DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) GESTIÓ MEDIAMBIENTAL DE LA INDÚSTRIA VITIVINÍCOLA Codi 19214124
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
5 Obligatòria Quart Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Enginyeria Química
Coordinador/a
ADSERIAS SANS, JUAN
Adreça electrònica joan.adserias@urv.cat
Professors/es
ADSERIAS SANS, JUAN
Web
Descripció general i informació rellevant Introducció al coneixement dels aspectes mediambientals que afecten a una indústria vitivinícola.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A5 Participar en la programació i disseny de noves plantacions o modificacions de les existents així com d'instal•lacions vitivinícoles.
 A8 Ser capaç de realitzar la transformació d'aquest raïm en vi en funció del tipus de producte buscat, dels imperatius reglamentaris i d'higiene.
 A13 Ser capaç de dirigir una empresa vitivinícola.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
 B8 Gestionar projectes tècnics o professionals complexes.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A5 Disposar dels coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de la vinya i el vi
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
 A8 Disposar dels criteris necessaris per realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos
Disposar de coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de vinya i vi.
 A13 Disposar dels criteris necessaris per a realitzar la gestió i tractament de residus del sector vitivinícola.
Disposar de coneixements específics sobre la legislació mediambiental del sector vitivinícola i d'elaboració de subproductes de vinya i vi.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Té un mètode d’ anàlisis que li permet identificar causes poc evidents i avaluar el seu impacte en els problemes
Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
Analitza riscos i beneficis de la innovació
 B7 Aprofundeix en les habilitats i actituds necessàries per integrar el concepte de desenvolupament sostenible en la presa de decisions
Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
Conèixer les eines i els processos per aplicar criteris de sostenibilitat en el disseny i l'avaluació de solucions
 B8 Fa una estimació de l’ eficàcia i l’ eficiència de les accions, aprofitant els recursos que té a la seva disposició
Planifica els mecanismes de seguiment de la implementació
Identifica possibles riscos inherents al projecte
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
Reflexiona, revisa i avalua el procés de gestió de la informació
 C5 Actua des del respecte i promoció dels drets humans i els principis d'accessibilitat universal, d'igualtat d'oportunitats, no discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat

Continguts
Tema Subtema
1.- Introducció a la gestió mediambiental
2.- Gestió mediambiental en viticultura
3.- Gestió mediambiental en vinicultura
4.- Integració ambiental: l'entorn
5.- aspectes i consideracions en la distribució i comercialització de productes

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
3 3 6
Sessió Magistral
A5
A13
B3
B7
C3
20 30 50
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària
A5
A8
B7
B8
7 15 22
Treballs
B8
5 20 25
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A5
A8
A13
B2
B3
B7
B8
C2
C3
C5
2 16 18
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Per a cada tema a tractar es revisaran els antecedents de que es disposa en bibliografia.
Sessió Magistral El temari es desenvoluparà a través de classes. Es demanarà una participació activa d l'alumne.
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària Part del temari es desenvoluparà en els problemes a realitzar dins l'aula,
Treballs Es realitzarà un treball de curs de manra individual o en equip per tal de desenvolupar les competències professionals (a nviell pràctic) de l'alumne.

Atenció personalitzada
Descripció
En l'horari de consultes (cita prèvia) es donarà el suport a aquells aspectes de l'assignatura o del treball de curs que no puguin cobrir-se en les hores de classe.

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
B8
En el treball l'alumne de manera individual o en equip (aconsellable) demostrà les habilitats adquirides i la seva capacitat per a detectar i resoldre problemes. 30%
Proves mixtes
A5
A8
A13
B2
B3
B7
B8
C2
C3
C5
Les proves mixtes constaran d'un exercici escrit i d'una part tipus test. 70%
Altres   Altres comentaris i segona convocatòria: La segona convocatòria tindrà les mateixes característiques que la primera, Inclonent la superació del treball de curs.
 
Altres comentaris i segona convocatòria


Fonts d'informació

Bàsica

Es treballaran articles de revistes i publicacions especialitzades que es facilitaran a l'alumne.

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent