DADES IDENTIFICATIVES 2013_14
Assignatura (*) CARACTERITZACIÓ I IDENTIFICACIÓ D'ORGANISMES VEGETALS Codi 19214204
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Adreça electrònica mariafrancesca.fort@urv.cat
Professors/es
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
Web
Descripció general i informació rellevant Assignatura destinada a coneixer la problemàtica de la conservació dels recursos fitogenètics vegetals, i les seves solucions. L'objectiu principal és l'aprenentatge de com es du a terme una bona caraterització dels recursos fitogenètics (a partir del cas particular de Vitis vinifera).

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A6 Participar en programes d'investigació vitivinícola.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B1 Aprendre a aprendre.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A6 Facilitar a l'alumne les eines que el capacitin per a l'interpretació d'articles científics
Donar a conèixer a l'alumne el/s programa/es de processat de dades resultants de les tècniques d'identificació
Facilitar a l'alumnat les estratègies que li facilitin l'interpretació de dades científiques
 A10 Disposar de l'informació necessària per a coneixer les diferents tècniques d'identificació d'organismes vegetals (Vitis vinifera)
Disposar de la capacitat de coneixer varietats i portaempelts
Disposar dels coneixements necessaris per saber com es diferencien les varietats i els clons
Disposar dels criteris adients per a coneixer les aptituds dels principals portaempelts i de les principals varietats
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B1 Adapta els objectius d’aprenentatge proposats pel professor/a
Té una visió de conjunt de les diferents teories o metodologies d’una assignatura
 B4 Pren decisions encertades mostrant seguretat i coherència i d’ acord amb una sistemàtica
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C3 Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
TEORIA

1. BIODIVERSITAT
2. RECURSOS FITOGENÈTICS
3.CARACTERITZACIÓ DELS RECURSOS FITOGENÈTICS
4. METODOLOGIES D’ESTUDI DELS RECURSOS FITOGENÈTICS
5. EXEMPLE DE Vitis vinifera

SEMINARIS

1-EXERCICIS DE CARACTERITZACIÓ AMB RESULTATS DE MOSTRES DE Vitis vinifera
2-LES PRINCIPALS BASES DE DADES D'SSR MUNDIALS I DE L'ESTAT ESPANYOL
3-LES VARIETATS DELS PAÏSOS CATALANS
4-EL PARADÍS DE LA BIODIVERSITAT DE Vitis vinifera: LA MACARONÈSIA (CANÀRIES I MADEIRA)
5-LES VARIETATS DEL MÓN: COL.LECCIÓ AMPELOGRÀFICA DE BODEGUES SUMARROCA
6-LA BASE DE DADES D'SSR DE LA URV
1.1. Sistemes Biològics
1.2. Concepte de Biodiversitat
1.3. Categories de Diversitat Biològica
1.4. Crisi de la Biodiversitat
1.5. Valor de la Biodiversitat
1.6. Deteriorament dels Serveis Ecosistèmics
1.7. Conseqüències de la Pèrdua de la Biodiversitat
1.8. Futur de la Biodiversitat en el segle XXI


2.1. Els Recursos Genètics
2.2. Els Recursos Fitogenètics
2.3. La Variació Genètica
2.4. L'Erosió Genètica
2.5. Conservació de Recursos Fitogenètics
2.6. Mètodes de Conservació de Recursos Fitogenètics


3.1. Introducció
3.2. Diferenciació entre Caracterització i Avaluació
3.3. Estratègies i Eines per a la Caracterització i Avaluació
3.4. Objetius de la Caracteritzaciò Vegetal
3.5. Diferents Enfocaments de la Caracterització Vegetal
3.6. Avantatges de la Caracterització Vegetal


4.1. Marcadors genètics: Introducció
4.2. Tipus de marcadors genètics
4.3. Marcadors moleculars: RFLP
4.4. Marcadors moleculars: RAPS
4.5. Marcadors moleculars: SSR
4.6. Marcadors moleculars: AFLP
4.7. Marcadors moleculars: SNP
4.8. Tria de la tecnologia adequada


5.1. Recursos fitogenèics de Vitis vinifera: Problemàtica
5.2. Solucions: Recuperació i caracterització de varietats autòctones
5.3. L'Ampel·lografia
5.4. Tecnologia usada pel Grup de Tecnologia Enològica: SSR
5.5. Objectius que es pretén assolir amb la creació d'una Base de Dades de la URV

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A6
A10
B1
B4
C3
20 30 50
Seminaris
A6
A10
B1
B4
C3
C4
10 10 20
Atenció personalitzada
4 0 4
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l’assignatura: estructura, proves d’avaluació, exigencies, pràctiques, bibliografia i funcionament en general.
Sessió Magistral Exposició dels continguts de l'assignatura.
Seminaris Exposició de casos pràctics, comentari d'articles ciènctífics i simulacions
Atenció personalitzada La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir.

Atenció personalitzada
Descripció
La tutora de l’assignatura recomana la consulta de dubtes personalitzada i posa a la disposició del seu alumnat el suport científic i d’orientació en la metodologia a seguir. Es recomana tractar els dubtes previa concertació de cita Les cites s'han de concertar per correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Sessió Magistral
A6
A10
B1
B4
C3
Col.loqui dels coneixements adquirits en cada tema.
S'avaluaran les respostes que doni l'alumne a les preguntes que es faran al final de cada bloc temàtic.
60%
Seminaris
A6
A10
B1
B4
C3
C4
Col.loqui dels coneixements adquirits en cada bloc temàtic.
S'avaluaran les respostes que doni l'alumne a les preguntes que es faran al final de cada seminari.
40%
Altres  

L'assistència a les classes Magistrals i Seminaris és obligatòria. Es permet una sola absència, i s'ha de justificar.

 
Altres comentaris i segona convocatòria

Si un alumne no supera els requisists avaluats en la primera convocatòria, se l'avaluarà amb un examen oral en segona convocatòria.
Per a casos particularment excepcionals, es pactaran les condicions amb el professor.


Fonts d'informació

Bàsica

La bibliografia es proporcionarà via Moodle de l'assignatura.

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
 
Altres comentaris
Es remarca la importància que té l'assitència a classe. Vegeu l'apartat d'Avaluació
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent