DADES IDENTIFICATIVES 2016_17
Assignatura (*) VITICULTURA II Codi 19224119
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
Adreça electrònica montserrat.nadal@urv.cat
mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
NADAL ROQUET-JALMAR, MONTSERRAT
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 B7 Tenir sensibilització en temes mediambientals.
Tipus C Codi Competències Nuclears
 C4 Expressar-se correctament de manera oral i escrita en una de les dues llengües oficials de la URV.

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 B7 Soluciona els problemes considerant els elements del desenvolupament sostenible i les seves implicacions
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge
 C4 Produeix un text escrit gramaticalment correcte

Continguts
Tema Subtema
1. Estudi previ a la plantació de vinya.
2. Elecció de la varietat vinífera i portaempelt
3. Plantació de la vinya, disseny i marc de plantació
4. Poda d’hivern
5. Maduració i qualitat de la verema.

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
B7
28 42 70
Pràctiques de camp/sortides
A3
B7
18 18 36
Pràctiques a laboratoris
A3
B7
12 18 30
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A3
B7
C4
3 6 9
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques a la finca de Constantí de la URV i visites a vinyes amb l'objectiu de realitzar la pràctica de diverses tècniques vitícoles. Fòrums de debat sobre els temes tractats. Els resultats se avaluen en les proves teòriques.
Pràctiques a laboratoris Discussió dels resultats dels anàlisis de sòls dels diferents grups
Atenció personalitzada Tutories per resoldre dubtes

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes concretar cita via correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A3
B7
Treball individual basat en l'activitat desenvolupada en l’assignatura, consideracions a l’hora de plantar una vinya, justificació de les varietats i portaempelts escollits, de la poda i de les tècniques vitícoles a posar en pràctica durant el cicle vegetatiu. Exemples pràctics en la plantació de vinya i solucions i justificació en el treball de plantació de vinya. 30
Pràctiques a laboratoris
A3
B7
Debat i resolució de problemes plantejats en l'anàlisi de sòls 20
Proves mixtes
A3
B7
C4
Proves mixtes amb preguntes curtes i interpretació de gràfics. 50
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per poder realitzar la mitjana entre les 3 activitats avaluables s'ha de superar la nota de 4'5/10


La segona convotatòria consisteix amb un exàmen escrit sobre tots els continguts de l'assignatura que caldrà aprovar amb 5 (la nota del treball i les pràctiques de sòls es guardaràn de la primera convocatòria si estan aprovats (5/10)

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

Ambrosi H., et al., 1997. Guide des cépages. 300 cépages et leurs vins, Ed. Eulgen Ulmer.

Champagnol, F. Eléments de physiologie de la vigne et de viticulture générale, 1984, Saint-Gely-du-Fesc

 Hidalgo, L., Hidalgo J.2011. Tratado de Viticultura I. Mundi Prensa Libros SA, Madrid

 Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes & wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.

 Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Complementària

Recomanacions


Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
VITICULTURA I/19224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent