DADES IDENTIFICATIVES 2012_13
Assignatura (*) TREBALL DE FI DE GRAU Codi 19214301
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Treball fi de grau Quart Anual
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
francisco.lopez@urv.cat
mariafrancesca.fort@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
0
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
FORT MARSAL, MARIA FRANCESCA
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
CORDERO OTERO, RICARDO ROMÁN
Web
Descripció general i informació rellevant Es tracta d’un exercici original que s’ha de fer individualment i presentar-lo davant un tribunal universitari. Consisteix en un projecte en l’àmbit de la viticultura i enologia en què se sintetitzen i integren les competències adquirides en els estudis.Per realitzar el TFG cal tenir superats el 50 % del total de crèdits necessaris per assolir el títol.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
 B8 Gestionar projectes tècnics o professionals complexes.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
 C5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.
 C6 Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional.

Resultats d'aprenentatge
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Entén el problema i és capaç de desglossar-lo en parts manipulables
Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
Elabora una estratègia realista per a resoldre el problema
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
Proposa noves idees, oportunitats o solucions a problemes i/o processos coneguts
Analitza riscos i beneficis de la innovació
 B4 Presenta resultats d’allò que s’ espera en la manera adequada d’ acord amb la bibliografia donada i en el temps previst
Decideix com gestiona i organitza el treball i el temps
 B6 Fa presentacions interessants i convincents
Analitza, valora i respon de manera adequada a les preguntes que se li formulen en una presentació oral
 B8 Els objectius del projecte són coherents amb les necessitats detectades en el context
Identifica possibles riscos inherents al projecte
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
 C4 Produeix un text oral gramaticalment correcte
Produeix un text oral ben estructurat, clar i eficaç
Produeix un text oral adequat a la situació comunicativa
Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
 C5 Mostra respecte pels drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones
 C6 Identifica necessitats de formació
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals

Procediments de selecció i assignació
Procediments

1.  Realització del TFG en una entitat col·laboradora

 

En el cas que entitats col·laboradores vulguin acollir estudiants de la URV per a realitzar el TFG, aquestes entitats haurien de formalitzar aquesta col·laboració mitjançant un conveni de TFG signat per l’estudiant, el representant de l’entitat col·laboradora i el degà/ana, director/a o persona en qui delegui.

 

Les entitats col·laboradores podran ser institucions públiques o privades relacionades amb l’àmbit de l’Enologia, com empreses, universitats, centres de recerca nacionals o internacionals. També poden ser els grups de recerca implicats en projectes de la FURV del camp enològic, o bé laboratoris de centres de recerca com CSIC, IRTA o INCAVI entre d’altres.

 

Un cop assignat el lloc on es farà, abans de començar el treball del TFG l’alumne/a ha de realitzar una sèrie de tràmits (si aquest es fa fora de la URV):

 

  1. Baixar el full de “Conveni de Col·laboració Educativa” del web de la Facultat d’Enologia o de l’espai de l’assignatura en el campus virtual de la URV (en endavant Moodle), 3 còpies.
  2. Anar a la institució d’acollida, contactar amb el tutor d’allà i complimentar el conveni.
  3. Signar el tutor del lloc, i l’alumne, i retornar a l’Oficina de Suport al deganat de la Facultat on rebrà la signatura del Degà o persona en qui delegui.
  4. Retornar un exemplar del document signat per les 3 parts al deganat, l’altra per a l’alumne, i la tercera per al Tutor de la institució d’acollida.
  5. Baixar el formulari de sol·licitud del TFG del web de la Facultat d’Enologia o del Moodle.
  6. Signar pel Coordinador/a del TFG.

Aquests tràmits són imprescindibles per començar el projecte

 

§         Tots els convenis de TFG i els annexos es gestionen segons els procediments i els models establerts per la Normativa i/o aprovats per la Comissió de Docència.

§         Es crearà un registre general de TFG on quedaran registrats tots els convenis i annexos que es mantindrà de manera distribuïda. Aquest registre estarà ubicat en la Oficina de Suport al Deganat de la Facultat d’Enologia.

 

Realització del TFG de manera individual 

 

  1. Baixar el formulari de sol·licitud del TFG del web de la Facultat d’Enologia o del Moodle
  2. Signar pel Coordinador/a del TFG

Realitzada l’elecció del tema del TFG sigui realitzat en una entitat col·laboradora sigui realitzat de forma individual, es presentarà la proposta del TFG al Moodle.

 

Aquest proposta de TFG serà revisat pel Coordinador/a del TFG, amb la col·laboració de professor/res del TFG membres de la Comissió Avaluadora. Els comentaris del Coordinador/a del TFG i dels professor/res (si s’escau) sobre cada proposta de TFG es retornaran als alumnes, i aquests hauran de realitzar els ajustos sol·licitats (si és el cas) per tal de garantir un nivell mínim de continguts de cara a l’avaluació


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
C6
2 2 4
Selecció/assignació del treball de fi de grau
B6
1 1 2
Elaboració del treball de fi de grau
B2
B3
B8
C3
0 130 130
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau
B2
C2
C6
4 4 8
Presentació i defensa del treball de fi de Grau
B6
C4
C5
2 3 5
 
Proves orals
C4
1 2 3
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Pla específic d'actuació
  Descripció
Activitats Introductòries Reunió amb el Coordinador de la assignatura
Selecció/assignació del treball de fi de grau Amb l'accord del Coordinador/a i del tutor de la Empresa o acdèmic de la URV, l'alumne se li assignarà un tema de treball de fi de grau.

L'alumne pot elligir el seu tema però haurà de tenir la acceptació del Coordinador/a per desenvolupar-le.
Elaboració del treball de fi de grau La elaboració del treball de fi de grau es realitzarà segons la normativa vigent.
Mecanismes de coordinació i seguiment del treball de fi de grau El Tutor del TFG potser el Tutor acdèmic, el Tutor de la empresa en la qual es realitza el TFG
Presentació i defensa del treball de fi de Grau L'alumne ha de presentar i defendre el seu treball de fi de grau:
- redacció de una memòria
- presentació oral d'aquesta memòria

Mecanismes coordinació/seguiment
Es durà a terme una coordinació interna (per part de la universitat).
Descripció

Normativa del TFG del Grau en Enologia: Normativa tfg eno


Criteris i procediments d’avaluació
Es durà a terme una avaluació interna (per part de la universitat)
Metodologies Competències Descripció Pes        
Presentació i defensa del treball de fi de Grau
B6
C4
C5
Presentació del treball escrit

Defensa oral del treball escrit
40%

60%
Altres
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19214113
VITICULTURA/19214107
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102
ENOLOGIA GENERAL II/19214115
PRÀCTIQUES INTEGRADES D'ENOLOGIA/19214117
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19214110
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19214122
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19214112
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19214103
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent