DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) OPERACIONS BÀSIQUES Codi 19214121
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
eugenio.lira@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
LIRA MIRANDA, EUGENIO
Web
Descripció general i informació rellevant Establir les bases per a la utilització de les lleis fonamentals de conservació (matèria, energia i quantitat de moviment). Aplicació de les lleis fonamentals a l'anàlisi i disseny de les operacions unitàries.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques i física a l'enologia.
 A2 Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A2 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Comparteix i assumeix els objectius d’ aprenentatge proposats pel professor
 B2 Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a dades i no només opinions subjectives i segueix un mètode lògic d’ anàlisis de la informació
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
 B6 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
En les seves presentacions utilitza medis de suport
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS Enginyeria de processos. Operacions unitàries. Unitats i conversions. Sistemes d’ unitats. Estequiometria i relacions de composició. Conceptes físico-químics. Equilibri de fases.
TEMA 2: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE MATÈRIA SENSE I AMB REACCIÓ QUÍMICA Concepte de balanç. Lle de conservació de la matèria. Graus de llibertat. Solució de problemes de balanços de matèria en estat estacionari. Sistemes complexes: presència de recirculacions, "bypass" i purgues.
TEMA 3: BALANÇOS MACROSCÒPICS D'ENERGIA Introducció. Primer principi de termodinàmica. Aplicació a l'estudi energètico de processos. Aplicació a la circulació de fluíds. Aplicació al disseny de compressors. Segon principi de termodinàmica. Concepte d'entropia. Cicles Termodinàmics. Cicles de Potència. Cicles de Refrigeració.
TEMA 4: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE QUANTITAT DE MOVIMENT Formulació i anàlissi del balanç de quantitat de moviment. Aplicació a la circulació de fluíds per conduccions. Aplicació a l'estudi de la sedimentació.
TEMA 5: INTRODUCCIÓ ALS FENÒMENS DE TRANSPORT Mecanismes de transport. Règims de circulació. Lleis de velocitat: Llei de Fick, Llei de Fourier i Llei de Newton
TEMA 6: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE MATÈRIA. Conceptes generals. Estudi de la destil.laació.
TEMA 7: OPERACIÓ BÁSICA QUÍMICA: LA REACCIÓ QUÍMICA Conceptes generals. Reactors ideals. La reacció biològica.
TEMA 8: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'evaporación, esterilització i congelació.
TEMA 9: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA SIMULTÀNIA DE MATÊRIA I D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'humidificació i condicionament de gasos
TEMA 10: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE QUANTITAT DE MOVIMENT. Conceptes generals. Sedimentació i Flotació. Centrifugació. Filtració

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
B6
C2
C4
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A2
B1
B2
B3
B4
B5
13 30 43
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
13 20 33
Resolució de problemes, exercicis
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
2 10 12
Pràctiques a través de TIC
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C2
10 10 20
Treballs
A1
A2
B1
B2
B3
B4
B5
B6
0 10 10
Pràctiques a laboratoris
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C4
15 10 25
Atenció personalitzada
B6
C4
3 0 3
 
Proves mixtes
A1
A2
B2
B3
B4
B6
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries presentació del curs
Sessió Magistral sessió magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes a classe
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes fora de classe
Pràctiques a través de TIC Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC
Treballs Realització d'activitats més complexes
Pràctiques a laboratoris Realizació de pràctiques en equips pilot
Atenció personalitzada moodle, despatx, e-mail

Atenció personalitzada
Descripció
moodle, despatx, e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C4
Assistència obligatòria
Prova escrita
Informe de pràctiques
25%
Proves mixtes
A1
A2
B2
B3
B4
B6
3 proves escrites durant el curs 60%
Altres  

Entrega de problemes i activitats durant el curs (5 mínim)

15%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria consistirà en un exàmen final, mantindran les notes de pràctiques i altres


Fonts d'informació

Bàsica • Antoni Aucejo, M. Dolors Benages, Àngel Berna, Margarita Sanchotello, Carles Solà, Introducció a l’Enginyeria Química, • Ed. Pòrtic. Biblioteca Universitària,
R.M.Felder, R.W.Rousseau , Principios Elementales de los Procesos Químic, Addison-Wesley Iberoamericana,
Singh, D.R. Heldman , Introducción a la Ingeniería de los Alimentos, Acribia, Zaragoza,
, , ,
McNeil, B; Harvey, L.M. , Fermentation a practical approach, Irl Press, Oxford University Press,

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent