Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia |
| A9 |
Donar resposta a problemes vitivinícoles concrets mitjançant la metodologia d'anàlisi adequada i saber interpretar els resultats |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Ser capaç d'aplicar adequadament la química a l'enologia.
Conèixer el fonament de les tècniques analítiques emprades al laboratori enològic
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Ser capaç de seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema enològic plantejat
| | A9 |
Conèixer i saber utilitzar el material del laboratori enològic
Saber destriar entre mètodes oficials i mètodes de rutina i els resultats que aquests proporcionen
Saber interpretar dades i resultats experimentals
Ser capaç de seleccionar el mètode d'anàlisi més adequat al problema enològic plantejat
Demostrar habilitat en el laboratori d'anàlisi enològic
Conèixer el fonament de les tècniques instrumentals emprades en el laboratori enològic.
Ser capaç de seleccionar la tècnica instrumental més adequada al problema enològic plantejat
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
1. Introducció a l’anàlisi instrumental enològica |
Tècniques, instruments i calibració |
2. Espectroscopia UV-Visible i aplicacions enològiques |
Fonament i instrumentació. Determinació dels compostos orgànics, metalls i compostos fenòlics del vi. Control de la maduració fenòlica
|
3. Espectroscopia d'absorció i emissió atòmiques (AAS i AES) i aplicacions enològiques |
Fonament i instrumentació. Determinació dels metalls del vi: K, Ca, Fe, Cu,...
|
4. Cromatografia de gasos/de líquids i aplicacions enològiques |
Fonament i instrumentació. Cromatografia de gasos (GC) i determinació dels compostos volàtils, aromes, defectes, residus del vi. Cromatografia de líquids (HPLC) i determinació dels compostos orgànics (àcids, sucres, ...), fenòlics, residus del vi |
5. Espectroscopia infraroja i aplicacions enològiques |
Fonament i instrumentació. Mètodes multiparamètrics amb aplicacions enològiques (mètodes ràpids) |
6. Anàlisi instrumental sensorial aplicada a l'enologia |
Tècniques i instruments. Aplicacions enològiques: Cromatografia de Gasos-Olfatimetria (GCO), nas (e-nose) i llengua electròniques (e-tongue)
|
7. Control de qualitat en el laboratori i autentificació |
Validació de mètodes. Tècniques per a l’autentificació dels vins: relacions isotòpiques (IRMS), ressonància magnètica nuclear (RMN)
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
0.5 |
0 |
0.5 |
Sessió Magistral |
|
10 |
15 |
25 |
Pràctiques a laboratoris |
|
15 |
5 |
20 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
5 |
1 |
6 |
Fòrums de debat |
|
0.5 |
3 |
3.5 |
Treballs |
|
0.5 |
8 |
8.5 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
Treballs |
|
0.5 |
6 |
6.5 |
|
Proves mixtes |
|
2 |
0 |
2 |
Proves de desenvolupament |
|
2 |
0 |
2 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Presentació de l'assignatura i dels criteris d'avaluació de la mateixa |
Sessió Magistral |
Exposició teòrica del contingut del temari amb l'ajuda de presentacions, projeccions, vídeos i qualsevol altra documentació adient |
Pràctiques a laboratoris |
Desenvolupar al laboratori diferents anàlisis químiques necessàries pel correcte control de l’elaboració del vi. Per això caldrà buscar el protocol adequat a la bibliografia, raonar la metodologia emprada i dur a terme l'anàlisi amb una mostra real. Les pràctiques impliquen portar al dia la llibreta del laboratori i lliurar un informe final al finalitzar aquestes amb els resultats obtinguts i la discussió dels mateixos |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Plantejament, desenvolupament i resolució de problemes relacionats amb el temari de l'assignatura i simulant casos reals. Discussió dels resultats obtinguts en base a situacions reals en un celler |
Fòrums de debat |
Discussió a través de fòrums on-line de problemes, mètodes d'anàlisi, procediments analítics o temes d'actualitat relacionats amb el temari de l'assignatura |
Treballs |
Elaboració d'informes de les pràctiques realitzades al laboratori. Aquests informes han de constar de: introducció, fonament de l'anàlisi, dades experimentals, càlculs, resultats i discussió dels mateixos, bibliografia i observacions |
Atenció personalitzada |
Els alumnes poden fer les consultes que necessitin durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit és necessari concertar cita prèvia a través del Moodle o el correu electrònic per tal d'assegurar la disponibilitat del professor |
Treballs |
Elaboració de tasques de format curt relacionades amb el temari de l'assignatura |
Descripció |
Els alumnes poden fer totes les consultes que necessitin durant les hores de classe presencial i també fora d'aquestes. En aquest darrer supòsit s'haurà de concertar cita prèvia per tal d'assegurar la disponibilitat del professor.
