DADES IDENTIFICATIVES 2015_16
Assignatura (*) OPERACIONS BÀSIQUES Codi 19214121
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
magdalena.constanti@urv.cat
silvia.delamo@urv.cat
oriol.senan@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
CONSTANTÍ GARRIGA, MAGDALENA
DE LAMO CASTELLVI, SILVIA
SENAN CAMPOS, ORIOL
Web
Descripció general i informació rellevant Establir les bases per a la utilització de les lleis fonamentals de conservació (matèria, energia i quantitat de moviment). Aplicació de les lleis fonamentals a l'anàlisi i disseny de les operacions unitàries.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudis que estàs cursant, aquesta assignatura es realitza a través de tutoria. Per a més informació cal consultar l'horari d'atenció personalitzada del professor.

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS Enginyeria de processos. Operacions unitàries. Unitats i conversions. Sistemes d’ unitats. Estequiometria i relacions de composició. Conceptes físico-químics. Equilibri de fases.
TEMA 2: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE MATÈRIA SENSE I AMB REACCIÓ QUÍMICA Concepte de balanç. Lle de conservació de la matèria. Graus de llibertat. Solució de problemes de balanços de matèria en estat estacionari. Sistemes complexes: presència de recirculacions, "bypass" i purgues.
TEMA 3: BALANÇOS MACROSCÒPICS D'ENERGIA Introducció. Primer principi de termodinàmica. Aplicació a l'estudi energètico de processos. Aplicació a la circulació de fluíds. Aplicació al disseny de compressors. Segon principi de termodinàmica. Concepte d'entropia. Cicles Termodinàmics. Cicles de Potència. Cicles de Refrigeració.
TEMA 4: BALANÇOS MACROSCÒPICS DE QUANTITAT DE MOVIMENT Formulació i anàlissi del balanç de quantitat de moviment. Aplicació a la circulació de fluíds per conduccions.
TEMA 5: INTRODUCCIÓ ALS FENÒMENS DE TRANSPORT Mecanismes de transport. Règims de circulació. Lleis de velocitat: Llei de Fick, Llei de Fourier i Llei de Newton
TEMA 6: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE MATÈRIA. Conceptes generals. Estudi de la destil.lació.
TEMA 7: OPERACIÓ BÁSICA QUÍMICA: LA REACCIÓ QUÍMICA Conceptes generals. Reactors ideals. La reacció biològica.
TEMA 8: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'evaporació.
TEMA 9: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA SIMULTÀNIA DE MATÊRIA I D'ENERGIA Conceptes generals. Estudi de l'humidificació i condicionament de gasos
TEMA 10: OPERACIONS BÀSIQUES FÍSIQUES CONTROLADES PER LA TRANSFERÈNCIA DE QUANTITAT DE MOVIMENT. Conceptes generals. Sedimentació i Flotació. Centrifugació. Filtració

Atenció personalitzada
Descripció
moodle, despatx, e-mail Realitzaran tutories prèvia demanda per part dels alumnes.

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

la primera convocatoria consistirá en un examen final.

La segona convocatòria consistirà en un exàmen final.

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells alectrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

${1}iLa realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. ${1}i


Fonts d'informació
Bàsica • Antoni Aucejo, M. Dolors Benages, Àngel Berna, Margarita Sanchotello, Carles Solà, Introducció a l’Enginyeria Química, • Ed. Pòrtic. Biblioteca Universitària,
R.M.Felder, R.W.Rousseau , Principios Elementales de los Procesos Químic, Addison-Wesley Iberoamericana,
Singh, D.R. Heldman , Introducción a la Ingeniería de los Alimentos, Acribia, Zaragoza,
McNeil, B; Harvey, L.M. , Fermentation a practical approach, Irl Press, Oxford University Press,

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent