Tipo A
|
Código |
Competencias Específicas | | A3 |
Controlar el sistema productiu de la matèria primera amb criteris de qualitat i seguint els imperatius reglamentaris integrant els coneixements d'edafologia, climatologia i viticultura |
Tipo B
|
Código |
Competencias Transversales |
Tipo C
|
Código |
Competencias Nucleares |
Tipo A
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
| A3 |
Conèixer l'ecologia del sòl i la importància dels organismes en el mateix i en el desenvolupament de les plantes.
Conèixer les tècniques vitícoles de maneig de la vinya, sistemes de conducció apropiats, en la plantació i les operacions anuals de manteniment del cultiu per tal d'aconseguir la màxima qualitat del raïm.
Avaluar i escollir el sistema de protecció fitosanitària més adient per a una determinada producció vitícola.
|
Tipo B
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
Tipo C
|
Código |
Resultados de aprendizaje |
tema |
Subtema |
Bloc 1. Aspectes introductoris |
Tema I.1- Introducció: Protecció de cultius. Factors abiòtics i biòtics. Paràsits i patògens. Plagues i malalties. Grups d'organismes causants de plagues i malalties a la vinya.
Tema I.2.- Els tractaments fitosanitaris en viticultura. Dosificació dels fitosanitaris. Legislació.
Tema I.3.- Models de producció vitícola: Viticultura convencional, Viticultura de protecció Integrada, Viticultura Ecològica i Viticultura Biodinàmica. Viticultura regenerativa. Normativa
|
Bloc 2. Les plagues de la vinya |
Tema II. Els principals insectes que afecten la producció vitícola.
Tema III. Els principals àcars d’interès vitícola.
Tema IV. Danys originats per invertebrats i vertebrats a la vinya.
|
Bloc 3. Les malalties de la vinya |
Tema V.- Fongs aeris
Tema VI.1- Fongs de les arrels
Tema VI.2- Fongs de la fusta
Tema VII.- Nematodes d’interès vitícola.
Tema VIII.1.- Principals virus, bacteris i fitoplasmes d’interès vitícola.
Tema VIII.2.- Podridures del raïm
|
Bloc 4. Altres factors biòtics |
Tema IX. Herbes adventícies: característiques, identificació i control
|
Metodologías :: Pruebas |
|
Competencias |
(*) Horas en clase
|
Horas fuera de clase
|
(**) Horas totales |
Activitats Introductòries |
|
1 |
0 |
1 |
Sessió Magistral |
|
15 |
25 |
40 |
Pràctiques de camp/sortides |
|
10 |
0 |
10 |
Treballs |
|
5 |
10 |
15 |
Atenció personalitzada |
|
1 |
0 |
1 |
|
Proves orals |
|
2 |
2 |
4 |
Proves mixtes |
|
2 |
2 |
4 |
|
(*) En el caso de docencia no presencial, serán las horas de trabajo con soporte virtual del profesor. (**) Los datos que aparecen en la tabla de planificación son de carácter orientativo, considerando la heterogeneidad de los alumnos |
Metodologías
|
descripción |
Activitats Introductòries |
Explicació programa, tasques a avaluar i fixar calendari de lliurament tasques i proves |
Sessió Magistral |
Sessions teòriques a l'aula |
Pràctiques de camp/sortides |
Pràctiques a la finca de Constantí de la URV o al laboratori de la Facultat
Les pràctiques són: anàlisi de la microbiota dels sòls, col·locació de feromones i caracterització d'herbes adventícies
En acabar la sessió pràctica, s'haurà de redactar un informe amb resultats i intepretació amb un plaç de 15 dies posteriors
L'assistència a les pràctiques i la realització de l'informe és obligatòria per a tots els alumnes. En cas de repetir l'assignatura per 3er cop, es realitzarà un examen teòric sobre la temàtica de la pràctica, a banda de l'examen de la convocatòria que correspongui
Les condicions meteorològiques poden fer variar el calendari de les mateixes
|
Treballs |
En acabar la primera part de l'assignatura (temes 1, 2 i 3) es realitzarà una exposició sobre els Models de Viticultura, i es tastaran vins elaborats segons diferents metodologies (aula de Tast de la Facultat d'Enologia).
