DADES IDENTIFICATIVES 2017_18
Assignatura (*) PRODUCTES DERIVATS DE LA VINYA I DEL VI Codi 19214123
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
Adreça electrònica
Professors/es
Web
Descripció general i informació rellevant L'alumne ha de conèixer els productes i subproductes derivats del vi, les seves característiques i propietats. - Calcular sistemes de destil•lació per aplicar a l'elaboració d’aiguardents. - Elaboració aiguardents i vinagres.
Com a conseqüència de l'extinció del pla d'estudi que estàs cursant, en aquesta assignatura només tindràs dret a examen. Per conèixer la data de realització de l'examen consulta a l'apartat d'horaris de les assignatures. En cas d'haver de sol·licitar convocatòria extraordinària recorda que per poder matricular aquest dret d'examen hauràs de presentar una sol·licitud a la secretaria del teu Campus/Centre.

Continguts
Tema Subtema
Tema 1. Fonaments de la destil•lació 1.1 Conceptes generals.
1.2 Equilibri líquid/vapor.
1.3 Destil•lació discontínua.
1.4 Destil•lació contínua. Mètode gràfic de McCabe Thiele.
Tema 2. Destil•lats. 2.1 Destil•lació del vi: tipus i característiques.
2.2 Processos de fabricació de destil•lats del vi.
2.3 Brandis i conyacs.
Tema 3. Most de raïm. Concentrats. 3.1 Obtenció del most.
3.2 Concentració del most (evaporació al buit, òsmosi inversa, congelació).
3.3 Rectificació del most.
Tema 4. Vinagre. 4.1 Biotecnologia del vinagre.
4.2 Mètodes de producció del vinagre.
4.3 Tipus de vinagre.
Tema 5. Altres subproductes del vi. 6.1. Àcid tartàric, adobs, olis, pinsos, colorants.

Atenció personalitzada
Descripció
moodle, despatx, e-mail

Avaluació
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Avaluació de la primera i segona convocatòria serà un examen del temari.

Durant les proves avaluatives, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells alectrònics que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació
Bàsica

Antonio Madrid Vicente,, Elaboración De Bebidas Alcohólicas De Alta Graduación

Ashurts, P.R., Producción y envasado de zumos y bebidas de frutas sin gas, Ed. Acribia, 1999

Bertrand, A., Les eaux-de-vie traditionelles d’origine vinicole, TecDcc Lavoisier, 1990

Guzmán, M., El vinagre, Díaz de Santos, 1998

Llaguno, C., Polo, M.C., El vinagre de vino, CSIC, 1991

Tanner, H., Brunner, H.R., La distillation moderne des fruits, Ed. Heller

Solieri, L., Giudici, P.  Vinegars of the World. Springer-Verlag, Milan , 2009

Complementària

(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent