DADES IDENTIFICATIVES 2020_21
Assignatura (*) VITICULTURA II Codi 19224119
Ensenyament
Grau d'Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
6 Obligatòria Tercer 1Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
antonio.sanchezo@urv.cat
jordi.raventos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
SÁNCHEZ ORTIZ, ANTONI
RAVENTOS PASCUAL, JORDI
Web
Descripció general i informació rellevant En el cas d’emergència sanitària que requereixi confinar la població o que impliqui restriccions de mobilitat durant aquest curs, es procurarà adaptar l'activitat docent i l'avaluació. Si es produeix aquesta situació, s'informarà d'aquestes adaptacions a l’espai Moodle de cada assignatura.

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
 CT5 Comunicació escrita. Comunicar informació de manera clara i precisa a audiències diverses
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer les aptituds dels principals porta-empelts i varietats productores de raïm per a vinificació.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
 CT5 Produir un text de qualitat, sense errors gramaticals i ortogràfics, amb una presentació formal acurada i un ús adequat i coherent de les convencions formals i bibliogràfiques. (Qualitat)
Construir un text estructurat, clar, cohesionat, ric i d’extensió adequada. (Construcció del discurs)
Elaborar un text adequat a la situació comunicativa, consistent i persuasiu. (Eficàcia)
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
1. Maduració i qualitat de la verema.
2. Sistemes de conducció
3. Maneig del sòl
4. Abonat de la vinya
5. Reg de la vinya
6. Poda d'hivern

Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
28 42 70
Pràctiques de camp/sortides
A3
18 18 36
Resolució de problemes, exercicis
A3
0 8 8
Atenció personalitzada
2 2 4
 
Proves mixtes
A3
3 6 9
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Classes teòriques amb discussió de gràfics i articles
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques Maduració raïm, Sortida finca Vitícola, Poda d'hivern
Resolució de problemes, exercicis Resolució problemes Maneig del sòl, Abonat de la vinya, Reg de la vinya
Atenció personalitzada Tutories per resoldre dubtes

Atenció personalitzada
Descripció
Per solucionar dubtes concretar cita via correu electrònic

Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Pràctiques de camp/sortides
A3
Informes de les pràctiques 20
Resolució de problemes, exercicis
A3
Resolució de problemes plantejats a l'aula: adobat, reg de la vinya 20
Proves mixtes
A3
Proves mixtes amb preguntes curtes i interpretació de gràfics. 60
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

Per poder realitzar la mitjana entre les activitats avaluables s'ha de superar la nota de 4'5/10. En els exàmens de segona convocatòria és obligatori treure una nota superior a 5.0

En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica

 Jackson D, Schuster, D., 2001. The production of grapes & wine in cool climates, Daphne Brasell Associates Ltd and Gypsum Press.

 Reynier, A. 2011. Manual de Viticultura, 6ª ed., Mundi Prensa Libros SA, Madrid

Compendio de Viticultura Autor Pierre Galet Editorial Autor-Editor 2004

Apuntes de viticultura australiana Autor Xavier Rius Editorial Agro Latino 2006

Bases científicas y tecnológicas de la viticultura Autor Guillaume Girard Editorial Acribia 2005 

Calidad del vino desde el viñedo, La Autor J. Hidalgo Togores Editorial Mundi-Prensa 2006 

Claves de la viticultura de calidad. Nuevas técnicas de estimación y control de la calidad de la uva en el viñedo Autor Fernando Martínez de Toda Editorial Mundi-Prensa 2011

Decálogo del viticultor. Cuidados de la viña para obtener grandes vinos Autor José Carlos Álvarez Ramos; José Luis Villarías Moradillo

Editorial Agrotécnicas 2013

Complementària

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
PATOLOGIA VITÍCOLA/19224127

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105
VITICULTURA I/19224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent