Type A
|
Code |
Competences Specific | | A1 |
Apply basic knowledge of mathematics, physics, chemistry and biology to oenology. |
Type B
|
Code |
Competences Transversal |
Type C
|
Code |
Competences Nuclear |
Type A
|
Code |
Learning outcomes |
| A1 |
Aplicar tècniques experimentals bàsiques en el laboratori químic
Interpretar dades i resultats experimentals
Utilitzar les tècniques comunes de laboratori de química enològica
Discernir entre les diferents tècniques d'anàlisi útils en els laboratoris enològics
Seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològica
|
Type B
|
Code |
Learning outcomes |
Type C
|
Code |
Learning outcomes |
Topic |
Sub-topic |
The systematic analysis on the oenological field |
Fonaments: Anàlisi quantitativa i qualitativa, tècniques en química analítica. Bibliografia en química analítica. Sistemàtica del procediment analític: Presa, conservació i tractament de les mostres, eliminació d'interferències. Mesures analítiques: Xifres significatives, patrons, calibració i estandardització, qualitat i avaluació dels resultats, criteris de validesa d’un assaig, errors, tractament estadístic dels resultats. |
Separation techniques of oenological interest |
Conceptes bàsics: Classificació, recuperació i separació. Extracció: Equilibri d'extracció, mètodes d'extracció, utillatge. Cromatografia plana i cromatografia en columna: Fonaments, utillatge. |
Balance solution (equilibria) |
Teoria de l’equilibri àcid-base: Càlcul del pH, àcids polipròtids, solucions amortidores del pH.
Equilibris heterogenis: solubilitat, precipitació fraccionada.
Equilibris de formació de complexes.
Equilibris d’oxidació-reducció: Cel•les galvàniques, potencials d’elèctrode, l’equació de Nernst. |
Introduction to classical methods of analysis. Volumetric and gravimetric analysis |
Mètodes gravimètrics: Anàlisi gravimètrica, tipus i propietats dels precipitats, utillatge. Mètodes volumètrics: Reacció volumètrica, tipus de volumetries, terminologia, utillatge. Volumetries àcid-base.Volumetries de precipitació i complexació. Volumetries redox. |
Introduction to instrumental analysis |
Mètodes electroquímics: Fonaments, reaccions, classificació, potenciometria, conductimetria. Mètodes òptics: Fonaments, radiació electromagnètica, classificació, tècniques no espectrals, espectroscòpia molecular, espectroscòpia atòmica. Mètodes cromatogràfics: Fonaments, classificació, paràmetres. Cromatografia de gasos. Cromatografia líquida. |
Introduction to quality control |
Concepte de qualitat en el vi. Introducció a l'anàlisi organolèptica. Introducció a la legislació i normes de qualitat i seguretat alimentàries. Terminologia de la qualitat. |
Methodologies :: Tests |
|
Competences |
(*) Class hours
|
Hours outside the classroom
|
(**) Total hours |
Introductory activities |
|
1 |
0.3 |
1.3 |
Lecture |
|
19 |
19 |
38 |
Laboratory practicals |
|
30 |
40 |
70 |
Assignments |
|
0.2 |
6 |
6.2 |
Problem solving, exercises |
|
10 |
20 |
30 |
Personal attention |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
|
Extended-answer tests |
|
1 |
0 |
1 |
Mixed tests |
|
1 |
0 |
1 |
Multiple-choice objective tests |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) On e-learning, hours of virtual attendance of the teacher. (**) The information in the planning table is for guidance only and does not take into account the heterogeneity of the students. |
Methodologies
|
Description |
Introductory activities |
Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa |
Lecture |
Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient. |
Laboratory practicals |
Desenvolupament al laboratori de diferents anàlisis químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i lliurar els informes parcials de les diferents anàlisis. En finalitzar, es farà un examen de les activitats realitzades. |
Assignments |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb el temari de l'assignatura |
Problem solving, exercises |
Realització de problemes/exercicis a l'aula, relacionats amb els continguts de teoria. |
Personal attention |
Es mantindrà contacte amb l'alumne a demanda, però concretant data per a la consulta presencial. El correu-e serà la forma habitual de comunicació fora de l'aula. |
Description |
S'avaluarà la participació de l'estudiant en els debats presencials i no presencials i, també, la seva implicació en el seguiment (diari de classe, bloc, fòrums, etc.) i desenvolupament de l'assignatura.
