DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) PRÀCTIQUES EXTERNES Codi 19214401
Ensenyament
Grau d'Enologia (2009)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
12 Pràctiques Externes obligatòria Quart 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Enginyeria Química
Química Analítica i Química Orgànica
Coordinador/a
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Adreça electrònica laura.acena@urv.cat
francisco.lopez@urv.cat
montserrat.nadal@urv.cat
montserrat.poblet@urv.cat
nicolasrozes@urv.cat
Professors/es
ACEÑA MUÑOZ, LAURA
LÓPEZ BONILLO, FRANCISCO
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
POBLET ICART, MARIA MONTSERRAT
ROZÈS ., NICOLAS ANDRE LOUIS
Web
Descripció general i informació rellevant Es tracta que l'alumnat realiti una estada pràctica en una empresa del sector vitivinícola. Al final de la estada en pràctiques l'alumne/a haurà de presentar una memòria escrita en la qual es farà menció i descripció de totes les tasques realitzades.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
Tipus B Codi Competències Transversals
 B2 Resoldre problemes complexos de forma efectiva en el camp de l'enologia.
 B3 Aplicar el pensament crític, lògic i creatiu, demostrant capacitat d’innovació.
 B4 Treballar de forma autònoma amb responsabilitat i iniciativa.
 B5 Treballar en equip de forma cooperativa i responsabilitat compartida.
 B6 Comunicar informació, idees, problemes i solucions de manera clara i efectiva en públic o en àmbits tècnics concrets.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C2 Utilitzar de manera avançada les tecnologies de la informació i la comunicació.
 C3 Gestionar la informació i el coneixement.
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.
 C5 Comprometre’s amb l'ètica i la responsabilitat social com a ciutadà/ana i com a professional.
 C6 Definir i desenvolupar el projecte acadèmic i professional.

Resultats d'aprenentatge
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B2 Presenta opcions de solució que són efectives en la majoria dels casos per resoldre els problemes
Troba la solució adequada
 B3 Analitza una situació donada i identifica aspectes que cal millorar
 B4 Proposa millores a les orientacions relatives de com realitzar el treball amb qualitat
Pren decisions encertades mostrant seguretat i coherència i d’ acord amb una sistemàtica
 B5 Accepta i compleix les normes del grup
Amb la seva forma de comunicar i relacionar-se contribueix a la cohesió del grup
S’ interessa per la importància de l’activitat que es desenvolupa en el grup
 B6 Redacta documents amb el format, contingut, estructura, correcció lingüística, registre adequats i il·lustra conceptes utilitzant correctament les convencions: formats, títols, peus, llegendes,...
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C2 Utilitza programari per a comunicació off-line: editors de textos, fulles de càlcul i presentacions digitals
Utilitza programari per a comunicació on-line: eines interactives (web, moodle, blocs..), correu electrònic, fòrums, xat, vídeo-conferències, eines de treball col·laboratiu...
 C3 Localitza i accedeix a la informació de manera eficaç i eficient
Avalua críticament la informació i les seves fonts i la incorpora a la pròpia base de coneixements i al seu sistema de valors
Utilitza la informació comprenent les implicacions econòmiques, legals, socials i ètiques de l’ accés a la informació i el seu ús
 C4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte
Produeix un text escrit ben estructurat, clar i ric
Produeix un text escrit adequat a la situació comunicativa
 C5 Mostra respecte pels drets fonamentals i d'igualtat entre homes i dones
 C6 Identifica necessitats de formació
Identifica els propis interessos i motivacions acadèmico-professionals
Defineix i desenvolupa l'itinerari curricular considerant les necessitats formatives, interessos i motivacions acadèmico-professionals
Desenvolupa recursos i estratègies que li facilitin la transició al món laboral

Procediments de selecció i assignació
Procediments

El procediment constarà d’una reunió inicial, convocada pel Responsable d’Ensenyament i el Coordinador/a de les Pràctiques Externes, amb els alumnes del tercer curs del Grau en Enologia abans del final del segon quadrimestre del tercer curs per concretar les preferències de l’alumnat, que es respectaran tant com es pugui.

