DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) MICROBIOLOGIA Codi 19214120
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Ciències Mèdiques Bàsiques
Coordinador/a
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
Adreça electrònica josep.cano@urv.cat
albertomiguel.stchigel@urv.cat
roxana.beaz@urv.cat
Professors/es
CANO LIRA, JOSÉ FRANCISCO
STCHIGEL GLIKMAN, ALBERTO MIGUEL
BEAZ HIDALGO, ROXANA
Web
Descripció general i informació rellevant Aquesta assignatura és una introducció a l’estudi dels microorganismes, les principals tècniques pel seu estudi i la seva relació amb diferents àmbits: biotecnologia, enologia.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Adquirir competències pràctiques mínimes per poder desenvolupar amb eficiència diferent tècniques microbiològiques.
Classificar els microorganismes sobre la base dels tècniques descrites.
Conèixer el món dels microorganismes, la seva classificació i el paper del mateixos en la humanitat
Conèixer i fer servir adequadament el vocabulari i la terminologia pròpies de la Microbiologia dels microorganismes d'interès industrial.
Conèixer i responsabilitzar-se sobri el paper del microorganismes en els indústries agroalimentàries.
Conèixer els característiques definitòries dels principals grups microbians: morfològiques, metabòliques, etc.
Conèixer les tècniques d'estudi dels microorganismes.
Donar resposta a problemes en la indústria agroalimentària en els quals s'impliquin els microorganismes.
Conèixer i fer servir les fonts documentals que tracten els diferents aspectes de l'estudi desl microorganismes d'interès industrial
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Es capaç d’integrar paradigmes d’altres disciplines
 B3 Identifica necessitats de millora en situacions i contexts complexes
Aplica tècniques innovadores i obté resultats
 B4 Fa el treball previst d’acord amb els criteris de qualitat donats
 B5 Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Introducció a la microbiologia
1.1. Concepte de microbiologia
1.2. El lloc dels microorganismes en el món dels éssers vius
1.3. Descobriment i avenços més importants en el coneixement dels microorganismes
1.4. Microorganismes procariotes i eucariotes
1.5. Principals grups d’organismes que estudia la microbiologia
Tema 2. Tècniques d’estudi microbiològic / cel•lular / sub-cel•lular
2.1. Principis bàsics de la microscopia
2.2. Tècniques bàsiques de la microscopia: preparació de les mostres, coloracions simples i diferencials
2.3. Fraccionament cel•lular i localització microscòpica de molècules específiques (tècniques inmunológiques: inmunofluorescencia i enzim-inmuno-assaig)
Tema 3. Envoltes cel•lulars
3.1. La membrana plasmàtica: composició química i organització molecular
3.2. Paret cel•lular i tinció de Gram
3.3. Protoplasts i esferoplasts
3.4. Estructures externes: càpsules, glicocàlix, flagels, fimbries
3..5. Morfologia de les bactèries
3.6. Espores bacterianes: estructura, composició química, tipus, mecanismes determinants de la seva formació
Tema 4. Genètica bacteriana
4.1. Transformació
4.2. Conjugació
4.3. Transducció
4.4. Plàsmits i transposons
4.5. Mutacions: mecanismes
4.6. Nocions elementals d’enginyeria genètica
4.7. Tècniques basades en la PCR
Tema 5. Divisió bacteriana
5.1. Creixement bacterià: corba de creixement i fases
5.2. Expressió matemàtica de la corba de creixement
5.3. Mètodes de valoració del creixement microbià
5.4. Efecte dels factors ambientals sobre la velocitat de creixement
5.5. Cultius continus
Tema 6. Metabolisme i nutrició microbiana
6.1. Principals vies de producció d’energia
6.2. Requeriments essencials dels microorganismes: requeriments de C, N, P, S y de factors de creixement
6.3. Classificació dels microorganismes segons la seva dependència de l’oxigen, el seu metabolisme energètic i requeriment d’una font de carboni
Tema 7. Medis de cultiu
7.1. Preparació
7.2. Tipus de medis de cultiu: l’enriquiment, selectius i diferencials
7.3. Obtenció de cultius purs
7.4. Concepte de soca
Tema 8. Conservació de soques microbianes
8.1. Liofilització, nitrogen líquid i re-sembra
8.2. Col•leccions de cultius
Tema 9. Concepte d'espècie
9.1. Taxonomia numèrica
9.2. Tècniques actualment aplicades a la taxonomia bacteriana
9.3. Principals grups bacterians en base a la nova edició del manual Bergey
Tema 10. Taxonomia bacteriana
10.1. Arqueobacteris
10.2. Eubacteris fotosintètics
10.3. Eubacteries quimioautotrófics
10.4. Eubacteris gramnegatius aerobis.
10.5. Eubacteris gramnegatius anaerobis facultatius: grup entèric i eubacteries relacionats
10.6. Eubacteris gramnegatius anaerobis
10.7. Eubacteris grampositius: formadors de endospores i eubacteris fermentadors.
10.8. Actinomicets
Tema 11. Els virus
11.1 Introducció històrica
11.2. Propietats generals dels virus
11.3. Estructura
11.4. Composició química
11.5. Genètica
11.6. Classificació
11.7. Virus bacterians (bacteriòfags): cicle lític d’infecció i lisogènic.
11.8. Virus vegetals
11.9. Mecanismes de reproducció
11.10. Detecció i tècniques de cultiu
Tema 12. Els fongs
12.1. Característiques generals
12.2. Cicle de reproducció
12.3. Principals grups taxonòmics
Tema 13. Microbiologia industrial
13.1. Utilització de microorganismes en processos industrials.
13.2. Selecció i millora de microorganismes industrials

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A3
B3
B4
B5
10 4 14
Pràctiques a laboratoris
A3
B1
B3
B4
B5
24 30 54
Sessió Magistral
A3
35 45 80
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
C4
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Casos pràctics relatius a la matèria teòrica desenvolupada a les classes magistrals.
Pràctiques a laboratoris Introducció a les normes bàsiques de manipulació de microorganismes.
Sessió Magistral Desenvolupament del contingut teòric de l'assignatura.

Atenció personalitzada
Descripció
Els estudiants poden contactar amb el professor a través del correu electrònic, moodle i presencialment prèvia concertació de cita.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A3
B1
B3
B4
B5
S'avalaurà el desenvolupament de les pràctiques i capacitat de treballar en grup i un informe conjunt de pràctiques. 15%
Proves mixtes
A3
C4
Es faran dues proves al llarg del quatrimestre. Els continguts superats a la 1a prova no seran avaluats a la 2ona prova. 85%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La 2ona convocatòria serà un examen final.


Fonts d'informació

Bàsica

Biología de los microorganismos         Madigan, M. T.; Martinko, J. M.; Parker, J Brock   Ed. Prentice Hall. Madrid, 2003

Introducció a la microbiologia             Ingraham, J. L.; Ingraham, C. A.         Reverté  Barcelona, 1999

Microbiología   Stanier, R. Y. [et al.]    2a ed. Ed. Reverté      Barcelona, 1992

 

 

Complementària

Introducción a la micología     Alexopoulos, C. J.; Mims, C. W. Ed. Omega Barcelona, 1985

Manual de parasitologia: morfologia i biologia dels paràsits d'interès sanitari         Gállego Berenguer, J. Edicions Universitat de Barcelona         Barcelona, 2001

Microbiología de Zinsser         Joklik, W. K. [et al.]     20ª ed. Editorial Médica Panamericana Madrid, 1994

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent