DADES IDENTIFICATIVES 2010_11
Assignatura (*) PRODUCTES DERIVATS DE LA VINYA I DEL VI Codi 19214123
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica francisco.lopez@urv.cat
tilahun.gelaw@urv.cat
jordi.rosello@urv.cat
Professors/es
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
GELAW ., TILAHUN
ROSELLO PLANA, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
 A11 Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional.
 A12 Ser capaç d'administrar i dirigir el conjunt de la qualitat d'una empresa vitivinícola.
 A13 Ser capaç de dirigir una empresa vitivinícola.
 A15 Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A8 Disposar dels criteris necessaris per realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A10 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del serctor vitivinícola.
 A11 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Disposar de coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de vinya i vi.
 A12 Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos,
 A13 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
 A15 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de la vinya i el vi
Disposar dels criteris necessaris per a relitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
 B6 Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
 B7 Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
7 7 14
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
5 5 10
Resolució de problemes, exercicis
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
5 5 10
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
C2
4 4 8
Treballs
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
B7
C4
4 0 4
Pràctiques a laboratoris
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
B7
9 9 18
Atenció personalitzada
B6
C4
2 0 2
 
Proves mixtes
B6
3 15 18
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries presentació del curs
Sessió Magistral sessió magistral
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Resolució de problemes a classe
Resolució de problemes, exercicis Resolució de problemes fora de classe
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC
Treballs Realització d'activitast més complexes
Pràctiques a laboratoris Realització de pràctiques al laboratori

Atenció personalitzada
Descripció
moodle, despatx, e-mail

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques a laboratoris
A8
A10
A11
A12
A13
A15
B1
B5
B7
assistància obligatòria
prova escrita u oral
informe de pràctiques
20%
Proves mixtes
B6
2 proves escrites durant el curs
necessari un mínim de 4 puts sobre 10 en les proves mixtes per ponderar les notes de pràctiques i altres
50%
Altres  

Entrega de problemes i activitats durant el curs

30%
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres


Fonts d'informació

Bàsica

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Ferrarese, M., Distillazione pratica moderna, Edagricole, 1983

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Madrid, A., Manual de Enología Práctica, Ed. A. Madrid, 1987

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent