Tipus A
|
Codi |
Competències Específiques | | A3 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura |
Tipus B
|
Codi |
Competències Transversals |
Tipus C
|
Codi |
Competències Nuclears |
Tipus A
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
| A3 |
Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
|
Tipus B
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tipus C
|
Codi |
Resultats d'aprenentatge |
Tema |
Subtema |
Bloc 1. Aspectes introductoris |
Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.
Tema I.2.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
Tema I.3.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Viticultura regenerativa. Normativa
|
Bloc 2. Les plagues de la vinya |
Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.
Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.
Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
|
Bloc 3. Les malalties de la vinya |
Tema V.- Fongs aeris
Tema VI.1- Fongs de les arrels
Tema VI.2- Fongs de la fusta
Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.
Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.
Tema VIII.2.- Podridures del raïm
|
Bloc 4. Altres factors biòtics |
Tema IX. Herbes adventícies: característiques, identificació i control
|
Metodologies :: Proves |
|
Competències |
(*) Hores a classe
|
Hores fora de classe
|
(**) Hores totals |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
25 |
40 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
10 |
0 |
10 |
Treballs |
|
5 |
10 |
15 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
2 |
2 |
4 |
Proves mixtes |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el cas de docència no presencial, són les hores de treball amb suport vitual del professor. (**) Les dades que apareixen a la taula de planificació són de caràcter orientatiu, considerant l’heterogeneïtat de l’alumnat |
Metodologies
|
Descripció |
Activitats Introductòries |
Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves |
Sessió Magistral |
Sessions teòriques a l'aula |
Pràctiques de camp/sortides |
Pràctiques a la finca de Constantí de la URV o al laboratori de la Facultat
Les pràctiques són: anàlisi de la microbiota dels sòls, col·locació de feromones i caracterització d'herbes adventícies
En acabar la sessió pràctica, s'haurà de redactar un informe amb resultats i intepretació amb un plaç de 15 dies posteriors
L'assistència a les pràctiques i la realització de l'informe és obligatòria per a tots els alumnes. En cas de repetir l'assignatura per 3er cop, es realitzarà un examen teòric sobre la temàtica de la pràctica, a banda de l'examen de la convocatòria que correspongui
Les condicions meteorològiques poden fer variar el calendari de les mateixes
|
Treballs |
En acabar la primera part de l'assignatura (temes 1, 2 i 3) es realitzarà una exposició sobre els Models de Viticultura, i es tastaran vins elaborats segons diferents metodologies (aula de Tast de la Facultat d'Enologia).
En acabar la segona part de l'assignatura es realitzarà un calendari segons presència de plagues i malalties a una vinya concreta
Les dues activitats són obligatòries, i la no entrega del treball o assistència a la presentació implicarà una nota de 0 (No Presentat) |
Atenció personalitzada |
Tutories de revisió d'exàmens, dubtes, correccions, etc. |
Descripció |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques |
Metodologies |
Competències
|
Descripció |
Pes |
|
|
|
|
Treballs |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
15 |
Proves orals |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
10 |
Proves mixtes |
|
Realització de dos proves parcials escrites |
75 |
Altres |
|
|
|
|
Altres comentaris i segona convocatòria |
La
nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª
convocatòria serà obligatori treure un 5. La nota final es calcularà segons: 15% Treballs (informes pràctiques) + 10% Proves orals (presentació Models de Viticultura i calendari plagues i malalties) + 75% Notes examens parcials teòrics En
cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les
pràctiques. En casos de repetició de l'assignatura per 3er cop, es realitzaran
proves escrites sobre les pràctiques, sense que sigui obligatòria l'assistència
a les pràctiques. Durant
les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no
siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la
vista. La
realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna
assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a
l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb
independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la
iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del
rector o rectora. |
Bàsica |
VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2023
VVAA, Viticultura. Malalties transmissibles per empelt, fúngiques i bacterianes, UPV, 2005
José Luis Villarías, Atlas de malas hierbas, Mundi Prensa, 2000
|
|
Complementària |
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004
|
|
Assignatures que en continuen el temari |
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214 |
|
Assignatures que es recomana cursar simultàniament |
|
Assignatures que es recomana haver cursat prèviament |
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105 | VITICULTURA I/19224112 |
|
(*)La Guia docent és el document on es visualitza la proposta acadèmica de la URV. Aquest document és públic i no es pot modificar, llevat de casos excepcionals revisats per l'òrgan competent/ o degudament revisats d'acord amb la normativa vigent |
|