Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A1 |
Aplicar coneixements bàsics de matemàtiques, física, química i biologia a l'enologia |
| A4 |
Participar en la programació i disseny de noves instal · lacions vitivinícoles o modificacions de les existents |
| A8 |
Gestionar una empresa vitivinícola sota criteris de sostenibilitat econòmica |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A1 |
Calcular dimensionaments bàsics d'operacions unitàries
| | A4 |
Adquirir coneixements específics sobre els derivats del vi com vinagres, aiguardents i orujos.
Disposar dels criteris necessaris per a realitzar el disseny bàsic del procés d'elaboració de vi i productes derivats.
| | A8 |
Disposar dels coneixements específics per al disseny de les operacions unitàries que intervenen el procés d'elaboració de vins i productes derivats.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
TEMA 1: CONCEPTES GENERALS. |
Composició del raïm. Densitat del raïm. Classificació del most. Rendiments de l’operació d’extracció: Raïm/most/vi. Paràmetres químics i físics del most. Paràmetres químics i físics del vi. |
TEMA 2: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (I). |
2.1. Sistemes de transport del raïm
2.2. Tremuges de descàrerga de raïm
2.3. Transport del raïm
2.4. Sistemes de trepitjat.
2.5. Sistemes de derrapat.
2.6. Transport de la verema: sencera, trepitjada, derrapada. |
TEMA 3: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (II). |
3.1. Estudi de l’operació de premsar.
3.2. Tipus de premses. |
TEMA 4: OPERACIONS PREFERMENTATIVES (III). Sistemes de neteja i filtració de mostos. |
4.1. Definició: eliminació de sòlids en suspensió.
4.2. Sistemes i equips. |
TEMA 5: ENVASOS EN ENOLOGIA: FERMENTADORS I VINIFICADORS. |
5.1. Disseny, dimensions i tipus de material de construcció.
5.2. Fermentadors i vinificadors: càlculs i disseny. |
TEMA 6: BESCANVI DE CALOR. El control de la temperatura en la fermentació alcohòlica. |
6.1. Balanç energètic de la fermentació alcohòlica.
6.2. Factors que intervenen en l'augment de la temperatura.
6.3. Determinació de les temperatures de fermentació.
6.4. Mètodes i sistemes de refrigeració.
6.5. Estudi dels equips de fermentació controlada.
6.6. Càlcul d'equips de refrigeració. |
TEMA 7: FILTRACIO DE VINS |
7.1.Introducció.
7.2. Filtres.
7.3. Tipus de filtracions.
7.4. Equips de filtració: disseny i càlculs. |
TEMA 8: INSTAL•LACIONS PEL TRACTAMENT DEL VI I TÈCNIQUES D’EMBOTELLAT: OPERACIONS AUXILIARS |
8.1. Estabilitat del vi respecte a l’àcid tartàric.
8.2.Utilització del nitrogen com sistema de bioprotecció dels vins.
8.3. Tècniques de dosificació del diòxid de sofre.
8.4. Tècniques de clarificació.
8.5.Tècniques d’agitació i barreges.
8.6. Equips per l’embotellat del vi. |
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
13 |
28 |
Resolució de problemes, exercicis |
|
15 |
33 |
48 |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
|
25 |
33 |
58 |
Fòrums de debat |
|
3 |
3 |
6 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves mixtes |
|
4 |
4 |
8 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Activitats encaminades a prendre contacte i a recollir informació dels alumnes i presentació de l’assignatura.
|
Sessió Magistral |
Exposició dels continguts de l'assignatura. |
Resolució de problemes, exercicis |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura, per part de l'alumne. |
Resolució de problemes, exercicis a l'aula ordinària |
Formulació, anàlisi, resolució i debat d'un problema o exercici, relacionat amb la temàtica de l'assignatura. |
Fòrums de debat |
Activitat on es debaten temes d'actualitat relacionats amb l'àmbit acadèmic i/o professional. |
Atenció personalitzada |
Temps que el professor té reservat per atendre i resoldre dubtes als alumnes. |
Descripció |
Cita prèvia al correu electrònic dels professors: joan.rabada@urv.cat , francisco.lopez@urv.cat |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Proves mixtes |
|
Exàmens de control: Es faran dos exàmens per l’avaluació continuada. 1er. 50% nota, 2n control 50% nota. Necessari treure 4 mínim per fer la mitjana |
100% |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tabletes i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. Avaluació continua assignatura: Constarà de dos controls amb un valor del 50 % cadascú. El que en el primer control tregui una nota inferior a 4, en el segon control s'haurà d'examinar de tota la matèria. La nota mínima per ponderar és 4 en cada control, i per aprovar la mitjana ha de ser superior a 5. Avaluació amb examen final de l'assignatura: L'examen final coincidirà amb el Segon control, i la nota mínima per aprovar és 5. Segona convocatòria, examina de tota la matèria. |
Bàsica |
|
Capítol de llibre: Engineering Applied to the Wine Fermentation
Industry, autors López, F.; Urtubia-Urbina, A.; Pérez-Correa, J.R., pp.
158-180 del llibre Applications of Microbial Engineering (CRC Press LLC,
Anglaterra, 2013, ISBN: 978-1-466-5857-75). El professor proporcionarà la bibliografia adient a cada tema del contingut de l'assignatura. |
Complementària |
|
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
ESTADÍSTICA/19224005 | MATEMÀTIQUES/19224006 | FÍSICA/19224007 | QUÍMICA II/19224009 | QUÍMICA I/19224008 | OPERACIONS BÀSIQUES/19224101 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|