Students interested in reading the following items in English, please contact the course coordinator by e-mail. |
Methodologies |
Competences
|
Description |
Weight |
|
|
|
|
Laboratory practicals |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneïtat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. |
27'5% de la nota final (el treball realitzat al laboratori, juntament amb la llibreta i els informes de pràctiques, comptaran un 55% de la nota de pràctiques) |
Assignments |
|
S'avaluarà el lliurament de treballs a través de la plataforma Moodle, en fons i forma |
15% de la nota final |
Problem solving, exercises |
|
S'avaluarà la resolució dels problemes plantejats a l'aula i realitzats de forma autònoma. |
15% de la nota final |
Multiple-choice objective tests |
|
S'avaluarà l'aprenentatge dels conceptes fonamentals mitjançant controls tipus test fets a l'aula |
20% de la nota final |
Extended-answer tests |
|
Avaluació dels conceptes teòrics i de la resolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori |
22’5% de la nota final (aquest examen compta un 45% de la nota de pràctiques) |
Mixed tests |
|
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com dels petits càlculs treballats a les mateixes classes |
20% de la nota final |
Others |
|
|
|
|
Other comments and second exam session |
The evaluation of the subject pivots on two axes, which are theoretical and practical content, 50% each. The course introduces a problem to be solved wine key chemical analysis and presented orally to their fellow students. The rest of the course is aimed at solving this problem, using the proper tools for each situation. The course ends remaking this initial work but incorporating the knowledge gained. To assess learning, different strategies (mainly online tasks and multiple choice tests) are used throughout the course. It is important to bear in mind that the score of the controls carried out in class must be greater than 4 in order to be averaged with the rest of the tests, which must have been delivered synchronously with the development of the course and also have obtained a score greater than 4 to average with that of the controls. It is essential, to consider the continuous evaluation, that ALL the works have been delivered on time and the controls have been carried out in the classroom. For the second call, there will be a test on the theoretical content and another on the practical content of the subject. The mark in each of the tests must be greater than 4 to average with the other part and, in any case, the average mark must be equal to or greater than 5 to pass the subject During the evaluation tests, mobile phones, tablets and other devices that are not expressly authorized by the test, must be turned off and out of sight. The realization of any fraudulent activity demonstratively evaluation of any subject material support as both virtual and electronic leads the student grade suspense of this activity assessment. Regardless of this, the seriousness of the facts, the center may propose the initiation of disciplinary proceedings, which will be initiated by decision of the rector. EVALUATION OF POWER IS INTEGRATED COURSE. The degree of achievement will affect the status of any work or tests in a variable percentage depending on their type and indicated in each case before (via Moodle). Since the 2014-15 academic year will be special emphasis on skills assessment B6 and C4. |
Basic |
Josep Saña, Química per a les ciències de la naturalesa i l'alimentació , , Ed. Vicens Vives
Daniel C. Harris, Análisis químico cuantitativo, , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler, Fundamentos de química analítica, , McGraw-Hill
|
It is highly recommended to use a textbook (as the one indicated in the first place and in the complementary bibliography) specific for understanding the principles of analytical chemistry, but, since this is an introductory course, it is also very important to contextualize it well and, therefore, it is important to explore the food (wine) role of this discipline (chemical analysis). For that reason popular science books have been included as basic reading. . |
Complementary |
Juan García Barceló, Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organización Internacional de la Viña y el Vino, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos (2 vol.), , OIV
|
Popular science blogs such as Scientia, blog de Bertus, la margarita se agita, gominolas de petróleo iand el búho gris are also highly recommended. |
Subjects that continue the syllabus |
OENOLOGICAL CHEMISTRY/19224103 | OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS I/19224104 | SENSORY EVALUATION I/19224107 | OENOLOGICAL CHEMICAL ANALYSIS II/19224110 |
|
Subjects that are recommended to be taken simultaneously |
BASIC OPERATIONS/19224101 |
|
Subjects that it is recommended to have taken before |
STATISTICS/19224005 | MATHEMATICS/19224006 | PHYSICS/19224007 | CHEMISTRY I/19224008 |
|
|
Other comments |
Subjects that continue the syllabus:
Anàlisi Quìmica Enològica I
Anàlisi Química Enològica II
Anàlisi Instrumental
Gestió de la Qualitat en la Indústria Vitivinícola
As well as other optional subjects teached by the analytical chemistry staff
|
(*)The teaching guide is the document in which the URV publishes the information about all its courses. It is a public document and cannot be modified. Only in exceptional cases can it be revised by the competent agent or duly revised so that it is in line with current legislation. |
|