
3.El diòxid de carboni. Propietats, escuma. |
|
4.Elaboració de vins base per escumosos. Diferents processos. |
|
5.El tiratge en el mètode tradicional, preparació i cinètica de la presa d’escuma. |
|
6.La criança, degorjament i conservació en els vins escumosos tradicionals. |
|
7.Introducció al control de qualitat. |
|
8.La degustació dels vins escumosos, trets diferencials respecte als vins tranquils. |
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
47 |
47 |
94 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
8 |
8 |
16 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
15 |
30 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
1 |
2 |
|
Proves objectives de preguntes curtes |
|
3 |
3 |
6 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Metodologia de l'assignatura |
Sessió Magistral |
Classes teòriques |
Pràctiques de camp/sortides |
Sortida visita caves a Sant Sadurní d'Anoia |
Pràctiques a laboratoris |
Pràctiques al celler MAs dels Frares, una setmana |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
Concertar reunions per resolució dubtes. cava@gramona.com i jaume@gramona.com |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Laboratori, Mas dels frares , dues sortides a visites, i informe de practiques amb el tiratge com a base del mateix |
24% |
Proves objectives de preguntes curtes |
|
Examen final i examen pràctic (cas pràctic) |
52% |
Altres |
|
Assistència |
24% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Es valorarà l'assistencia als tastos que es fan periòdicament durant la tercera hora de classe. La segona convocatòria serà un examen final amb preguntes curtes i algún problema. El professor podrà establir a la Guia Docent aquelles mesures que consideri oportunes per al bon desenvolupament de les activitats avaluatives. Les mesures podrien incloure limitacions pel que fa a l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves i seran d'obligat compliment per part de l'estudiantat (art. 21 NAM Grau i art. 20 NAM Màster). Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Cavazzani, Nereo, Fabricación de vinos espumosos, Ed. Acribia, 1989
De Rosa, Tullio, Tecnologia de los vinos espumosos, Ed. Mundi-Prensa, 1990
Giralt, Emili, Empresaris, nobles i vinyaters. 50 anys de recerca històrica, col•lecció Honoris Causa. Ed. Universitat de València, 2002
Saracco, Carlo, Produzione dei vini spumanti e frizanti, Ed.Edagricole, 1987
Viader, Ramón, Manual de control de calidad, ,
|
Revistes:
-La revue des
Oenologues et des techniques vitivinicoles
-Le Blanc et le
Rouge
-Le Vigneron
Champenoise
-La revue
française d’œnologie Libres:
-
Champagne : Une historie inatendue (les editions de l’atelier).
-Les Grans Vins
sans sulfites de Arnaud Immelé.
-Les parfums du
Vin. Richard Pfister.
-Le sol, la terre
et les champs de Claude et Lydia Bourguignon.
-Champagne, Le
vin secret sous la direction de Richard Marchal. Ed. Épure.
-Condicionantes nitrogenados en la elaboración de cava. Csic-Urv.
Fac Enología- -Noirs et Blancs en Champagnes. Michèle Jolyot. Atelier Michèle Jolyot 2007. -Les méthodes biologiques apliquées a la vinification et à l'oenologie, conservation -traitements emboutellaige champagnisation artisanale "le courrier du livre". Max Léglise. |
Complementària |
, Revistes especialitzades: Le vigneron champenois., ,
, www.crcava.es, ,
, www.champagne.com, ,
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
VINIFICACIONS ESPECIALS/19042214 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
COMPOSICIÓ I EVOLUCIÓ DEL VI/19042004 | BIOQUÍMICA I MICROBIOLOGIA ENOLÒGIQUES/19042006 | ENOLOGIA GENERAL/19042007 | PRÀCTIQUES INTEGRADES ENOLÒGIQUES/19042009 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|