Els alumnes podran proposar Centre Receptor per fer l’estada en pràctiques omplint una Fitxa de Sol·licitud abans del 31 de maig. Aquesta sol·licitud serà avaluada per una comissió d’experts (com a mínim composada pel Responsable d’Ensenyament i el Coordinador de Pràctiques Externes) que comunicarà a l’estudiant si la proposta ha estat acceptada en un període màxim de 15 dies. En cas que sigui necessari es podrà avançar el procés a iniciativa de l’alumn


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
B2
B6
1 1 2
Mecanismes de coordinació i seguiment de pràctiques externes
B5
C6
1 0 1
Selecció/assignació del lloc de pràctiques externes
C6
1 1 2
Estada de pràctiques
B4
B5
C4
C5
0 250 250
Memòria
B3
B4
C2
C3
C6
20 40 60
 
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Pla específic d'actuació
  Descripció
Activitats Introductòries El procediment constarà d’una reunió inicial, convocada pel Responsable d’Ensenyament i el Coordinador/a de les Pràctiques Externes, amb els alumnes del tercer curs del Grau en Enologia abans del final del segon quadrimestre del tercer curs per concretar les preferències de l’alumnat, que es respectaran tant com es pugui.
Els alumnes podran proposar Centre Receptor per fer l’estada en pràctiques omplint una Fitxa de Sol•licitud abans del 31 de maig. Aquesta sol•licitud serà avaluada per una comissió d’experts (com a mínim composada pel Responsable d’Ensenyament i el Coordinador de Pràctiques Externes) que comunicarà a l’estudiant si la proposta ha estat acceptada en un període màxim de 15 dies. En cas que sigui necessari es podrà avançar el procés a iniciativa de l’alumne.
Mecanismes de coordinació i seguiment de pràctiques externes
Estada de pràctiques Les pràctiques externes que duen a terme els estudiants de la URV es regeixen, amb caràcter general, per la Normativa General de Pràctiques Acadèmiques Externes dels Estudiants Universitaris, aprovada pel RD 1707/2011 del 18 de Novembre, pel que preveu la Normativa de les Pràctiques Externes de la URV, per l’Estatut de la Universitat i per aquesta normativa acadèmica que s’hi apliquen.

Aquesta Normativa s’aplica només a les pràctiques externes curriculars que realitzen els estudiants del Grau en Enologia.

Es consideren Pràctiques Externes les estades pràctiques en cellers o empreses relacionades (p.ex. Vivers, Consultoria vitivinícola, ...), centres de recerca de l’àmbit enològic nacionals o estrangers (en endavant Centres Receptors).
Memòria

Mecanismes coordinació/seguiment
Es durà a terme una coordinació interna (per part de la universitat) i una coordinació externa (per part del centre de pràctiques).
Descripció

Normativa Pràctiques externes juny de 2012Normativa pe grau enologia


Criteris i procediments d'avaluació
Es durà a terme una avaluació interna (per part de la universitat), una valoració externa (per part del centre de pràctiques) i una autovaloració (per part de l’estudiant).
Metodologies Competències Descripció Pes        
Memòria
B3
B4
C2
C3
C6
La qualificació final serà la suma de les notes emeses per la Comissió Avaluadora i del Centre Receptor

• La Comissió Avaluadora disposa de 15 dies per valorar la memòria escrita. Aquesta valoració representa el 75% de la nota.

• El coordinador/a de les Pràctiques Externes valorarà la Fitxa d’Avaluació de l’alumne emplenada pel tutor del Centre Receptor. Aquesta valoració representa el 25% de la nota.
75 %

+

25%
Altres
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Fonts d'informació

Bàsica

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
ENOLOGIA GENERAL I/19214113
VITICULTURA/19214107
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES I/19214111
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19214101
BIOLOGIA I FISIOLOGIA DE LA VINYA/19214105
QUÍMICA ENOLÒGICA/19214102
ENOLOGIA GENERAL II/19214115
PRÀCTIQUES INTEGRADES D'ENOLOGIA/19214117
PRÀCTIQUES INTEGRADES DE VITICULTURA/19214110
ENGINYERIA ENOLÒGICA/19214122
MICROBIOLOGIA I BIOQUÍMICA ENOLÒGIQUES II/19214112
ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19214103
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent