DADES IDENTIFICATIVES 2014_15
Assignatura (*) OPERACIONS BÀSIQUES Codi 19214121
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
yonhara.garcia@urv.cat
lloren.gavila@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
GARCÍA MARTÍNEZ, YONHARA
GAVILÀ TERRADES, LLORENÇ
Web
Descripció general i informació rellevant Establir les bases per a la utilització de les lleis fonamentals de conservació (matèria, energia i quantitat de moviment). Aplicació de les lleis fonamentals a l'anàlisi i disseny de les operacions unitàries.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A1 Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques i física a l'enologia.
 A2 Conèixer i aplicar de forma adequada les bases de química general i química orgànica a l'enologia.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A1 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A2 Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Posa en pràctica de forma disciplinada els enfocaments, mètodes i experiències que proposa el professor
Comparteix i assumeix els objectius d’ aprenentatge proposats pel professor
 B2 Identifica el que és un problema i pren la decisió d’ afrontar-lo
Recull la informació significativa que necessita per resoldre els problemes en base a dades i no només opinions subjectives i segueix un mètode lògic d’ anàlisis de la informació
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B3 Reconeix les limitacions i punts dèbils en els seus processos i mètodes de treball
 B4 Gestiona i organitza el treball i el temps d’ acord amb la planificació donada
Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Pren decisions de manera encertada basant-se en dades
Reconeix els encerts i errors en el desenvolupament de la seva tasca
 B5 Identifica els objectius col·lectius del grup amb els seus propis
Col·labora en la definició, organització i distribució de les tasques del grup
Participa de forma activa i comparteix informació, coneixement i experiències
Porta a terme la seva aportació individual en el temps previst i amb els recursos disponibles.
 B6 Intervé de forma efectiva i transmet informació rellevant
Controla suficientment els seus nervis per expressar-se en públic
Les presentacions estan estructurades, complint amb els requisits exigits, si n’hi hagués
En les seves presentacions utilitza medis de suport
Sap respondre a les preguntes que se li formulen
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Coneix el sistema operatiu com a gestor del maquinari i el programari com eina de treball
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS Enginyeria de processos. Operacions unitàries. Unitats i conversions. Sistemes d’ unitats. Estequiometria i relacions de composició. Conceptes físico-químics. Equilibri de fases.
TEMA 2: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE MATÈRIA SENSE I AMB REACCIÓ QUÍMICA Concepte de balanç. Lle de conservació de la matèria. Graus de llibertat. Solució de problemes de balanços de matèria en estat estacionari. Sistemes complexes: presència de recirculacions, "bypass" i purgues.
TEMA 3: BALANÇOS MACROSCÒPICS D'ENERGIA Introducció. Primer principi de termodinàmica. Aplicació a l'estudi energètico de processos. Aplicació a la circulació de fluíds. Aplicació al disseny de compressors. Segon principi de termodinàmica. Concepte d'entropia. Cicles Termodinàmics. Cicles de Potència. Cicles de Refrigeració.
TEMA 4: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE QUANTITAT DE MOVIMENT Formulació i anàlissi del balanç de quantitat de moviment. Aplicació a la circulació de fluíds per conduccions.
TEMA 5: INTRODUCCIÓ ALS FENÒMENS DE TRANSPORT Mecanismes de transport. Règims de circulació. Lleis de velocitat: Llei de Fick, Llei de Fourier i Llei de Newton
TEMA 6: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE MATÈRIA. Conceptes generals. Estudi de la destil.lació.
TEMA 7: OPERACIÓ BÁSICA QUÍMICA: LA REACCIÓ QUÍMICA Conceptes generals. Reactors ideals. La reacció biològica.
TEMA 8: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'evaporació.
TEMA 9: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA SIMULTÀNIA DE MATÊRIA I D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'humidificació i condicionament de gasos
TEMA 10: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE QUANTITAT DE MOVIMENT. Conceptes generals. Sedimentació i Flotació. Centrifugació. Filtració

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
B6
C2
C4
1 0 1
Sessió Magistral
A1
A2
B1
B2
B3
B4
B5
13 30 43
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
13 20 33
Resolució de problemes, exercicis
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
2 10 12
Pràctiques a través de TIC
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C2
10 10 20
Treballs
A1
A2
B1
B2
B3
B4
B5
B6
0 10 10
Pràctiques a laboratoris
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C4
15 10 25
Atenció personalitzada
B6
C4
3 0 3
 
Proves mixtes
A1
A2
B2
B3
B4
B6
3 0 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries presentació del curs
Sessió Magistral sessió magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes a classe
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes fora de classe
Pràctiques a través de TIC Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC
Treballs Realització d'activitats més complexes
Pràctiques a laboratoris Realizació de pràctiques en equips pilot
Atenció personalitzada moodle, despatx, e-mail

Atenció personalitzada
Descripció
moodle, despatx, e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A1
A2
B1
B2
B4
B5
B6
C4
Assistència obligatòria
Prova escrita
Informe de pràctiques
30%
Proves mixtes
A1
A2
B2
B3
B4
B6
3 proves escrites durant el curs 60%
Altres  

Entrega de problemes i activitats durant el curs (5 mínim)

10%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per fer la ponderació de la nota final s'ha de treure un mínim de 3.5 en les 3 proves. També a l'examen de pràctiques la nota mínima per a ponderar ha de ser de 3.5

La segona convocatòria consistirà en un exàmen final, mantindran les notes de pràctiques i altres

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells alectrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

${1}iLa realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. ${1}i


Fonts d'informació

Bàsica • Antoni Aucejo, M. Dolors Benages, Àngel Berna, Margarita Sanchotello, Carles Solà, Introducció a l’Enginyeria Química, • Ed. Pòrtic. Biblioteca Universitària,
R.M.Felder, R.W.Rousseau , Principios Elementales de los Procesos Químic, Addison-Wesley Iberoamericana,
Singh, D.R. Heldman , Introducción a la Ingeniería de los Alimentos, Acribia, Zaragoza,
McNeil, B; Harvey, L.M. , Fermentation a practical approach, Irl Press, Oxford University Press,

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent