Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
Conèixer i comprendre de forma integrada els organismes a nivell molecular, cel•lular i metabòlic. |
| A10 |
Ser capaç de triar les anàlisis adaptades al control o respondre a un problema donat, realitzar-les o fer realitzar-les, interpretar els resultats i donar els consells i prescripcions necessàries. |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals | | B5 |
Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida. |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears | | C4 |
Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV. |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
| | A10 |
Conèixer els criteris per tal de seleccionar possibles cultius iniciadors per la fermentació alcohòlica i malolàctica.
Conèixer els principals mètodes de modificació genètica de llevats, bacteris làctics i Vitis per tal d'aconseguir millores biotecnològiques
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| B5 |
Contribueix a l’ establiment i aplicació dels processos de treball de l’ equip
|
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| C4 |
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
|
Tema |
Subtema |
TEMA 1. Estratègies de selecció de llevats i bacteris làctics pel seu ús en vinificació
|
- Criteris de selecció de llevats vínics (característiques desitjables i no desitjables)
- Criteris de selecció de bacteris làctics per a la fermentació malolàctica (característiques desitjables i no desitjables)
DEBAT: Fermentació alcohòlica espontània vs. fermentació alcohòlica inoculada |
TEMA 2. Mètodes clàssics de manipulació genètica de microorganismes
|
- Mutagènesi
- Hibiridació
- Exemples pràctics de la utilització d'aquestes tècniques en Enologia |
TEMA 3. La tecnologia del DNA recombinant o enginyeria genètica
|
- Definició de enginyeria genètica
- Etapes per a modificar un microorganisme per enginyeria genètica |
TEMA 4. Avenços en la millora genètica de microorganismes i plantes |
- Aplicacions de millores genètiques en llevats vínics
- Aplicacions de millores genètiques en bacteris làctics
- Aplicacions de millores genètiques en Vitis Vinifera
DEBAT: Ús de llevats modificats en Enologia |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
13 |
20 |
33 |
Seminaris |
|
4 |
16 |
20 |
Pràctiques a laboratoris |
|
12 |
6 |
18 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura tant dels continguts com de l'avaluació |
Sessió Magistral |
Explicació dels continguts teòrics per part del professor |
Seminaris |
Discussió d'articles divulgatius o cientifics, realització de debats i treballs relacionats amb els continguts explicats a les sessions magistrals |
Pràctiques a laboratoris |
Aplicació dels continguts teòrics al laboratori. Desenvolupament de tècniques d'enginyeria genètica |
Atenció personalitzada |
Resolució de dubtes per part del professor |
Descripció |
L'alumne podrà contactar amb la professora per correu electrònic o personalment amb cita prèvia |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Seminaris |
|
Participació als debats i a la discussió dels articles realitzats a classe (15%)
Presentació d'un treball bibliogràfic sobre alguna aplicació enològica dels continguts de l'assignatura (30%) |
45% |
Pràctiques a laboratoris |
|
Presentació i discussió dels resultats obtinguts durant les pràctiques |
15% |
Proves mixtes |
|
Prova objectiva de tipus test i/o preguntes curtes |
40% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La segona convocatòria serà un examen final on es demanarà el coneixement exhaustiu dels continguts del curs. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Brown, T.A., Gene cloning and DNA analysis, 2001, Oxford Blackwell Science
Fleet, G.H, Wine microbiology and biotechnology, 2002, Switzerland Harwood Academ. Cop.
Carrascosa, A.V., Microbiologia del vino, 2005, AMV Ediciones
, , ,
|
|
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111 | MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19214112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|