Aquest horari de tutoria s'ha de consensuar entre alumne i professor via Moodle o correu electrònic i podrà ser presencial o virtual mitjançant l'eina Microsoft Teams. |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Pràctiques a laboratoris |
|
S'avaluarà la preparació d'aquestes així com l'execució al laboratori (idoneïtat del material emprat, preguntes i implicació, sentit crític, temps emprat) i la llibreta de laboratori. Al final de les pràctiques caldrà presentar un informe de pràctiques que també serà avaluat |
6'3% de la nota final (el treball realitzat al laboratori, juntament amb la llibreta i els informes de pràctiques, comptaran un 35% de la nota de pràctiques) |
Fòrums de debat |
|
S'avaluarà la participació així com el nivell i importància dels comentaris. Aquesta metodologia està directament relacionada amb la realització de les tasques |
El seu pes a la nota final és variable: pot millorar la nota de la tasca on es participi |
Treballs |
|
Informes de pràctiques: s'avaluarà el fonament descrit, la presentació de les dades experimentals, els càlculs, els resultats obtinguts, la discussió dels mateixos i la bibliografia emprada.
Es tindrà en compte l'edició, l'ortografia i la gramàtica del text |
7'7% de la nota final (els informes de pràctiques, juntament amb la llibreta i el treball realitzat al laboratori, comptaran un 35% de la nota de pràctiques) |
Treballs |
|
Tasques de teoria: s'avaluaran els continguts, fonts d'informació consultades, idoneïtat i presentació de les tasques. Si la tasca està relacionada amb la resolució de problemes, s'avaluarà la metòdica seguida per arribar al resultat, el propi resultat i també la capacitat crítica davant els resultats obtinguts.
Es tindrà en compte l'edició, l'ortografia i la gramàtica del text |
9% de la nota final (les tasques comptaran un 15% de la nota de la part de teoria) |
Proves mixtes |
|
Avaluació dels conceptes teòrics abordats a les classes magistrals així com dels petits càlculs treballats a les mateixes classes |
51% de la nota final (els controls que es realitzin comptaran un 85% de la nota de la part de teoria) |
Proves de desenvolupament |
|
Avaluació dels conceptes teòrics i de la resolució de problemes pràctics, tots ells relacionats amb les pràctiques del laboratori |
26% de la nota final (aquest examen compta un 65% de la nota de pràctiques) |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Les PRÀCTIQUES DE LABORATORI són OBLIGATÒRIES. L'avaluació continuada constarà de treballs, controls, informes i treball de laboratori i examen de pràctiques. La part de teoria compta un 60% de la nota final (85% controls i 15% tasques). La part de pràctiques compta un 40% de la nota final (65% examen i 35% informes + feina al laboratori). Amb aquests percentatges s'obtindrà la nota de l'avaluació continuada que constitueix la primera convocatòria (es farà mitjana sempre i quan la mitjana dels control de teoria i la nota de l'examen de pràctiques siguin iguals o superiors a 4). Per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. Els alumnes que no hagin superat aquesta convocatòria disposaran d'una segona convocatòria que consistirà en un examen escrit final de tota la assignatura i que contarà el 100% de la nota, on hi haurà una part relacionada amb la teoria i una altra relacionada amb les pràctiques (amb uns pesos respectius del 60 i del 40% sobre la nota final). Cal assolir una puntuació mínima de 4 en cada part per tal de fer mitjana amb l'altre. En qualsevol cas, i per tal d'aprovar l'assignatura cal que la mitjana d'ambdues parts sigui igual o superior a 5. En casos excepcionals en els que no s'hagi pogut assistir a les pràctiques (i sempre prèvia justificació i acceptació del professor) es podrà realitzar un examen pràctic substitutiu de l'avaluació d'aquestes. Important: es prohibeix l'ús o tinença de dispositius de comunicació i transmissió de dades durant la realització de les proves, a excepció del consentiment exprés del professor. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells/dispositius que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
Jacques Blouin, Techniques d'analyses des moûts et des vins , , Dujardin-Salleron
Patrick Iland, Nick Bruer, Greg Edwards, Sue Weeks, Eric Wilkes , Chemical analysis of grapes and wine: techniques and concepts, , Patrick Iland Wine Promotions PTY LTD
Juan García Barceló , Técnicas analíticas para vinos, , GAB Sistemática Analítica S.L.
Organización Internacional de la Viña y el Vino, Compendio de los métodos internacionales de análisis de los vinos y de los mostos (2 vol.), , OIV on line
|
|
Complementària |
Bruce W. Zoecklein, Kenneth C. Fugelsang, Barry H. Gump, Fred S. Nury , Wine analysis and production , , Kluwer Academic/Plenum Publishers
Mariano Guzmán Alfeo , Manual de espectrofotometría en enología , , AMV Ediciones
Jean L. Jacobson , Introduction to wine laboratory practices and procedures , , Springer
P. Ribéreau-Gayon, Y. Glories, A. Maujean, D. Dubourdie , Handbook of Enology (Vol. 2): The chemistry of wine , , John Wiley & Sons
Daniel C. Harris , Análisis químico cuantitativo , , Reverté
Douglas A. Skoog, Donald M. West, F. James Holler , Fundamentos de química analítica , , Thomson
Douglas A. Skoog, F. James Holler, Timothy A. Nieman , Principios de análisis instrumental , , McGraw-Hill
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
QUÍMICA II/19224009 | QUÍMICA I/19224008 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA I/19224104 | ANÀLISI QUÍMICA ENOLÒGICA II/19224110 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|