En acabar la segona part de l'assignatura es realitzarà un calendari segons presència de plagues i malalties a una vinya concreta
Les dues activitats són obligatòries, i la no entrega del treball o assistència a la presentació implicarà una nota de 0 (No Presentat) |
Atenció personalitzada |
Tutories de revisió d'exàmens, dubtes, correccions, etc. |
descripción |
L'alumne pot concertar l'atenció personalitzada amb el professor mitjançant correu electrònic, o durant l'assistència a les sessions teòriques |
Metodologías |
Competencias
|
descripción |
Peso |
|
|
|
|
Treballs |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
15 |
Proves orals |
|
Realització i discussió de tasques sobre estratègies de protecció i sobre diferents organismes que causen plagues i malalties a la vinya. |
10 |
Proves mixtes |
|
Realització de dos proves parcials escrites |
75 |
Otros |
|
|
|
|
Otros comentarios y segunda convocatoria |
La nota mínima per a fer mitjana ha de ser de 4,5. En els examens de 2ª convocatòria serà obligatori treure un 5. La nota final es calcularà segons: 15% Treballs (informes pràctiques) + 10% Proves orals (presentació Models de Viticultura i calendari plagues i malalties) + 75% Notes examens parcials teòrics En cas de suspendre l'assignatura, l'any següent serà obligatori repetir les pràctiques. En casos de repetició de l'assignatura per 3er cop, es realitzaran proves escrites sobre les pràctiques, sense que sigui obligatòria l'assistència a les pràctiques. Durant les proves d'avaluació, els telèfons mòbils, tablets i altres aparells que no siguin expressament autoritzats per la prova, han d'estar apagats i fora de la vista. La realització demostrativament fraudulenta d'alguna activitat avaluativa d'alguna assignatura tant en suport material com virtual i electrònic comporta a l'estudiant la nota de suspens d'aquesta activitat avaluativa. Amb independència d'això, davant la gravetat dels fets, el centre pot proposar la iniciació d'un expedient disciplinari, que serà incoat mitjançant resolució del rector o rectora. |
Bàsica |
VVAA, Plagues i accidents metereològics, UPV, 2005
VVAA, Decálogo del viticultor, Ed. Agrotécnicas, 2013
Joly, N., El vino del cielo a la tierra, Fertilidad de la tierra, 2008
VVAA, Curs de nivell qualificat de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris, DAAIAR, 2018
C. de Liñan Carral & C. de Liñan Vicente, , Vademecum de productos fitosanitarios y nutricionales, , Ediciones Agrotécnicas, 2023
VVAA, Viticultura. Malalties transmissibles per empelt, fúngiques i bacterianes, UPV, 2005
José Luis Villarías, Atlas de malas hierbas, Mundi Prensa, 2000
|
|
Complementària |
, http//www.ruralcat.net, ,
, http://www.magrama.gob.es, ,
P.Balsari – A. Scienza , , Formas de cultivo de la vid y modalidades de distribució de los productos fitosanitàrios, Mundi-Prensa, 2004
|
|
Asignaturas que continúan el temario |
FACTORS DE QUALITAT EN EL CULTIU DE LA VINYA/19224214 |
|
Asignaturas que se recomienda cursar simultáneamente |
|
Asignaturas que se recomienda haber cursado previamente |
EDAFOLOGIA I CLIMATOLOGIA VITÍCOLES/19224105 | VITICULTURA I/19224112 |
|
(*)La Guía docente es el documento donde se visualiza la propuesta académica de la URV. Este documento es público y no es modificable, excepto en casos excepcionales revisados por el órgano competente o debidamente revisado de acuerdo la normativa vigente. |
|