DADES IDENTIFICATIVES 2023_24
Assignatura (*) PATOLOGIA VITÍCOLA Codi 19224127
Ensenyament
Grau en Enologia (2014)
Cicle 1r
Descriptors Crèd. Tipus Curs Període
3 Obligatòria Tercer 2Q
Llengua d'impartició
Català
Departament Bioquímica i Biotecnologia
Coordinador/a
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Adreça electrònica mariaassumpta.mateos@urv.cat
Professors/es
MATEOS FERNÁNDEZ, MARIA ASSUMPTA
Web
Descripció general i informació rellevant <div>DESCRIPCIÓ GENERAL: Principals plagues i malalties que afecten a la vinya i procediments de prevenció i control </div>

Competències
Tipus A Codi Competències Específiques
 A3 Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura
Tipus B Codi Competències Transversals
Tipus C Codi Competències Nuclears

Resultats d'aprenentage
Tipus A Codi Resultats d'aprenentatge
 A3 Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
Tipus B Codi Resultats d'aprenentatge
Tipus C Codi Resultats d'aprenentatge

Continguts
Tema Subtema
Bloc 1. Aspectes introductoris Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.

Tema I.2.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.

Tema I.3.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Viticultura regenerativa. Normativa
Bloc 2. Les plagues de la vinya Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.

Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.

Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
Bloc 3. Les malalties de la vinya Tema V.- Fongs aeris

Tema VI.1- Fongs de les arrels

Tema VI.2- Fongs de la fusta

Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.

Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.

Tema VIII.2.- Podridures del raïm
Bloc 4. Altres factors biòtics Tema IX. Herbes adventícies: característiques, identificació i control


Planificació
Metodologies  ::  Proves
  Competències (*) Hores a classe
Hores fora de classe
(**) Hores totals
Activitats Introductòries
1 0 1
Sessió Magistral
A3
15 25 40
Pràctiques de camp/sortides
A3
10 0 10
Treballs
A3
5 10 15
Atenció personalitzada
1 0 1
 
Proves orals
A3
2 2 4
Proves mixtes
A3
2 2 4
 
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor.
(**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat

Metodologies
Metodologies
  Descripció
Activitats Introductòries Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves
Sessió Magistral Sessions teòriques a l'aula
Pràctiques de camp/sortides Pràctiques a la finca de Constantí de la URV o al laboratori de la Facultat

Les pràctiques són: anàlisi de la microbiota dels sòls, col·locació de feromones i caracterització d'herbes adventícies
En acabar la sessió pràctica, s'haurà de redactar un informe amb resultats i intepretació amb un plaç de 15 dies posteriors

L'assistència a les pràctiques i la realització de l'informe és obligatòria per a tots els alumnes. En cas de repetir l'assignatura per 3er cop, es realitzarà un examen teòric sobre la temàtica de la pràctica, a banda de l'examen de la convocatòria que correspongui

Les condicions meteorològiques poden fer variar el calendari de les mateixes
Treballs En acabar la primera part de l'assignatura (temes 1, 2 i 3) es realitzarà una exposició sobre els Models de Viticultura, i es tastaran vins elaborats segons diferents metodologies (aula de Tast de la Facultat d'Enologia).

En acabar la segona part de l'assignatura es realitzarà un calendari segons presència de plagues i malalties a una vinya concreta

Les dues activitats són obligatòries, i la no entrega del treball o assistència a la presentació implicarà una nota de 0 (No Presentat)
Atenció personalitzada Tutories de revisió d'exàmens, dubtes, correccions, etc.

Atenció personalitzada
Descripció

L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques


Avaluació
Metodologies Competències Descripció Pes        
Treballs
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 15
Proves orals
A3
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. 10
Proves mixtes
A3
Realització de dos proves parcials escrites 75
Altres  
 
Altres comentaris i segona convocatòria

La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5. 

La nota final es calcularà segons: 15% Treballs (informes pràctiques) + 10% Proves orals (presentació Models de Viticultura i calendari plagues i malalties) + 75% Notes examens parcials teòrics

En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques. En casos de repetició de l'assignatura per 3er cop, es realitzaran proves escrites sobre les pràctiques, sense que sigui obligatòria l'assistència a les pràctiques.

Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista.

La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora.


Fonts d'informació

Bàsica VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral &amp; C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2023
VVAA, Viticultura. Malalties transmissibles per empelt, fúngiques i bacterianes, UPV, 2005
José Luis Villarías, Atlas de malas hierbas, Mundi Prensa, 2000

Complementària , http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004

Recomanacions

Assignatures que en continuen el temari
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214

Assignatures que es recomana cursar simultàniament
VITICULTURA II/19224119

Assignatures que es recomana haver cursat prèviament
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105
VITICULTURA I/19224112
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent