DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) VITICULTURA I Codi 19224112
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Segon 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
antonio.sanchezo@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura. Estudi de les tècniques vitícoles associades al conreu: esporga en verd, reg i fertilització, maneig del sòl

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Tema 1 Introducció històrica. Models de viticultura
Tema 2 Estudis previs a la plantació
Tema 3 Varietats i portaempelts
Selecció clonal
Tema 4 Plantació
Tema 5 Poda en verd

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 1 2
Sessió Magistral
A3
24 30 54
Pràctiques de camp/sortides
A3
30 35 65
Treballs
A3
1 10 11
Atenció personalitzada
A3
4 2 6
 
Proves mixtes
A3
4 0 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques a la finca de Constantí de la URV i visites a vinyes amb l'objectiu de realitzar la pràctica de diverses tècniques vitícoles. Fòrums de debat sobre els temes tractats. Els resultats s'avaluen en les proves teòriques.
Treballs Treball en grup sobre la plantació d'una vinya segons la matèria estudiada a les classes
Atenció personalitzada Tutories de revisió d'exàmens

Atenció personalitzada
Descripció
Dubtes a classe sobre la matèria i tutories puntuals per resolució de problemes

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
Treball en grup. Plantació d'una vinya 20
Proves mixtes
A3
Proves escrites presencials:
Examen teoria donada 40%
examen pràctiques 20%
60
Altres  

Informes de pràctiques

20
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5.

En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica Hidalgo, Tratado de Viticultura, , 2011

Técnicas Vitícolas Frente Al Cambio Climático (Enología, Viticultura) Tapa blanda – 24 sep 2019de FERNANDO MARTINEZ DE TODA (Autor)  

Decalogo del viticultor Tapa blanda – 8 mar 2013 de Aa.Vv. (Autor)  

Claves de la viticultura de calidad (Enología, Viticultura) de FERNANDO MARTINEZ DE TODA | 23 febrero 2011

Vinos. Contextualización y viticultura ? Volumen 1 (Bullipedia) de Vv.Aa | 4 diciembre 2018

Manual De Viticultura (Vinos y Alcoholes) de Alain Reynier y Manuel Pijoan | 18 noviembre 2013

Hidalgo, L., Hidalgo J.2011. Tratado de Viticultura I. Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes & wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.

Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Branas, J., Viticulture, ed. Dehan, Montpellier, 1974

Galet, P., Précis de Viticulture, ed. l'autor, Montpellier, 2000

Winkler, A., Viticultura, Continental, Mèxic, 1984

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
VITICULTURA II/19224119
PATOLOGIA VITÍCOLA/19224127
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
FISIOLOGIA VEGETAL I PRÀCTIQUES DE BIOLOGIA/19224002
AMPELOLOGIA/19224111
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent