DADES IDENTIFICATIVES 2011_12
Assignatura (*) EL VI COM ALIMENT Codi 19214206
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Primer
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Adreça electrònica mariajosepa.salvado@urv.cat
mariacinta.blade@urv.cat
Professors/es
SALVADÓ ROVIRA, MARIA JOSEPA
BLADÉ SEGARRA, MARIA CINTA
Web http://http://moodle.urv.net/
Descripció general i informació rellevant Composició del vi des del punt de vista alimentari. Compostos fenòlics. Etanol

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A15 Ser capaç de participar al conjunt de les activitats dintre una empresa de productes derivats de la vinya o del vi, o altres begudes fermentades.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A15 Conèixer el valor del vi com un aliment i els problemes associats amb un consum excessiu
Disposar dels critèris científics per revaloritzar els residus que contenen compostos fenòlics
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B4 Presenta resultats d’ allò que s’espera en el temps previst
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric

Continguts
Tema Subtema
1. Composició del vi des del punt de vista alimentari. Macro i microcomponents. Balanç energètic. Dosis moderades i excessives.
2. Paradoxa francesa. Estudis epidemiològics.

3. Perquè el vi produeix plaer. Metabolisme de l’alcohol
4. Toxicitat de l’alcohol
5. Absorció i metabolisme del compostos fenòlics
6. Els compostos fenòlics com antioxidants
7. Els compostos fenòlics com molècules senyalitzadores i controladores del metabolisme.
8. Els compostos fenòlics i malalties cròniques
9. Components polèmics del vi. Sulfits, amines
10. Bases de dades i fonts d’informació. Interpretació de resultats.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A15
20 20 40
Seminaris
B4
C4
9 13.5 22.5
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A15
1 0 1
Proves pràctiques
B4
C4
0.2 10 10.2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Plantejament de l'assignatura
Sessió Magistral Desenvolupament dels continguts teòrics
Seminaris Aprenentatge de la utilització de bases de dades

Atenció personalitzada
Descripció
Departament de Bioquímica i Biotecnologia. Desptax 108 i 110 Tel: 977556597; 977558216 mariajosepa.salvadó@urv.cat mariacinta.blade@urv.cat

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Proves mixtes
A15
Examen dels continguts teòrics 50%
Proves pràctiques
B4
C4
Treball en profunditat d'un tema 50%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

S'ha d'obtenir un mínim de 5 sobre 10 en cada prova per fer mitjana. L'avaluació de la segona convocatòria serà la mateixa que a la primera.


Fonts d'informació

Bàsica Woller, Richard, Vino y nutrición : composición, metabolismo, salud y consumo, 2004, Rubes Editorial, cop. 2004

Complementària

Recomanacions


(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent