Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A8 |
Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
| A11 |
Ser capaç de produir raïm, elaborar vins i productes derivats respectant la reglamentació nacional, comunitària i internacional. |
| A12 |
Ser capaç d'administrar i dirigir el conjunt de la qualitat d'una empresa vitivinícola. |
| A13 |
Ser capaç de dirigir una empresa vitivinícola. |
| A15 |
Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B1 |
Aprendre a aprendre. |
| B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
| B6 |
Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets. |
| B7 |
Tenir sensibilització en temes mediambientals. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C2 |
Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació. |
| C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A8 |
Disposar dels criteris necessaris per realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
| | A10 |
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del serctor vitivinícola.
| | A11 |
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Disposar de coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de vinya i vi.
| | A12 |
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos,
| | A13 |
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
| | A15 |
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
Disposar dels coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de la vinya i el vi
Disposar dels criteris necessaris per a relitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B1 |
Selecciona un procediment d’ entre els que li proposa el professor
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
| | B5 |
Accepta i compleix les normes del grup
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
| | B6 |
Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
| | B7 |
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C2 |
Coneix el maquinari bàsic dels ordinadors
Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
| | C4 |
Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
|
Tema |
Subtema |
Tema 1. Fonaments de la destil•lació |
1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
|
Tema 2. Destil•lats. |
2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
|
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. |
3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
|
Tema 4. Vinagre. |
4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
|
Tema 5. Altres subproductes del vi. |
6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
7 |
7 |
14 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
5 |
10 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
0 |
5 |
5 |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
|
2 |
6 |
8 |
Treballs |
|
0 |
7 |
7 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
10 |
25 |
Atenció personalitzada |
|
2 |
0 |
2 |
|
Proves mixtes |
|
3 |
0 |
3 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
presentació del curs |
Sessió Magistral |
sessió magistral |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Resolució de problemes a classe |
Resolució de problemes, exercicis |
Resolució de problemes fora de classe |
Pràctiques a través de TIC en aules informàtiques |
Resolució de problemes i activitats mitjançant TIC |
Treballs |
Realització d'activitast més complexes |
Pràctiques a laboratoris |
Realització de pràctiques al laboratori |
Atenció personalitzada |
|
Descripció |
moodle, despatx, e-mail |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
Assistència obligatòria
Prova escrita u oral
Informe de pràctiques |
30% |
Proves mixtes |
|
2 proves escrites durant el curs
Necessari un mínim de 4 punts sobre 10 en les proves mixtes per ponderar les notes de pràctiques i altres |
50% |
Altres |
|
Entrega de problemes i activitats durant el curs |
20% |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Avaluació de la segona convocatòria serà un examen del temari no superat a l'avaluació continuada. Mantindran criteris d'avaluació, conservant-se les notes de pràctiques de laboratori i altres |
Bàsica |
|
Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999
Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990
Ferrarese, M., Distillazione pratica moderna, Edagricole, 1983
Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998
Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991
Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller
Madrid, A., Manual de Enología Práctica, Ed. A. Madrid, 1987
Solieri, L., Giudici, P. Vinegars of the World. Springer-Verlag, Milan , 2009 |
Complementària |
|
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|