Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Tema 1 |
Introducció històrica. Models de viticultura |
Tema 2 |
Estudis previs a la plantació: Caracterització climàtica i estudi dels sòls |
Tema 3 |
Varietats i portaempelts
Selecció clonal |
Tema 4 |
Plantació |
Tema 5 |
Poda en verd |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
1 |
2 |
Sessió Magistral |
|
24 |
38 |
62 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
30 |
35 |
65 |
Treballs |
|
1 |
10 |
11 |
Atenció personalitzada |
|
4 |
2 |
6 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
0 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves |
Sessió Magistral |
Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles |
Pràctiques de camp/sortides |
Pràctiques a la finca de Constantí de la URV o al laboratori de la Facultat
Les pràctiques són: anàlisi de sòls, fenologia, ampelografia i poda en verd.
En acabar la sessió pràctica, s'haurà de redactar un informe amb resultats i intepretació amb un plaç de 15 dies posteriors
L'assistència a les pràctiques és obligatòria per a tots els alumnes. En cas de repetir l'assignatura per 3er cop, es realitzarà un examen teòric sobre la temàtica de la pràctica, a banda de l'examen de la convocatòria que correspongui
Les condicions meteorològiques poden fer variar el calendari de les mateixes |
Treballs |
Treball en grup sobre la plantació d'una vinya
S'aplicaran els coneixements adquirits durant les classes teòriques: caracterització climàtica i edàfica, treballs pre-plantació, tria de la varietat i el portaempelt, justificació dels passos a realitzar segons objectius enològics
|
Atenció personalitzada |
Tutories de revisió d'exàmens, dubtes, correccions, etc. |
Descripció |
Dubtes a classe sobre la matèria i tutories puntuals per resolució de problemes |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Plantació d'una vinya |
20 |
Proves mixtes |
|
Proves escrites presencials
|
60 |
Altres |
|
Informes de pràctiques |
20 |
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5. En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques. En casos de repetició de l'assignatura per 3er cop, es realitzaran proves escrites sobre les pràctiques, sense que sigui obligatòria l'assistència a les pràctiques. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Hidalgo, Tratado de Viticultura, , 2011
|
Técnicas Vitícolas Frente Al Cambio Climático (Enología,
Viticultura) Tapa blanda – 24 sep 2019de FERNANDO MARTINEZ DE TODA
(Autor)
Decalogo del viticultor Tapa blanda – 8 mar 2013 de Aa.Vv.
(Autor)
Claves de la viticultura de calidad (Enología, Viticultura)
de FERNANDO MARTINEZ DE TODA | 23 febrero 2011
Vinos. Contextualización y viticultura ? Volumen 1
(Bullipedia) de Vv.Aa | 4 diciembre 2018
Manual De Viticultura (Vinos y Alcoholes) de Alain Reynier y
Manuel Pijoan | 18 noviembre 2013
Hidalgo, L., Hidalgo J.2011. Tratado de Viticultura I. Mundi
Prensa Libros SA, Madrid
Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes
& wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.
Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi
Prensa Libros SA, Madrid
Branas, J., Viticulture, ed. Dehan, Montpellier, 1974
Galet, P., Précis de Viticulture, ed. l'autor, Montpellier,
2000
Winkler, A., Viticultura, Continental, Mèxic, 1984 |
Complementària |
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
VITICULTURA II/19224119 | PATOLOGIA VITÍCOLA/19224127 | FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105 |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
FISIOLOGIA VEGETAL I PRÀCTIQUES DE BIOLOGIA/19224002 | AMPELOLOGIA/19224111 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|