DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) BIOTECNOLOGIA ENOLÒGICA Codi 19214213
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Optativa Segon
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Adreça electrònica mjesus.torija@urv.cat
Professors/es
TORIJA MARTÍNEZ, MARÍA JESÚS
Web
Descripció general i informació rellevant Conèixer com la Biotecnologia pot ser aplicada al camp de l'Enologia

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic.
 A10 Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries.
Tipus B Codi Competències Transversals
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
 A10 Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B5 Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç

Continguts
Tema Subtema
TEMA 1. Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics pel seu ús en vinificació
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables)
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada
TEMA 2. Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
- Mutagènesi
- Hibiridació
- Exemples pràctics de la utilització d'aquestes tècniques en Enologia
TEMA 3. La tecnologia del DNA recombinant o enginyeria genètica
- Definició de enginyeria genètica
- Etapes per a modificar un microorganisme per enginyeria genètica
TEMA 4. Avenços en la millora genètica de microorganismes i plantes - Aplicacions de millores genètiques en llevats vínics
- Aplicacions de millores genètiques en bacteris làctics
- Aplicacions de millores genètiques en Vitis Vinifera
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
A10
13 20 33
Seminaris
A3
A10
B5
C4
4 16 20
Pràctiques a laboratoris
A3
A10
B5
12 6 18
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves mixtes
A3
A10
2 0 2
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació
Sessió Magistral Explicació dels continguts teòrics per part del professor
Seminaris Lectura d'articles i realiització de debats sobre els continguts de l'assignatura
Pràctiques a laboratoris Aplicació dels continguts teòrics al laboratori. Desenvolupament de tècniques d'enginyeria genètica
Atenció personalitzada Resolució de dubtes per part del professor

Atenció personalitzada
Descripció
L'alumne podrà contactar amb la professora per correu electrònic o personalment amb cita prèvia

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Seminaris
A3
A10
B5
C4
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (15%)

Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (30%)
45%
Pràctiques a laboratoris
A3
A10
B5
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques 15%
Proves mixtes
A3
A10
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes 40%
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs.


Fonts d'informació

Bàsica Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones
, , ,

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19214112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent